Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Rüstem Pasha-moskee

Ontdek een van de verborgen parels van Istanboel, een Ottomaans gebedshuis van bijna 500 jaar oud, met magnifieke tegels, midden op het marktplein van de wijk Fatih.

Er zijn niet zo veel bezoekers die naar de Rüstem Pasha-moskee gaan omdat dit gebouw gemakkelijk over het hoofd wordt gezien met al die grootse en indrukwekkende bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Toch is deze moskee zeker een bezoek waard vanwege zijn schoonheid in vele facetten. De Rüstem Pasha-moskee is een fraai voorbeeld van het decoratief gebruik van tegels en is zonder enige twijfel een van de prachtigste architectuurschatten van Istanboel.

Het is een van de bijzondere gebouwen ontworpen door de legendarische architect Mimar Sinan, die onder drie sultans heeft gediend en verantwoordelijk is voor enkele van de meest iconische bouwwerken van de stad. De moskee werd gebouwd ter nagedachtenis aan grootvizier Rüstem Pasha, die getrouwd was met een van de dochters van Suleiman de Grote. De bouw begon onmiddellijk na de dood van de grootvizier in 1561.

Rüstem Pasha is met name bekend vanwege de met Suleimans vrouw Roxelana opgezette samenzwering tegen de zoon van de sultan, prins Mustafa, die leidde tot diens terechtstelling en tot de troonsbestijging van Selim “de Zotte”. Dat zou het begin zijn geweest van het gestage verval van het Ottomaanse Rijk.

Ook al was hij een van de rijkste personen in het rijk, toch had Rüstem Pasha onvoldoende status om te kunnen wedijveren met de grote moskee van de sultan. En dat is de reden waarom de Rüstem Pasha-moskee kleiner is en deze specifieke locatie heeft. De moskee staat midden op het marktplein aan de voet van de heuvel waarop de Süleymaniye-moskee is gebouwd.

Via een smalle trap bereik je de open binnenhof die op een hoog terras ligt met uitzicht op een winkelcomplex, waaronder de Kruidenbazaar. Binnen in de moskee word je verrast door de vele voornamelijk rode, witte en blauwe tegels. De tegels hebben gebloemde en geometrische motieven, waarbij de stenen zuilen en ruime gebogen doorgangen deze motieven op schitterende wijze onderbreken.

Je vindt de Rüstem Pasha-moskee in de wijk Tahtakele in het Europese deel van Istanboel. Het gebouw doet nog altijd dienst als moskee. Daarom is het tijdens de vijf dagelijkse gebiedsdiensten en op vrijdagmiddag niet te bezichtigen. De oproepen tot gebed uit de luidsprekers geven aan wanneer die diensten beginnen.


Gids voor Rustem Pasha Mosque


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.916 hotels in de buurt van Rustem Pasha Mosque weergeven
€ 93
Sura Hagia Sophia Hotel

Sura Hagia Sophia Hotel

Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 433 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Media Museum, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Cağaloğlu Hamamı en Cemberlitas Bath liggen binnen 5 minuten lopen.

€ 70
Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

Vault Karakoy,The House Hotel - Special Class

Emek yemez mh. Bankalar cd. No 5, Istanbul
4,7
/ 5, op basis van 238 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Galata, binnen 5 minuten lopen van SALT Galata en Galatatoren. Ook Mixer en Kruidenbazaar liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 69
Legacy Ottoman Hotel

Legacy Ottoman Hotel

Hobyar Mahallesi Hamidiye Cad. No: 16, Istanbul
3,5
/ 5, op basis van 118 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Cagaloglu, binnen 5 minuten lopen van Nieuwe moskee en Eminönü-plein. Ook Rustem Pasha Mosque en Kruidenbazaar liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 24
Old City Family Hotel

Old City Family Hotel

Demirtas Mah. Odunkapisi Sk No: 5, Istanbul
2,3
/ 5, op basis van 13 beoordelingen
2.5 van 5.0

Dit hotel ligt in Fatih, binnen 10 minuten lopen van Rustem Pasha Mosque, Moskee Suleymaniye en Kruidenbazaar. Ook Grote Bazaar en Basilica Cisterne liggen binnen 2 km afstand.