Een 'US of A addict', zo noemt de Vlaamse reisblogger Bart van blog Vetexbart zichzelf. Hij houdt van Amerika in z'n geheel en van de stad New York in het bijzonder. Niet gek dus dat veel van zijn blogs over Amerika gaan. In dit interview vertelt Bart over zijn blog, zijn meest bijzondere reisbestemming (3x raden...) en zijn bucketlist - en daar staan ook heus wel bestemmingen op buiten de VS!

Waarom reis je zo graag?
Een torenhoog cliché waarschijnlijk, maar op reis kom ik echt volledig tot rust. Ook al kan de voorbereiding die volledig in de soep draait, een gecancelde vlucht of een hotelkamer vol kakkerlakken best wat stress opleveren. Je neemt dat er echter gewoon graag bij op vakantie. Ook dat is reizen en zo leer je hoe je het best kunt reageren op bepaalde situaties die ook in het dagelijkse leven kunnen voorvallen. Je mag nog zoveel reisboeken of blogs verslinden, enkele uurtjes reizen brengt zoveel levenswijsheid en kennis mee.

Roadtrip VS

Wanneer ben je begonnen met je blog Vetexbart - Vleugels en Staarten op het tarmac, en waarom?
Ik begon mijn blog zo'n drie jaar geleden, zoals de meesten waarschijnlijk, hoofdzakelijk voor vrienden en familie die mij een beetje wilden volgen tijdens mijn persoonlijke reizen en de vele (lange) trips voor het werk. Ongeveer een jaar geleden heb ik de beslissing genomen om het een beetje professioneler aan te pakken, met wekelijks enkele nieuwe posts over reizen in de breedste zin van het woord. Ondertussen nemen toch iedere maand zo'n 15K mensen een kijkje op mijn blog, en dat geeft zeker een boost om er mee door te gaan. Want let op! In het uitbouwen en up-to-date houden van een degelijke blog kruipt heel wat tijd. Soms is de inspiratie wat zoek of zie je het even niet meer zitten en dan is het leuk te weten dat je een mooi bezoekersaantal hebt van mensen die echt wel iets hebben aan je verhalen en tips.

Waar houd je je - naast bloggen en reizen - nog meer mee bezig?
Ik ben nieuwsgierig! Ik wil altijd alles als eerste weten en ben een echte nieuwsvreter. Ook professioneel, want ik ben researcher op een nieuwsredactie. Daarnaast ben ik hevige fan van lekker Belgisch bier, en zoals je aan mijn fysieke vorm op de foto's kan zien ben ik gek van tafelen en dineren. :-)

Skyline van New York De skyline van New York

Je bent meerdere keren in de Verenigde Staten geweest. Kun je uitleggen wat voor jou de aantrekkingskracht van dit land is?
De VS zijn voor mij de hemel op aarde! Zo'n uitgestrekt land met echt in iedere uithoek voor ieder wat wils. Van de grootste metropolen ter wereld tot de intiemste plekjes in de prachtige nationale parken. Ik ben een echte liefhebber van gigantisch grote steden. Mijn absolute favoriet is New York City waar ik al heel vaak was, (en waar mijn blog voor een groot deel over gaat) maar ook Los Angeles of Chicago zijn de max.

Op je blog staat te lezen dat jij blogt over 'extreem bijzondere of ultrasaaie bestemmingen'. Je voelt de vraag misschien al aankomen: wat vond jij een extreem bijzondere bestemming?
Om in herhaling te vallen: New York is voor mij ieder jaar opnieuw het absolute hoogtepunt. Ik probeer steeds nieuwe plaatsen, wijken en stadsdelen te ontdekken en ken er ondertussen ook een heleboel mensen die er wonen. Binnenkort ga ik op ontdekkingstocht door Queens en ik zal er opnieuw gaan couchsurfen. Een ander hoogtepunt van mij was een roadtrip in een Ford Mustang samen met mijn beste vriend door het zuidwesten van de States in 2013. Iets mooiers dan Arches National Park had ik nog niet eerder gezien.

En welke bestemming vond je 'ultrasaai'?
Waarschijnlijk verklaren veel lezers me nu voor gek, maar ik was niet wild enthousiast van mijn reisje naar Oslo in Noorwegen dit jaar. Had ik me niet genoeg voorbereid of koos ik de foute bezienswaardigheden uit - ik weet het nog altijd niet - maar het gaat nog even duren voor ik er opnieuw naartoe zal gaan. Scandinavische landen zijn sowieso nog niet echt mijn leukste bestemmingen geweest tot nu toe.

Antwerpen Antwerpen

Welke bestemmingen staan er op je bucketlist?
Mijn bucketlist neemt ongekende proporties aan :-) Zo wil ik echt wel een keertje naar Azië. Verder dan enkele weken Thailand ben ik nog niet geraakt, maar ik zou graag eens willen rondtrekken in Indonesië of Vietnam. Maar uiteraard staan er ook nog bijzonder veel Amerikaanse bestemmingen op die lijst. Zo wil ik heel graag naar New Orleans en zou ik dolgraag Hawaii bezoeken. Maar ook een rondreis met de camper door noordelijk USA zit er hopelijk ooit aan te komen. Met een reisje richting Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland of Sint Petersburg zou je me trouwens ook bijzonder blij kunnen maken hoor.

Welke drie dingen heb je altijd bij je op reis?
Uiteraard neem ik steeds mijn fototoestel en GoPro mee om de leukste plaatjes te maken voor mezelf en de thuisblijvers, maar ik vertrek ook nooit zonder een boek (wat meestal een reisgids over NYC is) en mijn tablet om Netflix te kunnen bekijken want ik ben een tv- en seriefreak, ook tijdens mijn vakantie.

Celles-nb

Wat zijn je favoriete websites en (reis)blogs?
Het hele internet zou voor mij maar niets zijn zonder de verschillende nationale en internationale nieuws- en krantenwebsites, maar als we het over reisblogs hebben zijn dit mijn favorieten: ik houd enorm van de Vlaamse blogster Nies die met Reismicrobe.com een bijzonder leuke reisblog heeft, maar ook watzijzegt.com van Natasja en marcellamolenaar.nl bezoek ik enkele keren per week. Op internationaal niveau volg ik zeer graag de verhalen van Stephen Parry & Jessica Valentine van flyingthenest.tv. Omdat ik ook graag in de keuken sta gluur ik ook vaak naar de recepten op simoneskitchen.nl.

Jij bent een ervaren blogger. Heb je tips voor beginnende reisbloggers?
Geniet tijdens je trip! Als je alle tijd steekt in live bloggen en constant met smartphone, camera en GoPro rondzeult, vergeet je dat wel eens. Maar zorg ook voor een constante aanvoer van posts op je blog. Dagelijks posten hoeft uiteraard niet, maar zorg wel voor dagelijkse interactie met je bezoekers via social media. Enkel zo zullen de lezers de weg naar je blog vinden.

Op de hoogte blijven? Volg Bart via zijn blog, Facebook, Twitter en Instagram.