By Expedia Team, on June 12, 2015

Proef de hele wereld in Berlijn

Verken een weekend lang het culinaire leven in de Duitse hoofdstad. Sleutelwoorden: diversiteit en originaliteit.

Berlijn mag dan vooral bekend staan om zijn geschiedenis en zijn architectuur, ook gastronomisch is een tripje naar deze stad de moeite waard. Het beste uit de Duitse keuken, gemengd met het lekkerste uit de buurlanden plus een flinke snuf oosterse pit – dat is de Berlijnse cuisine. Kom heerlijk eten en drinken in Berlijn!

DAG 1
———

### De Berlijnse keuken – eten bij de buren

Bereid je maar voor op een stevig begin van je gastronomische weekend in Berlijn: er wacht je een uitgebreid ontbijt. Daarvoor ga je naar Morgenland, waar je meteen kennismaakt met de internationale invloeden die de Berlijnse keuken zo bijzonder maken. Waag je aan een selectie vleeswaren en kaas. Pannenkoekjes, Parmezaanse kaas, mozzarella, gepocheerde eieren en spek vormen samen een ontbijt dat Engels, Duits en Italiaans tegelijk is.

### Naar de markt

In de Berlijnse keuken vind je invloeden van culinaire tradities uit de hele wereld. Maar ook de eigen regionale producten zijn en blijven belangrijk. Op de openluchtmarkt op het Kollwitzplatz liggen enorm veel verschillende verse en biologische producten uitgestald. Fruit, groente, vlees, vis en lokale wijnen zover het oog reikt.

En zo krijg je toch trek in een traditioneel Berlijns gerecht. Dat vind je bij Zur Letzen Instranz, het oudste restaurant van de stad.Volgens de overlevering heeft zelfs Napoleon hier ooit een vorkje geprikt! De gerechten hebben merkwaardige namen, die vaak te maken hebben met de rechtbank. Wat kies jij: ‘Kreuzverhör’ of ‘Playdoyer?’

Kadewe.jpg

KaDeWe

### Lekkere mix van traditioneel en modern

Daarna kun je waarschijnlijk wel wat beweging gebruiken. En die krijg je, als je naar de Tauentzienstrasse gaat, om precies te zijn naar de grootste winkel van Europa: de KaDeWe. Hier kun je de beste culinaire producten uit de hele wereld kopen: exotische vruchten uit de Seychellen en vis uit Hawaï naast het grootste assortiment kaas en vleeswaren ter wereld, je kunt het zo gek niet bedenken, als het eetbaar is, is het hier te koop.

‘s Avonds reserveer je een tafeltje bij Zum Schusterjungen. Van buiten ziet het er niet uit, maar het is een van de beste restaurants van Berlijn.De porties zijn méér dan gul en vooral vleesliefhebbers komen hier aan hun trekken: er staan grote stukken vlees op de kaart. De traditionele gerechten worden geserveerd met Sauerkraut en zijn heel betaalbaar. Wat kun je nog meer wensen voor je culinaire weekend in Berlijn?

DAG 2
———

### De lokale drank in het middelpunt

Je tweede dag in Berlijn begint ontspannen, met een uitgebreide brunch. Daar zijn de Berlijners dol op en in het weekend kun je dan ook bij bijna alle cafés van de stad tussen 10.00 en 16.00 uur brunchen.

Bijvoorbeeld bij de Five Elephant, waar je de keus hebt uit verschillende soorten koffie die direct wordt ingekocht bij de Latijns-Amerikaanse boeren. Kies je favoriete smaak en de eigenaar gaat dan zelf de bonen voor je roosteren.

