By Expedia Team, on December 23, 2015

De smaken van Tokyo

Smaak, verfijning en precisie. Met deze drie woorden kan de Japanse gastronomie het beste worden omschreven. In de levendige hoofdstad Tokyo ontdek je de rijkdom en de eeuwenoude tradities van deze keuken. Zet al je zintuigen op scherp. Vergeet alles wat je al weet over de Japanse keuken en laat je verrassen.

DAG 1
———

### Ontbijt

Om je reis door de Japanse keuken te beginnen, neem je een echt traditioneel ontbijt. Bij de jongere generatie is dit ontbijt niet echt populair meer, maar toch is het een lichte maaltijd vol smaken en geuren. Ga naar Park Hyatt in Shinjuku en begin je dag met een kom rijst, misosoep, tamagoyaki (zoete of hartige omelet), tsukemono (gemarineerde groenten), natto (gefermenteerde soja) en gegrilde vis. Het klinkt misschien vreemd als je westers eten gewend bent, maar het is heerlijk.

### Lunch

Ga verder op ontdekking door Tokyo totdat het tijd is voor de lunch. Nu moet je een keuze maken uit alle heerlijke gerechten die de hoofdstad te bieden heeft. In het restaurant Matsuya in Chiyoda kun je bijvoorbeeld soba proeven. Deze boekweitnoedels uit de Edoperiode zijn handgemaakt met een ongekende striktheid en precisie. Ze zijn 1,6 millimeter dik en worden vers gegeten. Let wel, je moet ze met veel geluid naar binnen slurpen. Deze gewoonte lijkt misschien onsmakelijk, maar toch is het essentieel. De lucht die met de noedels mee naar binnen wordt gezogen, draagt namelijk sterk bij aan de smaak.

Tokyo_Gastronomy_Kaseiki_Flickr.jpg

Kaseiki is ook een lust voor het oog. Foto door Japanexperterna.se onder licentie CC BY-SA 2.0

Als je liever iets wilt eten met wat minder geluid, maar toch net zo smakelijk, kies je voor de yakitoris van restaurant Kyobashi Isehiro. Deze komen ook uit de Edoperiode. Het zijn stukjes gegrilde kip in verschillende soorten. Iedere soort is gemaakt van een ander deel van de kip.

### Diner

‘s Avonds is het tijd voor de crème de la crème van de Japanse keuken. Geniet van een authentieke kaiseki. Deze maaltijd is echte culinaire kunst en geeft het meest pure beeld van de Japanse keuken, want de harmonie van smaken is net zo belangrijk als de kleuren. In restaurant Morikawa in Akasaka geniet je van een aantal kleine gerechtjes die niet alleen lekker, maar ook mooi zijn. Ze worden in een vaste volgorde geserveerd: amuse, sushi, sashimi, groente, soep, gegrild gerecht en rijst. Genieten maar!

DAG 2
———

### Ontbijten met ‘anpan’

Japan staat misschien niet zo bekend om zijn zoetigheden, maar toch kun je in dit land een bekend zoet broodje krijgen: anpan. Het recept is in 1875 uitgevonden door Yasubei Kimura, een oude samoerai die na zijn pensioen banketbakker is geworden. Het is geïnspireerd op westerse technieken, maar wordt bereid met sojagist. Het resultaat is een broodje gevuld met zoete kidneybonen. De smaak is uniek. Waar kun je anpan nu beter proeven dan in de bakkerij van de ex-samoerai zelf, de Kimuraya Bakery in Ginza? Neem er een of twee bij de koffie als ontbijt en vervolg je tocht door de straten van Tokyo.

### ‘Ramen’ tijdens de lunch

Als je na een ochtend vol uitstapjes weer honger begint te krijgen, is het tijd voor een van de favoriete gerechten van Japanners: ramen. Dit gerecht is geïnspireerd op de Chinese keuken. Aan het begin van de 20e eeuw is het recept naar het land van de rijzende zon gekomen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd het heel populair. Het gerecht bestaat uit noedels die worden geserveerd in een kom bouillon. Daarbij worden vaak groenten en varkensvlees gegeten. Er zijn oneindig veel variaties op het recept. In de wijk Shibuya ga je naar Fuunji en in Chiyoda naar Kikanbo.

