Ruim een miljard euro is er uitgeven om een immens, futuristisch stadsdeel te bouwen in Valencia. Extravagante bouwprojecten liggen diepgeworteld in de geschiedenis van de stad. Dat levert dan ook een paar bijzondere hoogstandjes op.

Zijdemarkt

La Lonja de la Seda de Valencia, dat is de volledige naam van het oudste architectonisch hoogstandje in deze lijst. In de vijftiende eeuw werd dit bijzondere gebouw gebruikt als zijdebeurs. Nu staat het op de Werelderfgoedlijst. En must-see in Valencia.

Carrer de la Llotja 2

Foto: Daisy Scholte

Mercado Central

Deze prachtige art nouveau markthal is niet alleen bijzonder vanwege zijn adembenemende architectuur. Binnen is het zo oergezellig dat je er haast niet meer weg wil. In deze oudste overdekte markthal van Europa komen locals en toeristen bij elkaar om te genieten van het lekkerste eten in de stad.

Plaza Ciudad de Brujas

Foto: Daisy Scholte

De Stad van Kunst en Wetenschap

Deze hypermoderne plek is alleen al indrukwekkend vanwege het geld dat er aan uitgegeven is. Wandelend langst de bolvormige gebouwen verwacht je dat er elk moment één kan opstijgen. Sommigen zeggen dat de architecten zich hebben laten inspireren door het Sydney Opera House.

Av. del Professor López Piñero 7

Foto: Daisy Scholte

Mercado Colon

Als je 'Spanje' en 'architectuur' in één zin noemt, mag 'Gaudi' natuurlijk niet ontbreken. Een van zijn leerlingen heeft de modernistische Mercado Colon ontworpen. De markt, met hoge metalen gewelven en een glazen dak, is een plek waar je met vrienden gezellig een tapas komt eten, terwijl je een goede wijn krijgt voorgesteld.

Carrer de Jorge Juan 19

Foto: Daisy Scholte

Keramiekmuseum

Zo kitsch als keramiek kan zijn, zo kitsch is het gebouw waar het Keramiekmuseum zich in bevindt. De barokke versieringen tegen de marmeren, roze muren maken het een merkwaardig gebouw. Er is zoveel te zien dat je voor de binnen- èn buitenkant echt even de tijd moet nemen.

Carrer del Poeta Querol 2

Foto: Daisy Scholte