Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Zoek door meer dan 895.000 accommodaties en 550 luchtvaartmaatschappijen wereldwijd

Kies uit meer dan een miljoen vluchten, hotels of pakketten

Expedia berekent geen extra kosten als je een hotelboeking wijzigt of annuleert

Hagia Sophia (Ayasofya)

Dit iconische bouwwerk, dat ooit dienst deed als kerk en later als moskee, is tegenwoordig een nationaal monument.

De Hagia Sophia, die geldt als een van de fraaiste architectonische wonderen en als een van de grootste kerken in de wereld, is het beroemdste historische monument van Istanboel. Het gebouw dat je tegenwoordig ziet, vertegenwoordigt vele culturen. De Hagia Sophia, of Aya Sofia en in het Turks “Ayasofya” (heilige wijsheid), is altijd van groot religieus belang geweest in de regio en voor diverse geloven. De kerk werd gebouwd door de Romeinen en werd in 360 na Christus geopend voordat deze uitgroeide tot het belangrijkste gebedshuis van Constantinopel. Nadat het gebouw niet eenmaal, maar tweemaal door oproer werd verwoest, werd er in de zesde eeuw een nieuwe basiliek gebouwd, waarna de Hagia Sophia het centrum van de Oosters-orthodoxe Kerk werd.

Toen Constantinopel in 1453 werd ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk, veranderde de Hagia Sophia in een moskee. De christelijke kenmerken werden afgedekt of verwijderd en nieuwe islamitische elementen werden toegevoegd. Kort na het uitroepen van de Republiek Turkije veranderde de naam Constantinopel in Istanboel en werd de moskee gesloten. Het nationale monument is tegenwoordig geopend voor het publiek en fungeert als museum.

Met zijn vier spectaculaire minaretten en grote centrale koepel domineert de Hagia Sophia de skyline van Istanboel. Je betreedt de kerk via het westelijke portaal. Vanuit de buitenste narthex openen zich vijf portalen naar de narthex, of atrium. Bewonder de christelijke mozaïeken uit de negende eeuw en fresco's uit de tiende eeuw. De koepel daarentegen is versierd met islamitische inscripties van verzen uit de Koran. In de oostelijke hoek van de tuinen vind je de mausoleums van verschillende sultans.

Aangezien de Hagia Sophia de voornaamste cultuurschat van Istanboel is, staan er vaak lange rijen mensen buiten. Toch hoeven bezoekers zelden langer dan een half uur te wachten om naar binnen te mogen. Voor een drankje en een hapje kun je terecht bij verschillende cafés aan het plein.

De Hagia Sophia is gelegen in de oude stad en is bereikbaar met het openbaar vervoer. Het gebouw is dagelijks geopend, behalve op maandag. De bezoektijden zijn langer in de zomer. Toegangsbewijzen zijn te koop bij het ticketbureau van het museum. Huur een audiogids om meer te leren over het educatieve en culturele belang van de Hagia Sophia.


Gids voor Hagia Sophia


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.363 accommodaties in de buurt van Hagia Sophia bekijken
Ayasofya Hotel € 17
Ayasofya Hotel

Ayasofya Hotel

Küçük Ayasofya Mahallesi Demirci Resit, Istanbul
   
  3,2
  / 5, op basis van 104 beoordelingen
  3.5 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Arasta-bazaar en Cemberlitas Bath. Ook Basilica Cisterne en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cemberlitas ligt op 10 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 10 minuten lopen.

  Diva's Hotel € 15
  Diva's Hotel

  Diva's Hotel

  Binbirdirek Mah., Istanbul
    
   2,3
   / 5, op basis van 12 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Sokollu Mehmet Pasha-moskee en Turks en Islaams Kunstmuseum. Çardaklı Hamamı ligt op 0,4 km. Station Cemberlitas ligt op 7 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 9 minuten lopen.

   Sura Hagia Sophia Hotel € 78
   Sura Hagia Sophia Hotel

   Sura Hagia Sophia Hotel

   Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
     
    4,2
    / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
    5.0 van 5.0

    Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cemberlitas Bath. Ook Grand Bazaar en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 5 minuten lopen.

    Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet € 232
    Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

    Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

    Tevkifhane Sokak No. 1, Istanbul
      
     4,9
     / 5, op basis van 331 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 10 minuten lopen van Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Archeologisch Museum Istanbul en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cankurtaran ligt op maar 4 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 8 minuten lopen.

     The Ambassador Hotel € 55
     The Ambassador Hotel

     The Ambassador Hotel

     Ticarethane Cikmazi No 19, Istanbul
       
      4,3
      / 5, op basis van 952 beoordelingen
      3.5 van 5.0

      Dit wellness hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet ligt op maar 2 minuten lopen en naar Station Gülhane is het 7 minuten lopen.

      Hotel Amira Istanbul € 74
      Hotel Amira Istanbul

      Hotel Amira Istanbul

      Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
        
       4,8
       / 5, op basis van 1.165 beoordelingen
       0.0 van 5.0

       Dit luxe hotel ligt in Sultanahmet, binnen 15 minuten lopen van Arasta-bazaar, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 2 km afstand. Station Sultanahmet ligt op 11 minuten lopen en naar Station Cemberlitas is het 12 minuten lopen.

       White House Hotel Istanbul € 90
       White House Hotel Istanbul

       White House Hotel Istanbul

       Alemdar Mah Catalcesme Sok No:21, Istanbul
         
        4,8
        / 5, op basis van 324 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in Sultanahmet, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Grand Bazaar en Cemberlitas Bath liggen binnen 10 minuten lopen. Station Sultanahmet en Station Gülhane liggen op 5 minuten lopen.

        GLK PREMIER Regency Suites & Spa € 89
        GLK PREMIER Regency Suites & Spa

        GLK PREMIER Regency Suites & Spa

        Akbiyik Cad No 46, Istanbul
          
         4,5
         / 5, op basis van 886 beoordelingen
         5.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum, Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Archeologisch Museum Istanbul en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 15 minuten lopen. Station Cankurtaran ligt op maar 3 minuten lopen en naar Station Sultanahmet is het 10 minuten lopen.