Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Blauwe Moskee (Sultan Ahmed Mosque)

De bijnaam van dit 17e eeuwse bouwwerk verwijst naar de schitterende kleur van de tegels binnen in de moskee.

Als een van de meest opvallende kenmerken van de skyline van Istanboel is de Sultan Ahmed Mosque ontzagwekkend in grootte en omvang. Het gebouw, vaak de Blauwe Moskee genoemd, kwam tot stand onder het bewind van sultan Ahmed I van het Ottomaanse Rijk en werd voltooid in 1616. De oorspronkelijke architect had het idee een groots religieus gebouw te ontwerpen met prominente islamitische kenmerken.

Wandel er vanaf het Hippodroom naartoe voor een fascinerend zicht op de Blauwe Moskee. De moskee heeft zes grote minaretten en een centrale koepel van 33 meter doorsnee, omgeven door een serie halve koepels die een aflopend systeem vormen, wat een indrukwekkend beeld oplevert.

Passeer de stenen muur die de moskee omringt en betreed de binnenplaats. Tijdens de ramadan is het hier na zonsondergang een drukte van belang. De moskee zelf herbergt de tombe van zijn stichter, die net een jaar na de voltooiing van zijn meesterwerk overleed. Onderzoek de madrasa, die werd gebruikt als theologische school, en het hospitium. Het meest opvallend is echter het betegelde interieur. De ruim 20.000 blauwe keramische tegels met meer dan 50 verschillende tulpdessins hebben deze moskee zijn bijnaam bezorgd.

De hoogste delen van het bouwwerk zijn blauw geschilderd en het zonlicht wordt gebroken door honderden gebrandschilderde ramen, een fascinerend gezicht.

De Blauwe Moskee bevindt zich op korte loopafstand van het tram- en metrostation Sultanahmet in de oude stad. De toegang is gratis, maar zoals in elk religieus gebouw wordt verwacht dat alle bezoekers zich respectvol en discreet gedragen. Wees stil, trek uw schoenen uit en doe ze in de plastic tas die bij de entree wordt uitgereikt. Vrouwelijke bezoekers wordt gevraagd het hoofd te bedekken. Er zijn doeken te verkrijgen bij de entree. Fotograferen met flits is niet toegestaan. Desgewenst kun je een donatie geven ter ondersteuning van het onderhoud als je de Blauwe Moskee verlaat.

Omdat de Blauwe Moskee nog altijd fungeert als gebedshuis, zijn de deuren gesloten voor niet-gelovigen tijdens de vijf dagelijkse gebedsdiensten. Op zomeravonden kun je een historische presentatie bijwonen en genieten van een spectaculaire lichtshow. Raadpleeg de officiële website voor de beste bezoektijden.


Gids voor Blauwe moskee


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.119 hotels in de buurt van Blauwe moskee weergeven
Lalinn Hotel € 26
Lalinn Hotel

Lalinn Hotel

Oyuncu Cikmazi Oyuncu Sok. No 4, Istanbul
   
  4,2
  / 5, op basis van 452 beoordelingen
  3.0 van 5.0

  Dit hotel ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hippodrome. Ook Basilica Cisterne en Blauwe moskee liggen binnen 15 minuten lopen.

  Hotel Amira Istanbul € 88
  Hotel Amira Istanbul

  Hotel Amira Istanbul

  Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
    
   4,8
   / 5, op basis van 1.038 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 15 minuten lopen van Hippodrome, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Cemberlitas Bath liggen binnen 15 minuten lopen.

   GLK PREMIER The Home Suites & Spa € 85
   GLK PREMIER The Home Suites & Spa

   GLK PREMIER The Home Suites & Spa

   Kucukayasofya Cad No:60, Istanbul
     
    4,2
    / 5, op basis van 1.045 beoordelingen
    5.0 van 5.0

    Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt bij de zee, binnen 10 minuten lopen van Kleine Hagia Sophia, Mozaïekmuseum en Turks en Islaams Kunstmuseum. Ook Sultanahmet-plein en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen.

    Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class € 96
    Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

    Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

    Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:45, Istanbul
      
     4,1
     / 5, op basis van 770 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

     Sura Hagia Sophia Hotel € 115
     Sura Hagia Sophia Hotel

     Sura Hagia Sophia Hotel

     Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
       
      4,2
      / 5, op basis van 960 beoordelingen
      5.0 van 5.0

      Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

      GLK PREMIER Acropol Suites & Spa € 102
      GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

      GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

      Akbiyik cad. No:21, Istanbul
        
       4,4
       / 5, op basis van 728 beoordelingen
       5.0 van 5.0

       Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen Mozaïekmuseum, Sultanahmet-plein en Hagia Sophia. Ook Hagia Irene en Basilica Cisterne liggen binnen 10 minuten lopen.

       Boutique Saint Sophia € 116
       Boutique Saint Sophia

       Boutique Saint Sophia

       Alemdar Cad. 2, Istanbul
         
        4,7
        / 5, op basis van 306 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in Oude stad, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

        Pierre Loti Hotel - Special Class € 65
        Pierre Loti Hotel - Special Class

        Pierre Loti Hotel - Special Class

        Piyerloti Cad. No: 1, Istanbul
          
         4,0
         / 5, op basis van 530 beoordelingen
         4.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt aan de Strip, binnen 10 minuten lopen van Turks en Islaams Kunstmuseum, Basilica Cisterne en Hippodrome. Ook Hagia Sophia en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.