Bezoek een bessenstokerij in Tempio Pausania, in het noordoosten van Sardinië, voor een ervaring die het gehemelte zal verrukken.
De producent verwelkomt je op zijn landgoed omgeven door groen, aan de voet van Mount Limbara, waar je de berglucht inademt en meer te weten komt over zijn unieke producten die worden gemaakt in de distilleerderij, waarvan de geschiedenis en de geheimen verbonden zijn met de creatie van unieke gedistilleerde dranken. De proeverij wordt begeleid door typisch Sardijnse zoete en hartige producten, voor een bedwelmende ervaring die zowel liefhebbers als degenen die deze wereld van nieuwe en ongeëvenaarde smaken voor het eerst willen benaderen, wordt aangeraden.
Boerderij
Het bedrijf, het enige op Sardinië in de teelt en verkoop van verse bessen, is gevestigd op het platteland van Tempio Pausania, aan de voet van de Monte Limbara, te midden van olijfbomen en bessenplanten.
Het werd opgericht na grondige studies van het klimaat en de aard van het terrein, de zoektocht naar innovatieve initiatieven voor het gebied en de noodzaak om het overschot aan bessen te gebruiken, het resultaat van een nauwgezet selectieproces dat drie verschillende distillaten opleverde:
- Lìcchitta, een distillaat van bosbessen, witte en rode kruisbessen, bramen, witte en rode aalbessen, dat uniek is omdat er op dit moment alleen distillaten van één vrucht op de wereldmarkt zijn;
- Melalione, een distillaat van arbutus, een vrucht van het mediterrane maquis, historisch voorgesteld als een wit distillaat, vertegenwoordigt vandaag ook een 'unicum' omdat het wordt gekenmerkt door zes maanden rijping in acacia barriques.
- Làndhe, dat de uiterste expressie van innovatie en uniciteit vertegenwoordigt, omdat het een grondstof is die nog nooit eerder ter wereld is gedistilleerd, een glutenvrije, zetmeelrijke en wilde vrucht, ontstaat uit een 100% kurkeik distillaat, zonder toegevoegde suiker, zonder karamel en zonder passage in hout. De zeer lage eikelopbrengst en het unieke karakter van het product plaatsen eikelbrandewijn in een smalle nichemarkt.
Programma
- De rondleiding begint met een korte wandeling door de bessenboomgaard en uitleg over het bessendistillaat.
- Daarna, bij binnenkomst in de distilleerderij, vertelt de gids over het aardbeiendistillaat en introduceert hij kort de kleine boerderij.
- Daarna volgt een uitleg over het eikeldistillaat en alle machines in de distilleerderij en het gebruik ervan.
- Ter afsluiting is er een proeverij met monsters van alle drie de distillaten, vergezeld van zoete en hartige hapjes.
- Aan het einde van het bezoek begeleidt de gids de deelnemers terug naar de ontmoetingsplaats.
proeverij
De proeverij omvat het proeven van drie lokaal geproduceerde distillaten van Licchìtta, - Melalione en Làndhe distillaat ('eikel' in het Sardijns). De proeverij wordt geserveerd met amaretti en tilicche (typische Sardijnse en ambachtelijke zoetigheden gemaakt met honing en sinaasappels) en halfgerijpte kazen.
Water en frisdranken zoals Coca Cola en Fanta zullen ook verkrijgbaar zijn.