Oktoberfeest gemist? Geen nood, München is namelijk ook heel leuk in de kerstperiode. Vorig jaar maakte ik op weg naar Oostenrijk een stop in deze Duitse metropool en liet me aangenaam verrassen door de Gemütlichtkeit van deze stad. In München zijn er tussen eind november en kerst minstens 20 verschillende kerstmarkten. Hieronder een overzichtje van de meest bijzondere!

Marienplatz

Het kloppend hart van München wordt gevormd door de Marienplatz, het centrale plein met het prachtige Neue Rathaus. Hier vind je een traditionele, Duitse kerstmarkt en vloeit de warme Glühwein in overvloed. De enorme lichtzee die het Rathaus 's avonds laat schitteren en de kerstliederen die vanaf het balkon worden gezongen, maken een bezoek aan deze kerstmarkt extra speciaal.

Marienplatz 1, München

Foto: James, CC BY 2.0

Sendlinger Tor

De kerstmarkt bij Sendlinger Tor is een van de meest historische van München: vroeger kochten de inwoners hier hun wintervoorraad en kwamen ze hier samen om liederen te zingen. Sinds 1995 is de kerstmarkt hier weer nieuw leven in geblazen en kun je hier genieten van meer dan 40 sfeervolle kraampjes.

Sendlinger Tor Platz, München

Foto: Andrey Belenko, CC BY 2.0

Chinesischer Turm

De meest verrassende kerstmarkt in München vind ik die in het stadspark Englischen Garten bij de Chinesischer Turm. Wanneer je even aan de hectiek van de grote stad wilt ontsnappen, is het een heerlijke plek, niet alleen voor volwassenen maar ook voor de kinderen. Er zijn hier diverse speeltuinen en de kerstmarkt is ruim opgezet in de gemoedelijke Biergarten.

Biergarten Chinesischer Turm, Englischen Garten, München

Foto: Markus Reinhardt, CC BY 2.0

Kaiserhof

De jaarlijkse kerstmarkt in Residenz München wordt ook wel de meest sfeervolle van de stad genoemd. Het voormalige koninklijke paleis van Beieren vormt elk jaar weer het decor van een compleet in Zuid-Duitse stijl opgebouwd kerstdorp. Er zijn zowel traditionele als eigentijdse kraampjes en er is elke dag live muziek, wat een bezoek aan deze kerstmarkt nog meer de moeite waard maakt.

Odeonsplatz, München

Foto: Heather Cowper, CC BY 2.0

Roze kerstmarkt

Een kerstmarkt die zeker niet onbenoemd mag blijven is de Roze Kerstmarkt, oftewel de Pink Christmas market. Deze bijzondere kerstmarkt wordt gehouden in het Glockenbachviertel en is niet alleen populair bij de gay-community maar ook bij de locals die hier graag een Glühweintje komen drinken. Het is niet de grootste, maar wel de meest knusse en kleurrijke kerstmarkt van München én de wijde omgeving.

Stephansplatz, München

Foto: Julee Dyer, CC BY 2.0