Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Beylerbeyi-paleis (Beylerbeyi Sarayi)

Het Ottomaanse zomerpaleis van Istanbul biedt een schitterend uitzicht op de Bosporus en de oude stad vanaf de Aziatische kant van deze stad op twee continenten.

Beylerbeyi Sarayi betekent “Paleis van de Heer der Heren” en het fungeerde als keizerlijk Ottomaans zomerverblijf vanaf de jaren 60 van de 19e eeuw. Het paleis werd gebouwd in opdracht van sultan Abdülaziz en was bedoeld als een “klein” paleis voor bezoekende staatshoofden. Tot de voorname gasten die ooit het paleis bezochten, behoren de Franse keizerin Eugénie en de Russische groothertog Nicolaas. Vandaag de dag zijn bezoekers van alle rangen en standen welkom om de grandeur van het paleis te bewonderen.Het Beylerbeyi-paleis, ontworpen door Sarkis Balyan, is een wat soberder voorbeeld van de Turkse paleisarchitectuur. Maar desondanks is het een rijkelijk versierd gebouw en biedt het een weelderiger aanblik dan de meeste Europese of Amerikaanse bouwwerken Het paleis heeft drie verdiepingen met meer dan 20 kamers, met gescheiden ruimtes voor mannen en vrouwen.

Bewonder de weelderige stijl van het meubilair, de tapijten, het behang, de gordijnen en andere voorwerpen, die allemaal in originele staat zijn. Veel van de houten stoelen en kabinetten in het Beylerbeyi-paleis zijn vervaardigd door sultan Abdülhamid II, een bekwaam ambachtsman die hier onder huisarrest stond tijdens een machtsovername aan het begin van de vorige eeuw.

Let op de luxueuze Egyptische rieten matten op de vloer en de zware kristallen kroonluchters aan het plafond. Bewonder de fontein in de centrale salon en stel je voor hoe het was om hier in de tiende eeuw te gast te zijn geweest.Loop naar buiten en ga naar de achterzijde van het paleis waar zich een groot zwembad bevindt, omzoomd door terrassen en stallen. Wandel door de tuin en ga lekker zitten in het fraai gelegen café om van deze oase in de drukke stad te genieten.Het Beylerbeyi-paleis ligt vlak naast de Aziatische zijde van de Bosporusbrug. Je kunt er naartoe rijden, maar als je de veerboot neemt, kun je het paleis vanaf het water fotograferen. Geniet van de schilderachtige locatie van het paleis langs de Bosporus in een van de vele nabijgelegen restaurants aan het water.

Het paleis is dagelijks geopend, behalve op maandag en dinsdag. Er wordt een toegangsprijs gevraagd.


Gids voor Beylerbeyi


Kaart