Rotterdam wordt wel 'Manhattan aan de Maas' genoemd. Architectuur speelt in de moderne havenstad dan ook een grote rol. Benieuwd naar de mooiste, meest bijzondere architectonische hoogstandjes? Ik help je op weg met mijn vijf tips.

Centraal Station

Zoals dat gaat met zoveel gebouwen in Rotterdam, heeft ook het spiksplinternieuwe Centraal Station alweer een bijnaam gekregen: Station Kapsalon. Er ging een democratische verkiezing aan vooraf, waarin duidelijk werd dat de meerderheid van de Rotterdammers het zilveren gebouw op een bakje kapsalon (friet met shoarma onder een laag gesmolten kaas) vindt lijken.

Rotterdam Centraal, Stationsplein 1

Foto: Daisy Scholte

Erasmusbrug

De Erasmusbrug wordt 'de zwaan' genoemd vanwege de kenmerkende witte, stalen toren waaraan de brug hangt. Bij een bezoek aan Rotterdam moet je er een keer overheen lopen. Het wordt pas echt leuk als de brug opent voor grote zeilschepen. Die kans is het grootst in de zomer.

Erasmusbrug, naast het Wilhelminaplein

Foto: Daisy Scholte

Markthal

Het foodwalhalla van Rotterdam ziet er van de zijkant maar gewoontjes uit. Pas als je er pal voor staat zie je het boogvormige woongedeelte en de 34 meter hoge glazen gevel. Het binnenste gedeelte van de Markthal is bekleed met een indrukwekkend kunstwerk. Een genot voor alle zintuigen.

Markthal, Ds Jan Scharpstraat 298

Foto: Daisy Scholte

Kubuswoningen

De kubuswoningen in Rotterdam zijn misschien wel de bekendste, maar niet de eerste gekantelde blokhuizen op palen. In Helmond werden de eerste drie kubuswoningen al in 1974 gebouwd. De meeste vierkante huizen worden gewoon bewoond. Eén van woningen is ingericht als publiek museum: de Kijk-kubus.

Kijk-kubus, Overblaak 70

Foto: Daisy Scholte

De Rotterdam

De drie dicht naast elkaar geplaatste torens naast de Erasmusbrug vormen samen De Rotterdam. Dit markante gebouw wordt ook wel de 'verticale stad' genoemd, omdat het zoveel verschillende functies heeft: hotel, kantoren, woningen, winkels en restaurant. Het uitzicht vanaf de 42ste kun je alleen bewonderen met De Rotterdamtours.

De Rotterdam, Wilhelminakade 177

Foto: Daisy Scholte