Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Basilica Cisterne (Yerebatan Sarayi)

Het “Verzonken Paleis” is een van de opvallendste overblijfselen van Constantinopel en is de grootste van de eeuwenoude ondergrondse waterreservoirs in Istanboel.

De minaretten en koepels die de skyline van Istanboel domineren, bieden ontegenzeglijk een betoverende en overweldigende aanblik. Maar de Basilica Cisterne, of Yerebatan Sarayi in het Turks, is het bewijs dat er ook onder de fundamenten van deze schitterende stad nog veel te ontdekken valt. In Istanboel zijn nog altijd honderden donkere Byzantijnse cisternes, of waterreservoirs, uit de dagen van het oude Constantinopel te vinden. Maar geen daarvan is grootser, of bekender, dan de Basilica Cisterne. Op een hete zomerdag is er geen betere plek om af te koelen dan dit “Verzonken Paleis”.

De Basilica Cisterne, gebouwd in de zesde eeuw in opdracht van de Byzantijnse keizer Justinianus, fungeerde als wateropslagplaats voor zijn paleis. Nadien werd de cisterne tijdenlang min of meer vergeten totdat de grootsheid ervan opnieuw werd ontdekt in de 16e eeuw. Nadat dezelfde locatie door inwoners werd gebruikt om er afval en zelfs lijken te dumpen, vond de cisterne een nieuwe bestemming als watervoorziening voor het Topkapipaleis.

Ervaar de sfeervolle muziek en volg de stemmige verlichting over de verhoogde wandelgangen die in de jaren '90 van de vorige eeuw werden aangebracht om een beter beeld te geven van de duistere diepten eronder. Er is zelfs een café waar versnaperingen en Turkse thee te krijgen zijn.


Ook al lijkt het oorspronkelijke doel en ontwerp van de cisterne nu uit het oog verloren, de locatie blijft een bijzonder staaltje bouwkunst. De schaal van het complex is indrukwekkend, met zijn 336 marmeren zuilen verdeeld over een ruimte van bijna 1 hectare groot. Ooit bevatte de cisterne meer dan 80 miljoen liter water dat omhoog werd gepompt langs aquaducten met een totale lengte van zo'n 20 kilometer. Kijk eens of je de zuilen met de omgekeerde Medusahoofden kunt vinden, achter aan de noordwestzijde.

Een bezoek aan de Basilica Cisterne aan het Sultanahmet-plein in de oude stad biedt de gelegenheid om iets geheel anders te ontdekken dan de paleizen, moskeeën en bazaars die nogal prominent aanwezig zijn in de reisgidsen over Istanboel. Een bezoek neemt doorgaans niet meer dan een uur in beslag. De cisterne is dagelijks geopend en voor buitenlanders geldt een toegangsprijs. Er is een tramhalte in de buurt.


Gids voor Basilica Cisterne


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.104 hotels in de buurt van Basilica Cisterne weergeven
Lalinn Hotel € 26
Lalinn Hotel

Lalinn Hotel

Oyuncu Cikmazi Oyuncu Sok. No 4, Istanbul
   
  4,2
  / 5, op basis van 452 beoordelingen
  3.0 van 5.0

  Dit hotel ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hippodrome. Ook Basilica Cisterne en Blauwe moskee liggen binnen 15 minuten lopen.

  Hotel Amira Istanbul € 88
  Hotel Amira Istanbul

  Hotel Amira Istanbul

  Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
    
   4,8
   / 5, op basis van 1.038 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 15 minuten lopen van Hippodrome, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Cemberlitas Bath liggen binnen 15 minuten lopen.

   Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class € 84
   Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

   Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

   Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:45, Istanbul
     
    4,1
    / 5, op basis van 766 beoordelingen
    5.0 van 5.0

    Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

    Sura Hagia Sophia Hotel € 112
    Sura Hagia Sophia Hotel

    Sura Hagia Sophia Hotel

    Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
      
     4,2
     / 5, op basis van 958 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

     GLK PREMIER Acropol Suites & Spa € 104
     GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

     GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

     Akbiyik cad. No:21, Istanbul
       
      4,4
      / 5, op basis van 728 beoordelingen
      5.0 van 5.0

      Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen Mozaïekmuseum, Sultanahmet-plein en Hagia Sophia. Ook Hagia Irene en Basilica Cisterne liggen binnen 10 minuten lopen.

      GLK PREMIER The Home Suites & Spa € 85
      GLK PREMIER The Home Suites & Spa

      GLK PREMIER The Home Suites & Spa

      Kucukayasofya Cad No:60, Istanbul
        
       4,2
       / 5, op basis van 1.045 beoordelingen
       5.0 van 5.0

       Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt bij de zee, binnen 10 minuten lopen van Kleine Hagia Sophia, Mozaïekmuseum en Turks en Islaams Kunstmuseum. Ook Sultanahmet-plein en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen.

       Boutique Saint Sophia
       Boutique Saint Sophia

       Boutique Saint Sophia

       Alemdar Cad. 2, Istanbul
         
        4,7
        / 5, op basis van 304 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in Oude stad, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

        Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City
        Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

        Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

        Alemdar Mah. Yerebatan Cad.No 13, Istanbul
          
         4,5
         / 5, op basis van 387 beoordelingen
         0.0 van 5.0

         Dit hotel ligt in Oude stad, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.