Van bontgekleurde en eeuwenoude kerken vol tegeltjes en straten vol gekleurde huisjes tot superstrak en grensverleggend design. In Porto loop je constant tegen allerlei verrassingen aan. Je hoeft er niets bijzonders voor te doen, steek gewoon je neus in de lucht en je ziet vanzelf de mooiste architecturale hoogstandjes uit verschillende tijdperken opdoemen.

Station São Bento

Een station als trekpleister. In Porto is Station São Bento één van de mooiste bezienswaardigheden. Ondanks dat het station eeuwenoud lijkt, werd het toch pas in 1916 geopend. Maar als je de vertrek- en aankomsthal in komt, snap je meteen waarom het zo populair is. Van boven tot onder zijn de wanden bekleed met tegeltableaus (azulejos) waarop de geschiedenis van Portugal is afgebeeld. Als je ze allemaal bekijkt, ben je zo een paar uur verder.

Praça de Almeida Garrett, Porto, Portugal

Foto: Ingolf, CC BY-SA 2.0

Palacio da Bolsa

De oude handelsbeurs van Porto, het Palacio da Bolsa, springt meteen in het oog als je een wandeling door het centrum van de stad maakt. Het werd in de 19de eeuw gebouwd in neoklassieke stijl en de achthoekige koepel met glaspanelen valt meteen op. Je kunt dagelijks mee met rondleidingen door het Palacio en dat is een goed idee. De immense zalen zijn adembenemend mooi en daarna kun je in stijl een drankje bestellen in de bar, op de plek waar handelaren dat vroeger deden.

Rua de Ferreira Borges, Porto, Portugal

Foto: Enrique López-Tamayo Biosca, CC BY 2.0

Boekwinkel Lello

Het is lastig kiezen, maar dit zou zo maar mijn favoriete gebouw in Porto kunnen zijn. De sublieme façade is uniek: een combinatie van Art Nouveau met wat nieuw-gotische elementen. Het interieur is alles wat je van een klassieke boekwinkel mag verwachten: metershoge donkerhouten wandkasten stampvol boeken, neogotische vormen, enorme glas-in-lood panelen, een schitterende wenteltrap en rood pluche stoelen om je in te vleien en wat te lezen.

Rua das Carmelitas 144, Porto, Portugal

Foto: Michał Huniewicz, CC BY 2.0

Dom Luis I-brug

De Dom Luis I-brug is de meest bekende van de bruggen die Porto met de overkant van de Douro-rivier verbinden. Het enorme stalen bouwwerk werd ontworpen door Teófilo Seyrig, een medewerker van Gustave Eiffel, en aan het einde van de 19de eeuw gebouwd. De 2 wegdekken liggen maar liefst 44 meter boven elkaar. Het onderste deel is voor auto's, het bovenste deel voor de tram. Beide delen zijn voor voetgangers toegankelijk, maar vanaf het bovenste deel heb je vanzelfsprekend het beste uitzicht over de stad, de rivier en Vila Nova de Gaia.

Ponte Luís I, Porto, Portugal

Foto: Tanya Hart, CC BY-SA 2.0

Casa da Música

Een Nederlands 'eilandje' in Porto, en nog één waar we trots op mogen zijn ook. Het hypermoderne Casa da Música werd namelijk ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Rem Koolhaas en opende in 2005 de deuren. Het concertgebouw biedt plaats aan 3 orkesten, maar je kunt er eigenlijk allerlei type concerten bijwonen. Lukt het je niet om een kaartje te bemachtigen, dan kun je 3 keer per dag met een rondleiding mee.

Avenida da Boavista 604-610, Porto, Portugal

Foto: Michell Zappa, CC BY-SA 2.0