Tijdens deze culinaire tour maak je kennis met de lokale keuken van Tirana en de traditionele Albanese keuken. Tirana is een stedelijke metropool vol contrasten waarin de littekens van het verleden en het heden goed te zien zijn. Bovenal is het een kruispunt van verschillende perioden in de moderne geschiedenis van Albanië.
Het is een stad waar de verfijnde kunst van het begin van de 20e eeuw wordt vermengd met de kille rechthoekige vormen van de communistische periode. Daarnaast staan de moderne nieuwe gebouwen in bloei. Bovendien ontdekken we tijdens deze rondleiding door de stad een aantal van de interessantste delen van de stad. Alles gecombineerd met veel lokale smaken, interessante verhalen en vriendelijke inwoners.
Eerste stopProberen van “Pace” een traditionele Albanese soep
Na de pick-up is de eerste bestemming van de tour een van de weinige minst typische ontbijtrestaurants, oftewel “Mengjezore”. Hier krijgen we de kans om “Pace” te proeven, een traditionele dikke, pittige soep gemaakt van koeiekop of beenmerg. Gelegen aan de “Fietsmarkt”, een zeer typische lokale buurt, houdt dit restaurant sinds 2004 de traditie van “Ontbijtrestaurant” en tempo in ere.
Tweede stopProberen van traditionele Turkse koffie
Als we het oude gedeelte van de stad verlaten en dichter bij het centrum komen, zien we de invloed van het communisme op de gebouwen en de architectuur. Het is tijd voor koffie en we stoppen bij een plaatselijke koffieshop. Het wordt moeilijk kiezen, want ze bieden meer dan 25 verschillende soorten koffie van over de hele wereld. Als je lokaal wilt klinken, kies je natuurlijk voor de kleine espresso of Turkse koffie.
Derde stop - bezoek aan het kasteel van Tirana en olijfolieproeverij
Wandelend door de “Pedonale”, de kunstboulevard voor voetgangers, bezoeken we het kasteel van Tirana. Gelegen in het centrum van Tirana is het een administratief punt geweest in verschillende regeringssystemen. Het is onlangs gerenoveerd en is een van de interessantste bezienswaardigheden met unieke winkels en bars. Een uniek centrum voor olijfolie en -producten.
Vierde halte Bezoek “Blloku”, Hoofdboulevard
De tour gaat verder op de hoofdboulevard van Tirana “Deshmoret e Kombit”. Je komt meer te weten over de architectuur, stijl en geschiedenis. Hier liggen Piramida en de beroemdste gebouwen van Tirana. Wandelen langs het voormalige communistische deel van de stad, Blloku. Het was vroeger de woonwijk van de voormalige communistische dictator Enver Hoxha.
Snelle stop voor een lokale specialiteit van Mase Drink gemengd met ijs.
Vijfde stop bij een traditionele Albanese eetgelegenheid - Grill Stop
Bezoek een plaatselijk restaurant waar we de kans krijgen om een volledige plaatselijke grillmaaltijd te proberen. Albanezen en hun Traditionele Keuken staan erom bekend dat ze veel vlees op hun menu hebben staan en vegetariër zijn is hier een hele klus 🙂
Het wordt een volledige maaltijd waarbij je Fergesa, een specialiteit uit Tirana, gehaktballetjes, Suxhuk (Kosovaarse worstjes) en nog veel meer kunt proberen, allemaal gecombineerd met lokale drankjes.
Einde van de tour