Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Rüstem Pasha-moskee

Ontdek een van de verborgen parels van Istanboel, een Ottomaans gebedshuis van bijna 500 jaar oud, met magnifieke tegels, midden op het marktplein van de wijk Fatih.

Er zijn niet zo veel bezoekers die naar de Rüstem Pasha-moskee gaan omdat dit gebouw gemakkelijk over het hoofd wordt gezien met al die grootse en indrukwekkende bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Toch is deze moskee zeker een bezoek waard vanwege zijn schoonheid in vele facetten. De Rüstem Pasha-moskee is een fraai voorbeeld van het decoratief gebruik van tegels en is zonder enige twijfel een van de prachtigste architectuurschatten van Istanboel.

Het is een van de bijzondere gebouwen ontworpen door de legendarische architect Mimar Sinan, die onder drie sultans heeft gediend en verantwoordelijk is voor enkele van de meest iconische bouwwerken van de stad. De moskee werd gebouwd ter nagedachtenis aan grootvizier Rüstem Pasha, die getrouwd was met een van de dochters van Suleiman de Grote. De bouw begon onmiddellijk na de dood van de grootvizier in 1561.

Rüstem Pasha is met name bekend vanwege de met Suleimans vrouw Roxelana opgezette samenzwering tegen de zoon van de sultan, prins Mustafa, die leidde tot diens terechtstelling en tot de troonsbestijging van Selim “de Zotte”. Dat zou het begin zijn geweest van het gestage verval van het Ottomaanse Rijk.

Ook al was hij een van de rijkste personen in het rijk, toch had Rüstem Pasha onvoldoende status om te kunnen wedijveren met de grote moskee van de sultan. En dat is de reden waarom de Rüstem Pasha-moskee kleiner is en deze specifieke locatie heeft. De moskee staat midden op het marktplein aan de voet van de heuvel waarop de Süleymaniye-moskee is gebouwd.

Via een smalle trap bereik je de open binnenhof die op een hoog terras ligt met uitzicht op een winkelcomplex, waaronder de Kruidenbazaar. Binnen in de moskee word je verrast door de vele voornamelijk rode, witte en blauwe tegels. De tegels hebben gebloemde en geometrische motieven, waarbij de stenen zuilen en ruime gebogen doorgangen deze motieven op schitterende wijze onderbreken.

Je vindt de Rüstem Pasha-moskee in de wijk Tahtakele in het Europese deel van Istanboel. Het gebouw doet nog altijd dienst als moskee. Daarom is het tijdens de vijf dagelijkse gebiedsdiensten en op vrijdagmiddag niet te bezichtigen. De oproepen tot gebed uit de luidsprekers geven aan wanneer die diensten beginnen.


Gids voor Rustem Pasha Mosque


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.078 hotels in de buurt van Rustem Pasha Mosque weergeven
Istanbul Golden City Hotel € 53
Istanbul Golden City Hotel

Istanbul Golden City Hotel

Tersane Cad. No. 111, Istanbul
   
  4,2
  / 5, op basis van 715 beoordelingen
  4.0 van 5.0

  Dit hotel ligt in Galata, binnen 10 minuten lopen van Nardis Jazz Club en Galatatoren. Ook Moskee Suleymaniye en Basilica Cisterne liggen binnen 3 km afstand.

  Hotel Amira Istanbul € 88
  Hotel Amira Istanbul

  Hotel Amira Istanbul

  Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
    
   4,8
   / 5, op basis van 1.038 beoordelingen
   0.0 van 5.0

   Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 15 minuten lopen van Hippodrome, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Cemberlitas Bath liggen binnen 15 minuten lopen.

   Lalinn Hotel € 26
   Lalinn Hotel

   Lalinn Hotel

   Oyuncu Cikmazi Oyuncu Sok. No 4, Istanbul
     
    4,2
    / 5, op basis van 452 beoordelingen
    3.0 van 5.0

    Dit hotel ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hippodrome. Ook Basilica Cisterne en Blauwe moskee liggen binnen 15 minuten lopen.

    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class € 61
    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

    Emek yemez mh. Bankalar cd. No 5, Istanbul
      
     4,7
     / 5, op basis van 528 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit luxe hotel ligt in Galata, binnen 5 minuten lopen van Nardis Jazz Club en Galatatoren. Ook Kruidenbazaar en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 2 km afstand.

     The Marmara Pera € 86
     The Marmara Pera

     The Marmara Pera

     Mesrutiyet Cad. Tepebasi, Istanbul
       
      4,1
      / 5, op basis van 748 beoordelingen
      4.0 van 5.0

      Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt aan de promenade, binnen 10 minuten lopen van Heilige Antonius van Paduakerk en Galatatoren. Ook Taksimplein en Kruidenbazaar liggen binnen 2 km afstand.

      Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class € 84
      Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

      Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

      Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:45, Istanbul
        
       4,1
       / 5, op basis van 770 beoordelingen
       5.0 van 5.0

       Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

       Sura Hagia Sophia Hotel € 112
       Sura Hagia Sophia Hotel

       Sura Hagia Sophia Hotel

       Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
         
        4,2
        / 5, op basis van 960 beoordelingen
        5.0 van 5.0

        Dit luxe hotel ligt in Oude stad, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

        GLK PREMIER The Home Suites & Spa € 81
        GLK PREMIER The Home Suites & Spa

        GLK PREMIER The Home Suites & Spa

        Kucukayasofya Cad No:60, Istanbul
          
         4,2
         / 5, op basis van 1.045 beoordelingen
         5.0 van 5.0

         Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt bij de zee, binnen 10 minuten lopen van Kleine Hagia Sophia, Mozaïekmuseum en Turks en Islaams Kunstmuseum. Ook Sultanahmet-plein en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen.