By Expedia Team, on August 31, 2016

De heerlijkheden van Sicilië

Sicilië: culinair kruispunt waar verschillende smaakrichtingen samenkomen.

De Siciliaanse keuken is door de inwoners van Sicilië verheven tot een echte religie. De 1001 smaken zullen je dan ook lang bijblijven. Spaanse, Griekse, Noord-Afrikaanse en Normandische invloeden zorgen voor een heel bijzonder smaakpalet. Deze verschillende invloeden worden op een unieke manier gecombineerd. Ontdek de gastronomische schatten van dit Italiaanse eiland in de wijn, de vis, het ijs en de streetfood.

Palermo, smakenhoofdstad
—————————-

Begin deze culinaire reis in Palermo, de barokke hoofdstad van de Siciliaanse gastronomie. Zoals het hoort in Italië, begin je met een pastagerecht. Kies voor de pasta con le sarde, een van de specialiteiten van de stad. Van deze spaghetti met sardines kun je genieten bij I Manciatari, niet ver van het Castello della Zisa. Laat je ook verleiden door allerlei streetfood zoals panelle, een lekkernij van kikkererwten, en sfincione, de lokale pizza.

Zet al je zintuigen op scherp tijdens een wandeling over een van de vier markten van de stad. Vlakbij de Chiesa del Gesù loop je over de Ballarò en proef je traditionele mosselgerechten. Een stukje verder naar het noorden wandel je via de volkstuin Capo naar de wijk Borgo Vecchio, waar je de avondmarkt kunt bewonderen. Sluit je wandeling in schoonheid af bij de markt van La Vucciria, in de buurt van de Piazza San Domenico. Dit is de levendigste markt van allemaal.

Wanneer je aan het dessert toe bent, laat je je verleiden door een van de vele ijskoude delicatessen die Palermo te bieden heeft. Proef de granita con panna in de buurt van de haven bij het Antico Caffè Spinnato. Het is verrukkelijk schaafijs met koffiesmaak en slagroom. In de buurt van het Centraal Station wordt het heerlijke schepijs van Gelateria da Ciccio geserveerd in een broodje!

Sicily_gastronomy_fishingnets_visualhunt.jpg

De viscultuur van Sicilië betekent elke dag de netten repareren. Foto: Gianni Dominici via Visualhunt / CC BY-ND

De Siciliaanse kust en de viscultuur
—————————————-

Sicilië wordt omringd door de Middellandse Zee. Het eiland heeft daarom veel visgerechten met verrassende smaken. De koks van het westelijk deel van het eiland zijn vooral beïnvloed door de Noord-Afrikaanse en Spaanse gastronomie. Zij bereiden bijvoorbeeld een heerlijke cusucus di pesce alla trapanese, couscous met vis, kaneel en saffraan. Je kunt het gerecht proeven bij de Taverna Paradiso in Trapani. In één woord buonissimo!

Messina ligt in het noorden van het eiland. Daar kun je de favoriete vis van de Sicilianen proeven, de zwaardvis. Het restaurant L’Ossidiana is gespecialiseerd in zeevruchten. Geniet van involtini de spada (zwaardvisrollade) en aubergine met zwaardvis en Parmezaanse kaas. Dit gerecht moet je gewoon een keer geproefd hebben.

Trek in een tussendoortje tijdens je tocht naar de Eolische Eilanden? Ga dan naar een van de vele kraampjes waar pane cunzatu verkocht wordt, een eenvoudige sandwich met verse tonijn, tomaat, kappertjes en kaas. Want soms zit geluk in kleine dingen.

Sicily_gastronomy_wine_visualhunt.jpg

Geniet van de prachtige Siciliaanse wijnen. Foto: evocateur via Visual Hunt / CC BY-SA

De rijkdom van de Siciliaanse wijnen
—————————————-

Op Sicilië vind je meer wijngaarden dan in welke andere regio van Italië dan ook. Er worden veel verschillende wijnen gemaakt met subtiele smaken. De marsala mag je niet missen. Je kunt deze wijn vinden in de stad waar hij naar vernoemd is, in het noordwesten van het eiland. Deze likeurachtige oude wijn wordt gemaakt van zondoorstoofde druiven. Hij wordt gerijpt in eikenhouten vaten, en onderscheidt zich door het hoge alcoholpercentage (minimaal 17%).

