Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Rüstem Pasha-moskee

Ontdek een van de verborgen parels van Istanboel, een Ottomaans gebedshuis van bijna 500 jaar oud, met magnifieke tegels, midden op het marktplein van de wijk Fatih.

Er zijn niet zo veel bezoekers die naar de Rüstem Pasha-moskee gaan omdat dit gebouw gemakkelijk over het hoofd wordt gezien met al die grootse en indrukwekkende bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Toch is deze moskee zeker een bezoek waard vanwege zijn schoonheid in vele facetten. De Rüstem Pasha-moskee is een fraai voorbeeld van het decoratief gebruik van tegels en is zonder enige twijfel een van de prachtigste architectuurschatten van Istanboel.

Het is een van de bijzondere gebouwen ontworpen door de legendarische architect Mimar Sinan, die onder drie sultans heeft gediend en verantwoordelijk is voor enkele van de meest iconische bouwwerken van de stad. De moskee werd gebouwd ter nagedachtenis aan grootvizier Rüstem Pasha, die getrouwd was met een van de dochters van Suleiman de Grote. De bouw begon onmiddellijk na de dood van de grootvizier in 1561.

Rüstem Pasha is met name bekend vanwege de met Suleimans vrouw Roxelana opgezette samenzwering tegen de zoon van de sultan, prins Mustafa, die leidde tot diens terechtstelling en tot de troonsbestijging van Selim “de Zotte”. Dat zou het begin zijn geweest van het gestage verval van het Ottomaanse Rijk.

Ook al was hij een van de rijkste personen in het rijk, toch had Rüstem Pasha onvoldoende status om te kunnen wedijveren met de grote moskee van de sultan. En dat is de reden waarom de Rüstem Pasha-moskee kleiner is en deze specifieke locatie heeft. De moskee staat midden op het marktplein aan de voet van de heuvel waarop de Süleymaniye-moskee is gebouwd.

Via een smalle trap bereik je de open binnenhof die op een hoog terras ligt met uitzicht op een winkelcomplex, waaronder de Kruidenbazaar. Binnen in de moskee word je verrast door de vele voornamelijk rode, witte en blauwe tegels. De tegels hebben gebloemde en geometrische motieven, waarbij de stenen zuilen en ruime gebogen doorgangen deze motieven op schitterende wijze onderbreken.

Je vindt de Rüstem Pasha-moskee in de wijk Tahtakele in het Europese deel van Istanboel. Het gebouw doet nog altijd dienst als moskee. Daarom is het tijdens de vijf dagelijkse gebiedsdiensten en op vrijdagmiddag niet te bezichtigen. De oproepen tot gebed uit de luidsprekers geven aan wanneer die diensten beginnen.


Gids voor Rustem Pasha Mosque


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.149 accommodaties in de buurt van Rustem Pasha Mosque bekijken
Tunel Residence € 51
Tunel Residence

Tunel Residence

Sishane Evliya Celebi Mah., Istanbul
   
  3,9
  / 5, op basis van 234 beoordelingen
  5.0 van 5.0

  Dit gezinsvriendelijke aparthotel in Istanbul ligt aan de Strip, binnen 10 minuten lopen van Synagoge Neve Shalom en Galatatoren. Ook Taksimplein en Moskee Suleymaniye liggen binnen 3 km afstand.

  Ottoman Hotel Imperial - Special Class
  Ottoman Hotel Imperial - Special Class

  Ottoman Hotel Imperial - Special Class

  Caferiye Sok. No. 6/1, Istanbul
    
   4,3
   / 5, op basis van 879 beoordelingen
   4.0 van 5.0

   Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Topkapi-paleis en Hippodrome liggen binnen 10 minuten lopen.

   Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City
   Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

   Hagia Sophia Hotel Istanbul Old City

   Alemdar Mah. Yerebatan Cad.No 13, Istanbul
     
    4,5
    / 5, op basis van 430 beoordelingen
    0.0 van 5.0

    Dit hotel ligt in Fatih, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class € 98
    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

    Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

    Emek yemez mh. Bankalar cd. No 5, Istanbul
      
     4,7
     / 5, op basis van 578 beoordelingen
     5.0 van 5.0

     Dit luxe hotel ligt in Stadscentrum, binnen 5 minuten lopen van Nardis Jazz Club en Galatatoren. Ook Moskee Suleymaniye en Kruidenbazaar liggen binnen 2 km afstand.

     Rixos Pera Istanbul € 138
     Rixos Pera Istanbul

     Rixos Pera Istanbul

     Kamerhatun Mah.Mesrutiyet Cad.No 44, Istanbul
       
      4,5
      / 5, op basis van 499 beoordelingen
      5.0 van 5.0

      Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt aan de Strip, binnen 15 minuten lopen van Museum Pera, Museum van de onschuld en Taksimplein. Ziekenhuis Taksim Hastanesi ligt op 1,6 km.

      Hotel Fehmi Bey - Special Class € 37
      Hotel Fehmi Bey - Special Class

      Hotel Fehmi Bey - Special Class

      Ucler Sk No 13 Sultanahmet, Istanbul
        
       4,3
       / 5, op basis van 117 beoordelingen
       0.0 van 5.0

       Dit romantische hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen Blauwe moskee, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Topkapi-paleis ligt op 1,3 km.

       Istanbul Golden City Hotel € 56
       Istanbul Golden City Hotel

       Istanbul Golden City Hotel

       Tersane Cad. No. 111, Istanbul
         
        4,2
        / 5, op basis van 741 beoordelingen
        4.0 van 5.0

        Dit hotel ligt in Stadscentrum, binnen 10 minuten lopen van Nardis Jazz Club en Galatatoren. Ook Moskee Suleymaniye en Grand Bazaar liggen binnen 2 km afstand.

        Arden City Hotel - Special Class € 70
        Arden City Hotel - Special Class

        Arden City Hotel - Special Class

        Alemdar Mah Kazm Ismail Gürkan Cad No2, Istanbul
          
         4,3
         / 5, op basis van 431 beoordelingen
         4.5 van 5.0

         Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Grand Bazaar liggen binnen 10 minuten lopen.