Begin van hoofdinhoud
Type reis
Vlucht 1
Vlucht 2
Vlucht 3
Vlucht 4
Vlucht 5

Topkapipaleis

Het officiële onderkomen van de Ottomaanse sultans gedurende ongeveer vier eeuwen is nu toegankelijk voor publiek en herbergt tal van relikwieën.

Het Topkapipaleis behoort tot de best bewaarde Ottomaanse paleizen en is gelegen op de plaats die het allereerste begin van de stad Istanboel markeert. Een bezoek aan het paleis geeft een duidelijk beeld van de Ottomaanse geschiedenis van de Turkse stad. Het uit de 15e eeuw stammende paleis werd in 1924 een museum onder Atatürk, stichter van de Republiek Turkije.

Hoewel het Topkapipaleis een droom is voor geschiedeniskenners, zijn er ook bezoekers die alleen maar komen voor het uitzicht: het paleis kijkt uit over de Gouden Hoorn, een natuurlijke haven, de Bosporus en de Zee van Marmara.

Het 70 hectare grote complex wordt omringd door een meer dan 5 kilometer lange muur. Bewonder de torenhoge poorten, de drievoudige binnenhoven en de klassieke Turkse gebouwen. In een daarvan verbleven Ottomaanse sultans en hun volgelingen. Het paleis werd vergroot en veranderd in de loop van opeenvolgende regeerperioden van sultans, die elk hun eigen stempel op het paleis hebben gedrukt.

Bezoek de harem, het besloten gedeelte in het paleis waar de familie van de sultans woonde, samen met de concubines en eunuchs die bij hen in dienst waren. De harem was vanouds ontoegankelijk voor buitenstaanders, waardoor tal van mythes en legendes ontstonden over wat daar allemaal plaatsvond. Tegenwoordig is slechts een deel ervan toegankelijk voor het publiek, maar je kunt wel het uit 40 kamers bestaande gedeelte zien dat was toegewezen aan de moeder van de sultan, evenals de grote badruimtes en koepelzaal waar de sultan zijn vrije tijd doorbracht.

Ook na al die honderden jaren heeft het paleis zijn grandeur behouden. In de binnenhoven zie je prachtige voorbeelden van Turkse kunst en architectuur. De keukens bevatten 12.000 stuks Chinees en Japans porselein.

In de voorhof is de Hagia Irene gelegen, een fraaie Byzantijnse kerk die tegenwoordig vaak dienst doet als concertgebouw. De kerk is tevens een museum, maar voor een bezoek heb je speciale toestemming nodig.

Het Topkapipaleis in de oude stad van Istanboel biedt zelf geen rondleidingen, maar er zijn genoeg zelfstandige gidsen te vinden bij het ticketbureau. Het paleis is dagelijks geopend, behalve op dinsdag.


Gids voor Topkapi-paleis


Kaart

Beste hotelaanbiedingen

Alle 1.909 hotels in de buurt van Topkapi-paleis weergeven
€ 88
Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

Sura Design Hotel and Suites - Boutique Class

Divanyolu Cad. Ticarethane Sok. No:45, Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 339 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit gezinsvriendelijke hotel in Istanbul ligt in de historische wijk, vlak bij Whirling Dervishes Istanbul en Basilica Cisterne. Ook Hagia Sophia en Cağaloğlu Hamamı liggen binnen 5 minuten lopen.

€ 78
Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Ottoman Hotel Imperial - Special Class

Caferiye Sok. No. 6/1, Istanbul
4,4
/ 5, op basis van 429 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit romantische hotel ligt in Fatih, vlak bij Aya İrini en Hagia Sophia. Ook Basilica Cisterne en Hippodrome liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 92
White House Hotel Istanbul

White House Hotel Istanbul

Alemdar Mah Catalcesme Sok No:21, Istanbul
4,8
/ 5, op basis van 137 beoordelingen
4.0 van 5.0

Dit hotel ligt in Fatih, vlak bij Media Museum en Cağaloğlu Hamamı. Ook Basilica Cisterne en Hagia Sophia liggen binnen 5 minuten lopen.

€ 67
Arden City Hotel - Special Class

Arden City Hotel - Special Class

Alemdar Mah Kazm Ismail Gürkan Cad No2, Istanbul
4,3
/ 5, op basis van 210 beoordelingen
4.5 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Cağaloğlu Hamamı, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Hippodrome en Grote Bazaar liggen binnen 10 minuten lopen.

€ 93
Sura Hagia Sophia Hotel

Sura Hagia Sophia Hotel

Divanyolu Cd. Alemdar Mah., Istanbul
4,2
/ 5, op basis van 433 beoordelingen
5.0 van 5.0

Dit luxe hotel ligt in Fatih, binnen 5 minuten lopen van Media Museum, Basilica Cisterne en Hagia Sophia. Ook Cağaloğlu Hamamı en Cemberlitas Bath liggen binnen 5 minuten lopen.