Aan de zuidoostkust, tussen Raguse en Gela, verandert niet alleen het landschap, maar ook de smaken worden anders. Geniet van een Nero d’Avola, een van de populairste wijnen van het eiland. Dankzij de verschillende soorten rode druiven die op de kalkvlakten worden verbouwd, heeft de wijn een smaak die zowel zurig als pittig en zoet is. Hij komt in de buurt van een syrah. Probeer de Rosso del Conte eens, een van de meest verfijnde wijnen van deze soort.

Ontdek tot slot de schat van het eiland Pantelleria, de Moscato passito di Pantelleria. De smaak van deze zoete, goudkleurige wijn heeft een rijk palet aan ondertonen: abrikoos, jasmijn, oranjebloesem, honing en specerijen. Een reis naar Sicilië is een reis langs smaaksubtiliteiten die alleen de ‘zwarte parel van de Middellandse Zee’, zoals de bijnaam van het eiland luidt, je kan bieden.

### Streetfood op Sicilië

De streedfood-traditie is afkomstig uit Noord-Afrika. In de straten van Palermo, Catania, Erice en Syracuse staan overal kraampjes met streetfood. Allemaal verkopen ze heerlijke gerechten. Probeer de arancini (rijstballetjes met saffraan, erwten en kaas), de frittola (krokante sandwich met gefrituurde pens) en de scacciata (brood met groente). Drink er limone di Siracusa bij, gewoon de beste limonade ter wereld.

### Top 4 culinaire evenementen op Sicilië

– April: sagra della ricotta e del formaggio in Vizzini, op dit traditionele kaasfestival kun je veel plaatselijke kaasvarianten proeven.
– Juni: sagra delle Fave di San Pietro in Isnello, bonenfestival. Ze worden gegeten met gegrilde ui, aardappels en regionale wijn.
– Juli: sagra della pepata di cozze in Aci Trezza, feest ter ere van de pittige mossel.
– September: couscousfestival in San Vito Lo Capo, een internationaal bekende wedstrijd waar de beste chef-koks strijden om de titel. Niet te missen.

### Sicilië in het kort

Beste tijd om te gaan

Het is het hele jaar aangenaam, maar in de lente kun je er het meest van genieten. Dan is het niet te warm, en zijn er niet veel toeristen.

Vervoer

Vliegtuig: je vliegt voordelig naar Sicilie met Expedia.nl.

Auto: om zelf je plan te kunnen trekken is het huren van een auto de ideale manier. Zorg bijvoorbeeld dat er een voor je klaarstaat bij aankomst in Palermo.

Openbaar vervoer: de bussen zijn niet duur en rijden tussen de grote steden. Dus doe zoals de Sicilianen doen!

Slapen

Om de lokale gastronomie te ontdekken, kun je het beste kiezen voor een bed & breakfast, een landelijk hotel (agriturismo) of een rustig gelegen vakantiehuis. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een comfortabel hotel in een van de grotere plaatsen op het eiland, zoals Palermo.

Eten & drinken

Da Vittorio Ristorante: 9 Via Friuli Venezia Giulia, Porto Palo di Menfi

Goed adres voor een visfestijn voor een redelijke prijs (vanaf €30*)

Ristorante Santandrea: 4 Piazza Sant’Andrea, Palermo

Voor een moderne kijk op de Siciliaanse keuken. Gerechten voor €20*

Duomo: 31 via Capitano Bocchieri, Ragusa

Haute cuisine voor grote budgetten: gerechten €40, degustatiemenu’s vanaf €120

Bye Bye Blues: 23 Via del Garofalo, Palermo

1 Michelinster, van €40 tot €80*

* Prijzen kunnen afwijken.