Tokyo_Gastromomy_sushi_EDAM.jpg

Tijd voor sushi! Foto: Getty Images

Voordat het tijd is voor het diner, ga je naar een bar in Tokyo voor een aperitief. Ga niet zomaar ergens naartoe, maar loop binnen bij Tender in Ginza. In deze bar worden naar verluid de beste cocktails ter wereld geserveerd. Met een beetje geluk word je bediend door Kazuo Uyeda, de beroemde uitvinder van de techniek hard shake.

### Een avond boordevol sushi

Om je reis mooi af te sluiten, ga je naar het restaurant Sukiyabashi Jiro in Ginza. De legendarische chef-kok Jiro Ono staat hier in de keuken. Dit restaurant staat bekend als de beste plek ter wereld om authentieke sushi te eten. Ieder gerecht wordt hier geserveerd volgens een specifieke timing en er moet worden voldaan aan belangrijke regels. Je moet eten met je vingers en je mag nooit, maar dan ook nooit, saus of wasabi toevoegen. Vertrouw Jiro Ono en proef de beste sushi van je leven.

### Washoku**: de echte traditionele Japanse maaltijd

De washoku is in december 2013 door UNESCO benoemd tot immaterieel erfgoed. Het is een eeuwenoude culinaire traditie van Japan. De maaltijd is gebaseerd op het evenwicht van smaken en respect voor het milieu en bestaat uit 4 elementen: een gerecht op basis van rijst, een soep, in pekel gemarineerde groenten en een vis– of vleesgerecht. Deze maaltijd is heel licht en gezond en wordt vooral bereid tijdens de feestdagen, met name tijdens oud en nieuw.

### Washoku**: de echte traditionele Japanse maaltijd

De washoku is in december 2013 door UNESCO benoemd tot immaterieel erfgoed. Het is een eeuwenoude culinaire traditie van Japan. De maaltijd is gebaseerd op het evenwicht van smaken en respect voor het milieu en bestaat uit 4 elementen: een gerecht op basis van rijst, een soep, in pekel gemarineerde groenten en een vis- of vleesgerecht. Deze maaltijd is heel licht en gezond en wordt vooral bereid tijdens de feestdagen, met name tijdens oud en nieuw.

### Tokyo in het kort

Beste tijd om te gaan

Het klimaat in Tokyo is subtropisch, wat leidt tot zachte winters en warme en vochtige zomers. Kies voor de lente om de Japanse hoofdstad op zijn allermooist te zien.

Vervoer

Op Expedia.nl vind je de beste deals om naar Tokyo te vliegen.

Tokyo is een immense stad met een ontzettend uitgebreid metronetwerk. Maak daar gebruik van als je tussen de verschillende wijken reist, of je nu trek hebt of je gewoon op zoek bent naar lekkere smaken.

Slapen

De beste manier om de lokale keuken te ontdekken, is door te overnachten bij een inwoner van de stad. Als je in Tokyo liever het comfort van een hotel opzoekt, moet je naar een van de ryokans (herbergen) in de stad gaan.

Eten & drinken

Kobe Teppanyaki Hakushu: 17-10 Sakuragaokacho, 1F MCD Bldg, Shibuya. Restaurant dat is gespecialiseerd in de bereiding van het beroemde Kobevlees. Een must. Ongeveer € 65*.

Narisawa: 2-6-15 Minami Aoyama, Minato. Innovatieve gerechten uit heel Japan, even mooi als lekker. Ongeveer € 100*.

Matador: 2-4-17 Senjuazuma, 43-13 Senju Asahicho, Adachi. Ramenrestaurant dat zich heeft weten te vestigen dankzij zijn originele recepten. Ongeveer € 8*.

Sukiyabashi Jiro: 4-2-15 Ginza, Tsukamoto Sogyo Bldg. B1F, Chuo. De beste sushi die je in je hele leven zult eten. Ongeveer € 150*.

* Prijzen kunnen afwijken.”