Montmartre, letterlijk vertaald de berg van de martelaar, diende als inspiratiebron voor veel bekende films, zoals Amelie, Moulin Rouge en de filmbiografie van Edith Piaf, La Vie En Rose, en wordt al lang geassocieerd met de artistieke gemeenschap van Parijs. Halverwege de 19e eeuw, toen Montmartre nog een dorp was buiten de officiële grenzen van Parijs, was dit een creatief toevluchtsoord voor kunstenaars als Dalí, Modigliani, Toulouse-Lautrec, Monet, Picasso en Van Gogh.

Veel van de plaatsen waar deze beroemdheden toen vaak kwamen, zijn er nog steeds. Het Musée de Montmartre, waar Renoir ooit woonde en werkte, is nu een museum voor historische manuscripten, brieven, posters, foto's en archeologische voorwerpen.

Het sociale leven in deze buurt werd zowel vroeger als nu gekenmerkt door nachtclubs, cabaret en prostitutie, zoals je tegenwoordig nog kunt zien in de populaire uitgangsstraat de Boulevard de Clichy. Hier bevindt zich de Moulin Rouge, die in 1889 werd geopend. Tegenwoordig zijn er elke avond twee shows, compleet met zwierige kostuums, dramatisch gezang en de beroemde cancandans uit de vorige eeuw.

Het bekendste gebouw in Montmartre is de Basilique du Sacré-Cœur. Deze katholieke kerk bevindt zich op de hoogste heuvel van de stad, de Butte Montmartre. Het Christus-mozaïek in de basiliek is een van 's werelds grootste mozaïeken. Het grote pijporgel werd ontworpen door Aristide Cavaille-Coll, die ook de orgels voor de Notre Dame maakte.

Kunstliefhebbers moeten zeker ook een bezoek brengen aan de Espace Dalí, een paar straten verderop. Dit is een permanente expositie die helemaal gewijd is aan Salvador Dali. Je vindt hier meer dan 300 werken van deze kunstenaar, plus de grootste collectie sculpturen van Dali in Frankrijk.

Je kunt Montmartre het beste op een doordeweekse dag bezoeken, dan is het er niet zo druk. In oktober is er echter een drukke periode waar je wel bij zult willen zijn. Tijdens de Fêtes de Vendanges (het druivenoogstfestival) viert Montmartre het plukken van de druiven uit de eigen kleine wijngaard. Een paar dagen lang zijn er dan parades van dansers en musici. Er staan stalletjes waar je streekproducten kunt kopen en 's avonds is er vuurwerk.

Montmartre ligt in het noorden van Parijs, boven op een 130 meter hoge heuvel. Er is een trap om de steile helling te beklimmen, maar je kunt er ook naartoe rijden. Dit is zo'n buurt waar het niet erg is om te verdwalen. Stop je plattegrond maar weg en kijk gewoon waar je uitkomt in het netwerk van charmante, smalle kasseienstraatjes. Als je het klimmen moe bent, stap je in het “kleine treintje” van Montmartre. Dit tuft langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Koop een kaartje en maak een rondrit van zo'n 35 minuten. Het treintje vertrekt gedurende de dag regelmatig vanaf de Place Blanche.

Staat bekend om

Cafés, Kathedraal en Kerken

Kaart verkennen

Tophotels in Montmartre

Geschatte prijs voor 1 nacht en 2 volwassenen
Afbeelding van Terrass'' Hotel Montmartre by MH
Terrass'' Hotel Montmartre by MH
4 out of 5
12-14 Rue Joseph de Maistre, Parijs
€ 157 per nacht
18 aug. - 19 aug.
4.6/5Uitzonderlijk! (1,045 beoordelingen)

"Echt super mooi hotel! Personeel is heel vriendelijk en kunnen je met al je vragen helpen."…"

Beoordeeld op 26 nov. 2018

Terrass'' Hotel Montmartre by MH
Afbeelding van Citadines Montmartre Paris
Citadines Montmartre Paris
3 out of 5
16 Avenue Rachel, Parijs
€ 89 per nacht
18 aug. - 19 aug.
4/5Zeer goed! (1,039 beoordelingen)

