Berlijn barst van de klassieke kerstmarkten verspreid door de hele stad. Knusse houten stalletjes verkopen onder meer kerstdecoratie, mutsen en speelgoed. Hartstikke gezellig! Berlijn zou echter Berlijn niet zijn als er geen kerstmarkten zouden zijn met een alternatieve insteek. Elk jaar strijken er bijvoorbeeld weer designmarkten, snoepmarkten en vegetarische markten neer in Berlijn. Met in totaal meer dan 80 verschillende kerstmarkten is de keuze nog best lastig... Deze vijf markten (geopend op specifieke data tussen november en januari) staan in ieder geval op mijn kerstagenda!

Holy.Shit.Shopping

Holy.Shit.Shopping bezoekt als rondreizende designmarkt vier Duitse steden: Hamburg, Keulen, Berlijn en Stuttgart. De Arena Berlin zal tijdens dit weekend helemaal in het teken staan van lokale ontwerpers. Je kunt er fashion, sieraden en mooie prenten kopen. De ideale locatie om je kerstcadeaus in te slaan!

Köpenicker Straße 70

Foto: onnola, CC BY-SA 2.0

Naschmarkt

Zoetekauwen opgelet! De historische markthal in Kreuzberg wordt op Tweede Adventszondag helemaal omgetoverd tot een suikerzoet sprookje. Meer dan 40 Berlijnse producenten bieden hier hun taarten, macarons, pralines en koekjes aan. Allemaal zonder chemische conserveringsmiddelen en kleurstoffen, en bij voorkeur met ingrediënten uit de regio. Bakken kunnen die Duitsers wel, dus ik kijk erg uit naar al het lekkers op de zogenoemde 'smulmarkt'.

Eisenbahnstraße 42-43

Foto: Eric, CC BY 2.0

Weihnachtsmarkt Kollwitzplatz

Berlijn een grauwe stad? Zeker niet rondom de Kollwitzplatz! Prachtige vooroorlogse appartementen zijn na de Tweede Wereldoorlog allemaal in originele staat teruggebracht en zorgen voor een knusse sfeer. Dit stukje Berlijn kan zich prima met Parijs meten. De wekelijkse biologische markt is vaste prik voor de jonge gezinnen in de buurt en in de Adventtijd wordt dat aangevuld met een kerstmarkt die ook grotendeels biologisch is.

Kollwitzplatz

Foto: Axel Kuhlmann, CC BY 2.0

Alt-Rixdorfer Weihnachtsmarkt

Op het voormalige dorpsplein van Rixdorf vindt de gezelligste en meest authentieke kerstmarkt van Berlijn plaats. Het voelt als een reis in de tijd als de drie wijzen met hun kamelen langskomen. Ik was toch wel verrast toen ik ineens oog-in-oog stond met een kameel. Zeker zo midden in de stad. Daarnaast zijn er stalletjes die zelfgemaakt speelgoed, kerstaccessoires en kerstkaarten verkopen. Een groot deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Richardplatz

Foto: H. Füller, CC BY-SA 2.0

The Green Christmas Market

Op traditionele kerstmarkten word je dood gegooid met Bratwust, Currywurst en Grünkohl met worst. Vlees slaat toch nog vaak de klok in Duitsland. Maar niet bij The Green Christmas Market. Deze markt heeft de opzet van een street food markt waar verschillende food trucks hun vegetarische en vegane specialiteiten aanbieden. Opwarmen kun je bij het kampvuur met een Glühwein, natuurlijk vegan. Bonuspunten scoort de markt met het panorama-uitzicht over de Spree.

Eichenstraße 4

Foto: Tim Lucas, CC BY 2.0