Als wandelfanaat, ben ik al jaren enorme fan van Duitsland. Ik woon op slechts 15 minuten rijden van de Duitse grens en maak dan ook regelmatig een trip naar onze Oosterburen om hier een dagje of eventueel meerdere dagen op pad te gaan met de rugzak. Lees alle over mijn 5 favoriete Duitse wandelbestemmingen op korte rijafstand van.

Reichswald

Het Reichswald bevindt zich net over de grens bij Nijmegen. Omdat het een relatief weinig bezocht gebied is, kun je hier uren op stap zijn zonder ook maar iemand tegen te komen. Er zijn nauwelijks uitgezette paden, maar voor wie toch graag de bordjes volgt, kan ik je aanraden de N70 te doen, die deels door Nederland en deels door Duitsland loopt.

N70 wandeling start: Restaurant De Duivelsberg, Duivelsberg 1, 6572 BE Berg en Dal, Nederland

Foto: Antonette Spaan

Het Teutoburgerwoud

Net over de grens bij Enschede begint het Teutoburgerwoud. Ik kom hier af en toe om te klimmen bij de rotsmuren van Ibbenbüren. Wanneer ik genoeg heb van het klimmen, trek ik mijn wandelschoenen aan en ga ik te voet op pad in de omgeving van de Dorenther Klippen. De Hermannsweg voert door dit gebied en staat ook wel bekend als een van de mooiste meerdaagse wandelingen van Duitsland.

Dorenther Klippen, 49479 Ibbenbüren, Duitsland

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Sauerland

Een wandelgebied dat natuurlijk niet mag ontbreken in deze top 5 is het bekende Sauerland. Wandelen kan hier in elk seizoen, in de winter hopelijk door de sneeuw en in de zomer in het zonnetje. Favoriete plekken zijn de heuvels rondom Kahler Asten en de 154 kilometer lange Rothaarsteig, die je dwars door het Rothaargebirge voert. Het fijne aan wandelen in dit gebied is dat het ontzettend goed bewegwijzerd is, verdwalen is daarom onmogelijk!

Kahler Asten, 59955 Winterberg, Duitsland

Foto: Sven Gaedtke, CC BY 2.0

De Moezel

Onlangs bezocht ik het Moezel gebied, wat was dat een verrassing! Op relatief korte afstand van de Nederlandse grens, vind je niet alleen eindeloze wandelpaden die het stroomgebied van de Moezel volgen, maar ook enkele Klettersteigs die je laten kennismaken met het fenomeen Klettersteigen. Mijn favoriet was de Calmont Klettersteig, die dwars over de steilste wijngaarden van Europa loopt: spektakel op en top!

Calmont Klettersteig, Moselweinstrasse, 56814 Ediger-Eller, Duitsland

Foto: Antonette Spaan

Rondje Rursee

De Eifel is enorm uitgestrekt en heeft de wandelaar veel te bieden, van vennen tot vulkanen en stuwmeren tot eindeloze heuvellandschappen. Een van mijn favoriete plekken hier is de Rursee, één van de grootste stuwmeren van Duitsland. Loop hier in twee dagen omheen of wandel over de Dreiborner Vlakte, een voormalig militair oefenterrein, waar zich nog steeds onontplofte munitie in de grond bevindt. De paden zijn hier uitstekend gemarkeerd.

Rursee, 52152 Simmerath, Duitsland

Foto: Antonette Spaan