Dompel jezelf onder in de Baskische cultuur terwijl je pintxos en lichte drankjes proeft in San Sebastián. Leer hoe je pintxos eet als een inboorling terwijl je langs een aantal van de beste lokale plekjes gaat.
Een Baskisch Gastwoordenboek
Txikiteo: Een geschatte definitie van 'txikiteo' zou kunnen zijn: van bar naar bar gaan, een pintxo eten en in elke bar een glas drinken (het gebruikelijke is een alcoholarme drank, geen cocktails!).
De txikiteo wordt staand gedaan, voor de bar vol pintxos en omringd door mensen die je niet kent (maar die je uiteindelijk wel zou kunnen ontmoeten).
En dat is precies wat je bij ons zult doen: pure txikiteo, van bar naar bar vliegen, de meest gerenommeerde specialiteit van elke bar proeven in een echt Baskische omgeving en omringd door locals die je niet kent… maar die je uiteindelijk wel zou kunnen ontmoeten.
Pintxo: Een stukje miniatuurkeuken dat begon als iets eenvoudigs (een portie aardappelomelet, een plakje ham op brood…) en dat de bars van Baskenland in de loop der tijd hebben verbeterd door het complexer te maken om meer klanten te trekken.
Het verhaal is spannend en er zijn net zoveel versies als er historici zijn. Tijdens onze rondleiding leer je er een paar kennen, evenals vele andere curiosa over de maagcultus die in Baskenland bestaat.
Drinken: Dit is de andere grote religie (samen met eten) in Baskenland. Wijn en cider zijn al vijf eeuwen lang favoriete dranken van de Baskische bevolking, hoewel bier de laatste jaren de overhand heeft.
Wist je dat Baskische zeelieden in de 16e eeuw nauwelijks scheurbuik kregen tijdens lange zeereizen, dankzij de cider die ze dronken?
Txakoli: Typisch Baskische droge en mousserende witte wijn waarvan de druiven worden verbouwd in wijngaarden bij de Cantabrische Zee. Het is ideaal bij visgerechten… of pintxos. Niets meer aan toe te voegen.
Cider: Alcoholarme drank verkregen uit gefermenteerd appelsap. Licht zoet, licht bitter, het heeft maar één gevaar: het wordt net zo gemakkelijk gedronken als water.
Zurito: Kort biertje (ongeveer 20-25 cl.) Ideaal voor bij pintxos. De term 'zurito' is exclusief voor Baskenland. Als je naar Madrid gaat en vraagt om een 'zurito' zal niemand je begrijpen (tenzij de barman Baskisch is natuurlijk).
San Sebastián Cheesecake: Als God een taart was, zou hij een San Sebastián Cheesecake zijn. Wist je dat San Sebastián Cheesecake wereldwijd koninklijk is, net als New York Cheesecake?
Wist je dat, als gevolg van dit succes, de Thermomix keukenrobot het recept voor 'San Sebastián Cheesecake' in zijn programma's heeft opgenomen? Oké. Vandaag proef je het authentieke, de moeder van alles, de oorsprong, de Big Bang.