Angélique, je plaatselijke gids, brengt je naar haar geboortestreek Champagne.
Het ontmoetingspunt is om 13.30 uur bij het centraal station van Reims of om 14.00 uur bij het toeristenbureau van Epernay.
Buiten de gebaande paden van het grote huis, ga je helemaal op in het gezelschap van onafhankelijke wijnmakers.
De 2 verschillende champagnedomeinen die zijn bezocht liggen in de Montagne van Reims en de subregio Marne valléee.
Pinot druiven zijn er koning, en niet te vergeten een paar Chardonnays.
Deze lokale wijnboeren zijn de grootste grondbezitters in de Champagne en bezitten 90% van de 34.000 hectare aan wijngaarden.
Dit plaatst hen in het hart van de Champagne dynamiek!
Hun expertise is van generatie op generatie doorgegeven, waardoor ze de belangrijkste leveranciers van druiven zijn voor de grote merken.
Een ontmoeting met deze mensen in hun kelders, gevolgd door een proeverij van hun wijnen, is een interessante ervaring.
De middag gaat verder met een stadstour door Epernay, de wieg van de Champagne en zijn beroemde Avenue.
Hier en nergens anders zijn de grote huizen geboren.
Domeinen zoals Moet et Chandon, Perrier-Jouet, Pol Roger hebben gestreden in architectonische durf en pracht om champagne zijn adelbrieven te geven.
Ze zijn in overeenstemming met de reputatie van de 220 miljoen flessen die in hun kelders rijpen.
Ga na Epernay naar de wijngaarden en het schilderachtige dorpje Hautvillers.
De “must go” in de regio vanwege de rondleiding door de Abbaye waar een beroemde monnik begraven ligt.
Inderdaad, Dom Pérignon, een benedictijner monnik geboren in de Marne streek was een zeer belangrijke keldermeester.
Hij staat bekend als de vader van het mengen van druiven en crus (dorpen).
Op deze manier verbeterde hij de kwaliteit van de Champagnewijn enorm.
Achter de muren van de abdijtuin en op de top van de heuvels word je verrast door een weids uitzicht over de rivier de Marne en de Cote des Blancs in de verte.
Een stop and go is gepland om het “Terroir” van de Champagne te begrijpen, het zware werk van de bodem, de verschillende snoeisystemen en de oogst die allemaal met de handen wordt gedaan.
De arbeiders in de wijngaarden zijn eigenlijk tuiniers, een werk dat een heel jaar duurt.
Voila! Een middag in de Champagne om uit te vinden wat er achter de gouden etiketten van de briochewijn schuilt!
Het einde van de tour brengt je terug naar de opstapplaats, in Reims of Epernay afhankelijk van waar je verblijft in de regio tussen 17:30 en 18:00 uur.