Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Blauwe Moskee (Sultan Ahmed Mosque)

De bijnaam van dit 17e eeuwse bouwwerk verwijst naar de schitterende kleur van de tegels binnen in de moskee.

Als een van de meest opvallende kenmerken van de skyline van Istanboel is de Sultan Ahmed Mosque ontzagwekkend in grootte en omvang. Het gebouw, vaak de Blauwe Moskee genoemd, kwam tot stand onder het bewind van sultan Ahmed I van het Ottomaanse Rijk en werd voltooid in 1616. De oorspronkelijke architect had het idee een groots religieus gebouw te ontwerpen met prominente islamitische kenmerken.

Wandel er vanaf het Hippodroom naartoe voor een fascinerend zicht op de Blauwe Moskee. De moskee heeft zes grote minaretten en een centrale koepel van 33 meter doorsnee, omgeven door een serie halve koepels die een aflopend systeem vormen, wat een indrukwekkend beeld oplevert.

Passeer de stenen muur die de moskee omringt en betreed de binnenplaats. Tijdens de ramadan is het hier na zonsondergang een drukte van belang. De moskee zelf herbergt de tombe van zijn stichter, die net een jaar na de voltooiing van zijn meesterwerk overleed. Onderzoek de madrasa, die werd gebruikt als theologische school, en het hospitium. Het meest opvallend is echter het betegelde interieur. De ruim 20.000 blauwe keramische tegels met meer dan 50 verschillende tulpdessins hebben deze moskee zijn bijnaam bezorgd.

De hoogste delen van het bouwwerk zijn blauw geschilderd en het zonlicht wordt gebroken door honderden gebrandschilderde ramen, een fascinerend gezicht.

De Blauwe Moskee bevindt zich op korte loopafstand van het tram- en metrostation Sultanahmet in de oude stad. De toegang is gratis, maar zoals in elk religieus gebouw wordt verwacht dat alle bezoekers zich respectvol en discreet gedragen. Wees stil, trek uw schoenen uit en doe ze in de plastic tas die bij de entree wordt uitgereikt. Vrouwelijke bezoekers wordt gevraagd het hoofd te bedekken. Er zijn doeken te verkrijgen bij de entree. Fotograferen met flits is niet toegestaan. Desgewenst kun je een donatie geven ter ondersteuning van het onderhoud als je de Blauwe Moskee verlaat.

Omdat de Blauwe Moskee nog altijd fungeert als gebedshuis, zijn de deuren gesloten voor niet-gelovigen tijdens de vijf dagelijkse gebedsdiensten. Op zomeravonden kun je een historische presentatie bijwonen en genieten van een spectaculaire lichtshow. Raadpleeg de officiële website voor de beste bezoektijden.


Gids voor Blauwe moskee


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.184 accommodaties in de buurt van Blauwe moskee bekijken
Ottoman Hotel Imperial - Special Class € 66
Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Caferiye Sok. No. 6/1, Istanbul
   
  4,3
  / 5, op basis van 879 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Topkapi-paleis en Hippodrome liggen binnen 10 minuten lopen.

  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City € 86
  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

  Alemdar Mah. Yerebatan Cad.No 13, Istanbul
    
   4,5
   / 5, op basis van 431 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Fatih, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

   Hotel Fehmi Bey - Special Class € 37
   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Ucler Sk No 13 Sultanahmet, Istanbul
     
    4,3
    / 5, op basis van 117 beoordelingen
    0.0 van 5.0

    Dit romantische hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen Blauwe moskee, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Topkapi-paleis ligt op 1,3 km.

    Erguvan Hotel - Special Class € 62
    Erguvan Hotel - Special Class

    Erguvan Hotel - Special Class

    Aksakal cad. 3, Sultanahmet, Istanbul
      
     4,3
     / 5, op basis van 1.503 beoordelingen
     4.0 van 5.0

     Dit hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen van Hippodrome, Blauwe moskee en Basilica Cisterne. Ook Hagia Sophia en Grand Bazaar liggen binnen 15 minuten lopen.

     GLK PREMIER Sea Mansion Suites & Spa
     GLK PREMIER Sea Mansion Suites & Spa

     GLK PREMIER Sea Mansion Suites & Spa

     Kucukayasofya Mh Mustafapasa Sk No 9, Istanbul
       
      4,7
      / 5, op basis van 184 beoordelingen
      0.0 van 5.0

      Dit historische hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Arasta-bazaar, Blauwe moskee en Mozaïekmuseum. Ook Hippodrome en Sultanahmet-plein liggen binnen 10 minuten lopen.

      Hotel Uyan - Special Class
      Hotel Uyan - Special Class

      Hotel Uyan - Special Class

      Utangac Sokak No: 25, Istanbul
        
       4,2
       / 5, op basis van 774 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Basilica Cisterne liggen binnen 10 minuten lopen.

       Arden City Hotel - Special Class € 70
       Arden City Hotel - Special Class

       Arden City Hotel - Special Class

       Alemdar Mah Kazm Ismail Gürkan Cad No2, Istanbul
         
        4,3
        / 5, op basis van 431 beoordelingen
        4.5 van 5.0

        Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Grand Bazaar liggen binnen 10 minuten lopen.

        Tunel Residence € 51
        Tunel Residence

        Tunel Residence

        Sishane Evliya Celebi Mah., Istanbul
          
         3,9
         / 5, op basis van 234 beoordelingen
         5.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke aparthotel in Istanbul ligt aan de Strip, binnen 10 minuten lopen van Synagoge Neve Shalom en Galatatoren. Ook Taksimplein en Moskee Suleymaniye liggen binnen 3 km afstand.