We spreken af in het hart van de moderne stad Chania en beginnen onze ervaring met de Kretenzische smaak. Als eerste stop proberen we de beroemde traditionele Bougatsa die de licht zoute smaak van verse kaas combineert met suiker in een extreem knapperig dun laagje deeg. Natuurlijk kon een Griekse traditionele koffie niet ontbreken bij dit typische Chania ontbijt.
Dan bevinden we ons in het kruidenparadijs en niet alleen… Een lokale kruidenexpert laat ons kennismaken met de vele verschillende soorten kruiden uit de bergen van Kreta die bekend staan om hun helende en rustgevende karakter. Malotira, Fliskouni, Diktamo, Salie, kaneel, honing, olie en peulvruchten, allemaal biologisch geproduceerd en alleen van het eiland Kreta.
De volgende stop is in het huis van de burgemeester, niet om hem te ontmoeten, maar omdat we daar een lokale, door een familie gerunde, traditionele “kaltsounadiko” zullen bezoeken. Het woord betekent de bereidingsruimte van het traditionele gerecht genaamd “kaltsouni”, wat een soort kleine taart is met een traditioneel vel, gevuld met kaas of groenten of een mengsel van deze twee en gebakken in de oven of gefrituurd. Zoete en hartige gerechten zullen onze smaakpapillen prikkelen…
En nu is de tijd gekomen om alle soorten kazen te proberen die op Kreta worden gemaakt. Het traditionele en het hedendaagse gaan samen en geven ons de ultieme smaak!!! Volgende halte is de Kretenzische kaaswereld. Dit kleine winkeltje is het filiaal van een kaasfabriek, welbekend bij de plaatselijke bevolking, die zijn smaken aan ons presenteert. We zullen verschillende soorten kaas proberen die worden gemaakt in moderne faciliteiten, maar met behoud van de traditie.
Op dit punt is een pauze noodzakelijk en dus vervolgen we onze weg naar de oude haven van Chania waar we een wandeling langs de zee maken en wat van de geschiedenis van de stad met je delen.
Daarna worden we in de schaduw van de platanen verwelkomd met een ander gerecht uit de zuidelijke regio van Chania, het Sfakia gebied, met hun gelijknamige taart en het beroemde Dakos gerecht.
Door de meest pittoreske steegjes en na een korte wandeling genieten we van Gyros en bier. Je moet Griekenland niet verlaten zonder de traditionele souvlaki te hebben geprobeerd!!!
En als je dacht dat we klaar waren, had je het mis… Heb je ooit gehoord van Loukoumades?
Zo ja, dan hebben we een verrassing voor je, zo niet, bereid je dan voor op een explosie van smaken in je mond die lang zal duren en die je je voor altijd zult herinneren. Gouden balletjes van deeg gevuld met chocolade, gefrituurd en bedekt met honing en sesam… Natuurlijk mocht het ijs dat bij deze heerlijke traktatie hoort niet ontbreken op onze reis.