Met zijn heerlijke specialiteiten en vele geweldige restaurants is Bologna een ideale bestemming als je van lekker eten houdt. De gastronomie van Bologna draagt voor een groot deel bij aan de internationale bekendheid van deze mooie Italiaanse stad. Tortellini en mortadella hebben de hoofdstad van Emilia-Romagna gevormd. De hele regio heeft nu de reputatie een paradijs te zijn voor fijnproevers. Eet smakelijk!

DAG 1

Il Quadrilatero, de handelswijk

Vlakbij de Piazza Maggiore, het grootste plein van Bologna, ligt de wijk van de oude markt van de stad. Als liefhebber van verfijnde smaken moet je hier geweest zijn. Il Quadrilatero (het vierkant) wordt gevormd door de Via Francesco Rizzoli, de Via Castiglione, de Via Luigi Carlo Farini en de Via dell'archiginnasio. Als je door straatjes met gekleurde en heerlijk geurende kraampjes wilt struinen, moet je hier zijn.

Rondom de Mercato di Mezzo wandel je tussen fruit- en groentekraampjes en stalletjes met vleeswaren. Laat je verleiden door de heerlijke geuren. Hier zal je snel begrijpen waar de reputatie van Bologna als gastronomische stad vandaan komt.

Zet je ontdekking van deze kleine middeleeuwse wijk nog even voort. De wijk is goed bewaard gebleven en er zijn veel winkels waar eten wordt verkocht. Je vindt er bijvoorbeeld geweldige Italiaanse kazen, maar ook sauzen, specerijen en wijnen. De verleiding in Bologna is té groot om niets van dit lekkers te proeven.

Kom in het Italiaanse ritme met de smaken uit Bologna

Wil je weten hoe de mooie streekproducten eruit zien als ze verwerkt zijn in een gerecht? Ga dan naar de Via Pescherie Vecchie. Dit straatje staat vooral bekend om zijn groente- en fruitwinkels. Je blijft in hartje Quadrilatero en eet een hapje bij een of meer van de vele delicatessenwinkels van de wijk. Proef zo de beste specialiteiten uit Bologna. Wil je liever iets met je handen eten? Bestel dan een piadina. Dat is een soort wrap gevuld met verschillende ingrediënten.

Na deze lange wandelingen door het pittoreske middeleeuwse centrum van Bologna is het weer tijd voor een pauze. Dit keer ga je voor een zoet tussendoortje in een gelateria (ijssalon). De ijsmakers van de stad zijn ontzettend trots op de Italiaanse roomijstraditie. Loop een ijssalon binnen en maak een keuze uit de vele smaken Italiaans ijs.

Aan het eind van de dag ga je naar de zuilengangen van de studentenwijk. Die liggen rondom de Piazza Verdi. Neem plaats op een terras om samen met de inwoners van Bologna te genieten van een aperitivo. Zo ben je helemaal klaar voor een heerlijk diner.

italy-bologna-food1-flickr.jpgGelato - Foto: Pixabay

DAG 2

Zelf aan de slag in de keuken

Je hebt kennisgemaakt met de grote verscheidenheid aan lokale producten die de regio Emilia-Romagna te bieden heeft. Dan is het nu tijd om zelf de lekkerste regionale specialiteiten te maken. Hiervoor ga je eerst naar de VVV van Bologna aan het Piazza Maggiore.

De lokale koks zijn zich zeer bewust van de gastronomische invloed van hun stad. Ze hebben dan ook een breed aanbod aan kookworkshops ontwikkeld voor zowel de inwoners zelf als voor bezoekers. Als je kort in Bologna bent, kun je het beste een algemene les van 3 of 4 uur nemen. Zo maak je kennis met de belangrijkste streekproducten en de beste manieren om ze klaar te maken.

Je leert hier alles over recepten met mortadella en tortellini. Ben je enthousiast geworden na deze eerste introductie? Dan kun je ook een stage van 3 dagen doen om je kennis van de keuken van Bologna te perfectioneren.

Koken als een Italiaanse chef-kok

Houd je schort nog even om. 's Middags ontdek je namelijk de geheimen van Italiaans brood bij A Scuola di Gusto, van verse pasta (bij de VVV) en van desserts (Maison Madeleine, Via San Felice).

Spreek je geen Italiaans? Dat is geen probleem. Veel van deze workshops en introducties worden ook in het Engels aangeboden. En als iedereen eenmaal aan het proeven is, zal iedereen het eens zijn over de heerlijke smaken van Bologna, welke talen er ook gesproken worden.

Sluit deze leerzame en smakelijke dag af met een proeverij van de beste wijnen van Bologna. Ga hiervoor naar een van de gezellige wijnbars aan het mooie Piazza Santo Stefano, in het zuidoosten van het centrum. Proost hier op je vakantie en op de Italiaanse gastronomie.

italy-bologna-food-flickr.jpgTortellini Maken - Foto: cyclonebill, CC BY-SA 2.0

Bologna, de 'dikke'

Van de verschillende bijnamen van Bologna is er één die de band van de stad met eten wel heel goed weergeeft: La Grassa. Bologna wordt ook wel de 'dikke stad' genoemd, omdat het een van de steden in Italië is waar je het lekkerst kunt eten.

Als je met een local praat, moet je wel opletten dat je het niet over spaghetti bolognese hebt, want hier heet de beroemde saus ragu en wordt hij gegeten met tagliatelli.

Top 4 evenementen in Bologna

Juni - juli: Filmfestival Il Cinema Ritrovato, dé mogelijkheid om films af te wisselen met heerlijk eten.

Juni - september: Bè Bologna Estate, feestelijke en culturele evenementen in de Italiaanse hoofdstad van de gastronomie.

Oktober: Mortadella Bò, leuk festival ter ere van mortadella.

December: Ceremonie Il Vecchione, deze ceremonie wordt elke oudejaarsdag gehouden en zorgt ervoor dat de feestdagen in Bologna heel smakelijk zijn.

Gastronomisch Bologna in het kort

Beste tijd om te gaan

De maanden april, mei en september zijn het aangenaamst om naar Bologna te gaan en om te genieten van een lekkere maaltijd op een terras.

Vervoer

Te voet: het centrum is klein en goed te bewandelen.

Fiets: er zijn fietsen te huur.

Bus: Bologna heeft een goed busnetwerk. De bussen rijden vanaf 06:30 uur 's ochtends.

Slapen

Zelfs in het historische centrum van Bologna liggen knusse hotels voor alle budgetten en smaken.

Eten & drinken

Sikelia: Via Riva Di Reno 45/b

Vis, zeevruchten - € 18 tot € 40*

La Sorbetteria Castiglione: Via Castiglione, 44 d/e

IJs - € 4 tot € 10*

Il Panino: Via Galliera, 91/a

Gastronomische panini's - Minder dan € 10*

Trattoria di Via Serra: Via Luigi Serra, 9/B

Italiaanse keuken - € 20 tot € 35*

* De prijzen kunnen afwijken.