Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Hagia Sophia (Ayasofya)

Dit iconische bouwwerk, dat ooit dienst deed als kerk en later als moskee, is tegenwoordig een nationaal monument.

De Hagia Sophia, die geldt als een van de fraaiste architectonische wonderen en als een van de grootste kerken in de wereld, is het beroemdste historische monument van Istanboel. Het gebouw dat je tegenwoordig ziet, vertegenwoordigt vele culturen. De Hagia Sophia, of Aya Sofia en in het Turks “Ayasofya” (heilige wijsheid), is altijd van groot religieus belang geweest in de regio en voor diverse geloven. De kerk werd gebouwd door de Romeinen en werd in 360 na Christus geopend voordat deze uitgroeide tot het belangrijkste gebedshuis van Constantinopel. Nadat het gebouw niet eenmaal, maar tweemaal door oproer werd verwoest, werd er in de zesde eeuw een nieuwe basiliek gebouwd, waarna de Hagia Sophia het centrum van de Oosters-orthodoxe Kerk werd.

Toen Constantinopel in 1453 werd ingelijfd bij het Ottomaanse Rijk, veranderde de Hagia Sophia in een moskee. De christelijke kenmerken werden afgedekt of verwijderd en nieuwe islamitische elementen werden toegevoegd. Kort na het uitroepen van de Republiek Turkije veranderde de naam Constantinopel in Istanboel en werd de moskee gesloten. Het nationale monument is tegenwoordig geopend voor het publiek en fungeert als museum.

Met zijn vier spectaculaire minaretten en grote centrale koepel domineert de Hagia Sophia de skyline van Istanboel. Je betreedt de kerk via het westelijke portaal. Vanuit de buitenste narthex openen zich vijf portalen naar de narthex, of atrium. Bewonder de christelijke mozaïeken uit de negende eeuw en fresco's uit de tiende eeuw. De koepel daarentegen is versierd met islamitische inscripties van verzen uit de Koran. In de oostelijke hoek van de tuinen vind je de mausoleums van verschillende sultans.

Aangezien de Hagia Sophia de voornaamste cultuurschat van Istanboel is, staan er vaak lange rijen mensen buiten. Toch hoeven bezoekers zelden langer dan een half uur te wachten om naar binnen te mogen. Voor een drankje en een hapje kun je terecht bij verschillende cafés aan het plein.

De Hagia Sophia is gelegen in de oude stad en is bereikbaar met het openbaar vervoer. Het gebouw is dagelijks geopend, behalve op maandag. De bezoektijden zijn langer in de zomer. Toegangsbewijzen zijn te koop bij het ticketbureau van het museum. Huur een audiogids om meer te leren over het educatieve en culturele belang van de Hagia Sophia.


Gids voor Hagia Sophia


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.182 accommodaties in de buurt van Hagia Sophia bekijken
Ottoman Hotel Imperial - Special Class € 66
Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Caferiye Sok. No. 6/1, Istanbul
   
  4,3
  / 5, op basis van 879 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Topkapi-paleis en Hippodrome liggen binnen 10 minuten lopen.

  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City € 86
  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

  Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

  Alemdar Mah. Yerebatan Cad.No 13, Istanbul
    
   4,5
   / 5, op basis van 430 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit hotel ligt in Fatih, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

   Hotel Fehmi Bey - Special Class € 37
   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Hotel Fehmi Bey - Special Class

   Ucler Sk No 13 Sultanahmet, Istanbul
     
    4,3
    / 5, op basis van 117 beoordelingen
    0.0 van 5.0

    Dit romantische hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen Blauwe moskee, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Topkapi-paleis ligt op 1,3 km.

    Tunel Residence € 51
    Tunel Residence

    Tunel Residence

    Sishane Evliya Celebi Mah., Istanbul
      
     3,9
     / 5, op basis van 234 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit gezinsvriendelijke aparthotel in Istanbul ligt aan de Strip, binnen 10 minuten lopen van Synagoge Neve Shalom en Galatatoren. Ook Taksimplein en Moskee Suleymaniye liggen binnen 3 km afstand.

     Arden City Hotel - Special Class € 70
     Arden City Hotel - Special Class

     Arden City Hotel - Special Class

     Alemdar Mah Kazm Ismail Gürkan Cad No2, Istanbul
       
      4,3
      / 5, op basis van 431 beoordelingen
      4.5 van 5.0

      Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Grand Bazaar liggen binnen 10 minuten lopen.

      Hotel Uyan - Special Class € 58
      Hotel Uyan - Special Class

      Hotel Uyan - Special Class

      Utangac Sokak No: 25, Istanbul
        
       4,2
       / 5, op basis van 773 beoordelingen
       4.0 van 5.0

       Dit hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Basilica Cisterne liggen binnen 10 minuten lopen.

       Sura Hagia Sophia Hotel € 121
       Sura Hagia Sophia Hotel

       Sura Hagia Sophia Hotel

       Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
         
        4,2
        / 5, op basis van 1.014 beoordelingen
        5.0 van 5.0

        Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Grand Bazaar liggen binnen 10 minuten lopen.

        Tria Hotel - Special Class € 35
        Tria Hotel - Special Class

        Tria Hotel - Special Class

        Akbiyik Cad Terbiyik Sok No 7, Istanbul
          
         3,7
         / 5, op basis van 400 beoordelingen
         4.0 van 5.0

         Dit romantische hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen van Hagia Sophia en Blauwe moskee. Topkapi-paleis ligt op 0,8 km.