Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Topkapipaleis

Het officiële onderkomen van de Ottomaanse sultans gedurende ongeveer vier eeuwen is nu toegankelijk voor publiek en herbergt tal van relikwieën.

Het Topkapipaleis behoort tot de best bewaarde Ottomaanse paleizen en is gelegen op de plaats die het allereerste begin van de stad Istanboel markeert. Een bezoek aan het paleis geeft een duidelijk beeld van de Ottomaanse geschiedenis van de Turkse stad. Het uit de 15e eeuw stammende paleis werd in 1924 een museum onder Atatürk, stichter van de Republiek Turkije.

Hoewel het Topkapipaleis een droom is voor geschiedeniskenners, zijn er ook bezoekers die alleen maar komen voor het uitzicht: het paleis kijkt uit over de Gouden Hoorn, een natuurlijke haven, de Bosporus en de Zee van Marmara.

Het 70 hectare grote complex wordt omringd door een meer dan 5 kilometer lange muur. Bewonder de torenhoge poorten, de drievoudige binnenhoven en de klassieke Turkse gebouwen. In een daarvan verbleven Ottomaanse sultans en hun volgelingen. Het paleis werd vergroot en veranderd in de loop van opeenvolgende regeerperioden van sultans, die elk hun eigen stempel op het paleis hebben gedrukt.

Bezoek de harem, het besloten gedeelte in het paleis waar de familie van de sultans woonde, samen met de concubines en eunuchs die bij hen in dienst waren. De harem was vanouds ontoegankelijk voor buitenstaanders, waardoor tal van mythes en legendes ontstonden over wat daar allemaal plaatsvond. Tegenwoordig is slechts een deel ervan toegankelijk voor het publiek, maar je kunt wel het uit 40 kamers bestaande gedeelte zien dat was toegewezen aan de moeder van de sultan, evenals de grote badruimtes en koepelzaal waar de sultan zijn vrije tijd doorbracht.

Ook na al die honderden jaren heeft het paleis zijn grandeur behouden. In de binnenhoven zie je prachtige voorbeelden van Turkse kunst en architectuur. De keukens bevatten 12.000 stuks Chinees en Japans porselein.

In de voorhof is de Hagia Irene gelegen, een fraaie Byzantijnse kerk die tegenwoordig vaak dienst doet als concertgebouw. De kerk is tevens een museum, maar voor een bezoek heb je speciale toestemming nodig.

Het Topkapipaleis in de oude stad van Istanboel biedt zelf geen rondleidingen, maar er zijn genoeg zelfstandige gidsen te vinden bij het ticketbureau. Het paleis is dagelijks geopend, behalve op dinsdag.


Gids voor Topkapi-paleis


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 2.071 hotels in de buurt van Topkapi-paleis weergeven
€ 31
Lalinn Hotel

Lalinn Hotel

Oyuncu Cikmazi Oyuncu Sok. No 4, Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 431 beoordelingen
3.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen van Mozaïekmuseum en Hippodrome. Ook Basilica Cisterne en Blauwe moskee liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 96
Hotel Amira Istanbul

Hotel Amira Istanbul

Kucuk Ayasofya Mahallesi Mustafa, Istanbul
4,8
/ 5, op basis van 1.013 beoordelingen
0.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in Oude stad, binnen 15 minuten lopen van Hippodrome, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Blauwe moskee en Cemberlitas Bath liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 98
Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:45, Istanbul
4,1
/ 5, op basis van 747 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke accommodatie in Istanbul ligt in de historische wijk, binnen 5 minuten lopen van Basilica Cisterne, Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 232
Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

Four Seasons Hotel Istanbul at Sultanahmet

Tevkifhane Sokak No. 1, Istanbul
4,9
/ 5, op basis van 277 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in Oude stad, binnen 5 minuten lopen van Hagia Sophia en Basilica Cisterne. Ook Blauwe moskee en Hippodrome liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 104
GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

GLK PREMIER Acropol Suites & Spa

Akbiyik cad. No:21, Istanbul
4,4
/ 5, op basis van 719 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in Oude stad, binnen 10 minuten lopen Mozaïekmuseum, Sultanahmet-plein en Hagia Sophia. Ook Hagia Irene en Basilica Cisterne liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 66
GLK PREMIER The Home Suites & Spa

GLK PREMIER The Home Suites & Spa

Kucukayasofya Cad No:60, Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 1.018 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke accommodatie in Istanbul ligt bij de zee, binnen 10 minuten lopen van Kleine Hagia Sophia, Mozaïekmuseum en Turks en Islaams Kunstmuseum. Ook Sultanahmet-plein en Hagia Sophia liggen binnen 15 minuten lopen.

€ 136
Boutique Saint Sophia

Boutique Saint Sophia

Alemdar Cad. 2, Istanbul
4,7
/ 5, op basis van 283 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit accommodatie ligt in Oude stad, vlak bij Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Blauwe moskee liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 106
Sura Hagia Sophia Hotel

Sura Hagia Sophia Hotel

Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 944 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe accommodatie ligt in Oude stad, binnen 5 minuten lopen van Media Museum, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Cağaloğlu Hamamı en Cemberlitas Bath liggen binnen 5 minuten lopen.