"Goede ligging, netjes, mooie tuin op begane grond,"…"

Beoordeeld op 6 jun. 2019

Citadines Montmartre Paris
Afbeelding van Hotel Des Arts Paris Montmartre
Hotel Des Arts Paris Montmartre
3 out of 5
5 Rue Tholoze, Parijs
€ 81 per nacht
11 aug. - 12 aug.
4.4/5Uitmuntend! (2,069 beoordelingen)

"Zeer aangenaam verblijf. Gezellige bistro’s in de buurt. Metro op loopafstand"…"

Beoordeeld op 8 mrt. 2019

Hotel Des Arts Paris Montmartre
Afbeelding van Odalys City Paris Montmartre
Odalys City Paris Montmartre
4 out of 5
7 rue Saint-Vincent, Parijs
€ 87 per nacht
19 aug. - 20 aug.
4.1/5Zeer goed! (114 beoordelingen)

"Gunstige ligging in Montmartre, wel bergop! Schoonmaak niet inclusief."…"

Beoordeeld op 11 apr. 2019

Odalys City Paris Montmartre
Afbeelding van Hôtel Pavillon Montmartre
Hôtel Pavillon Montmartre
3 out of 5
5, rue Aristide Bruant, Parijs
€ 62 per nacht
25 jul. - 26 jul.
3.7/5Goed! (862 beoordelingen)

"De douche was goed en uniek met kiezeltjes op de douche vloer, voelde lekker aan je voeten. Het hotel is wel iets gehorig en in de morgen, wij zaten op de 1e verdieping, kwam de geur van (soms verbrand) geroosterd brood uit de ontbijtzaal de kamer in."…"

Beoordeeld op 3 jun. 2019

Hôtel Pavillon Montmartre
Afbeelding van Best Western Hotel Le Montmartre Saint Pierre
Best Western Hotel Le Montmartre Saint Pierre
3 out of 5
10 Rue De Clignancourt, Parijs
€ 73 per nacht
19 aug. - 20 aug.
3.7/5Goed! (408 beoordelingen)

"Redelijk rustig gelegen. Dicht bij metro-station. Eetgelegenheden in de biurt"…"

Beoordeeld op 7 nov. 2018

Best Western Hotel Le Montmartre Saint Pierre

Andere wijken in Parijs

Centrum van Parijs
Afbeelding van Centrum van Parijs

Centrum van Parijs

Museums, Monumenten, Architectuur

Centrum van Parijs is een stadse plek die erg geliefd is door de cafés. Naast de architectuur heeft deze plek nog veel meer leuke aspecten. Op cultureel gebied is hier van alles te doen, zoals de lokale kunst en de theaters.

Marais
Afbeelding van Marais

Marais

Museums, Cafés, Architectuur

Bewonder historische en bouwkundige meesterwerken en bezoek een van Europa's grootste musea voor moderne kunst in het 3e en 4e arrondissement van Parijs.

7e arrondissement
Afbeelding van 7e arrondissement

7e arrondissement

Tours, Cafés, Museums

Bezoek de Eiffeltoren, de bekendste attractie van dit arrondissement, en alle andere geweldige historische gebouwen en museums.

1e arrondissement
Afbeelding van 1e arrondissement

1e arrondissement

Museums, Architectuur, Monumenten

Er zijn weinig districten in Europa met een hogere concentratie artistieke en bouwkundige meesterwerken dan in dit arrondissement.

8e arrondissement
Afbeelding van 8e arrondissement

8e arrondissement

Cafés, Museums, Zonsondergang

Door dit arrondissement loopt de bekendste straat van Parijs en het gebied is sterk verbonden met de opkomst van Napoleon en de donkere jaren van de Franse Revolutie.

6e arrondissement
Afbeelding van 6e arrondissement

6e arrondissement

Cafés, Museums, Kerken

Kom meer te weten over de intellectuelen van Parijs, ontdek het levendige Quartier Latin en geniet van de schilderachtige tuinen en de kunstzinnige cafécultuur.