Behoefte aan een wandelingetje? In de wijk Prenzlauer Berg, aan de Kastanienallee vind je de oudste Biergarten van Berlijn: het Prater. Het etablissement stamt uit 1837 en in die tijd werden er bals gehouden, waar het er behoorlijk uitgelaten aan toe ging. Nu kun je er traditionele Berlijnse biertjes proeven op de banken onder de bomen. En zo ervaar je meteen een typisch Duitse vorm van samenzijn, met vrienden of met onbekenden.

beer tap big.jpg

### Berlijn is trots op zijn Currywurst

‘s Middags wacht je een wel heel bijzondere gastronomische verrassing: het Deutsches Currywurst Museum. Een museum dat geheel gewijd is aan deze Berlijnse specialiteit: gegrilde braadworst in een pittige kerriesaus. Op een grappige manier vertelt het museum hoe het recept eigenlijk is ontstaan – je krijgt zelfs de nagebouwde keuken van de bedenker te zien. Er is in dit museum van alles te bekijken, te horen en aan te raken. Je kunt zelfs virtueel je eigen Currywurst klaarmaken. Het is een spel: wie heeft het eerst zijn oer-Berlijnse snack voor elkaar?

Natuurlijk besluit je dit culinaire weekend in Berlijn met een pul bier. En waar drinken we op? Juist, op al het goede van de Duitse keuken. Zum Wohl!

Op zoek naar nog meer culinaire verrassingen? Bekijk de Berlijnse restauranttips op Blog.expedia.nl.

### Een Berlijns biertje

Bestel je in een Berlijnse kroeg een biertje, kijk dan niet gek op als je meteen een halve liter voor je neus krijgt. Aan kleintjes doen ze hier niet. Maar als het om de smaak gaat, heb je keus te over. Typisch Berlijnse bieren zijn bijvoorbeeld Krystall, een fris biertje met citroen, Hell, een blond bier met tarwegist, of juist Dunkel, dat een beetje kruidig smaakt. En dan is er nog de Berliner Weisse mit Schuss, met wat siroop om de bittere smaak te verzachten.

### Gastronomie door de ogen van Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro

In de Franse film Delicatessen die Jeunet en Caro in 1990 maakten, draait alles om eten. Of gegeten worden – de slager van het fictieve plaatsje komt op een tamelijk bedenkelijke manier aan zijn vlees. Uiteindelijk is het een liefdesgeschiedenis, maar ondertussen werken de personages in deze zwarte komedie de meest vreemdsoortige happen naar binnen.

### Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! De Berlijners koken met het seizoen mee.

Vervoer

Vlieg in een mum van tijd naar hartje Berlijn en schuif aan in een heerlijk restaurant.

De treinen en metro’s rijden van 04.00 tot 01.00 uur; op vrijdag en zaterdag rijden ze de hele nacht door. Je kunt een abonnement kopen dat geldig is voor het hele openbaarvervoernetwerk. Let wel op de tarieven voor de verschillende zones.

In Oost-Berlijn kun je ook de tram nemen en in de hele stad rijden bussen.

Slapen

Kies voor je tripje naar Berlijn een prettig hotel op een centrale plek. In Mitte, bijvoorbeeld, dat een levendige eetcultuur heeft.

Eten en drinken

Morgenland: Skalizer Strasse 35

Zur Letzten Instanz: Waisenstrasse 14-16

VAU: Jägerstrasse 54-55

Basim: Immanuelkirchstrasse 7

### Citaat

“Wetten zijn als worstjes, je kunt maar beter niet zien hoe ze gemaakt worden”

Dat schijnt Otto Von Bismarck(1815-1898) ooit gezegd te hebben. Deze beroemdestaatsman begeleidde de negentiende-eeuwse Duitse eenwording en werd de eerste Bondskanselier van de Noord-Duitse Bond. En natuurlijk zetelde hij toen in de stad van de Currywurst: Berlijn.

Top 5 culinaire evenementen

– Januari: International Green Week, tentoonstelling rond de biologische voedingsindustrie
– Augustus: Internationales Berliner Bierfestival, met bieren uit de hele wereld
– Oktober: Oktoberfest, het bierfeest van Duitsland
– November: Eat&Style, beurs rond alles wat te maken heeft met culinair genieten
– December: Kerstmarkten – met heerlijke, typisch Duitse hapjes”