Grote kerstbomen bedekt met een laagje sneeuw, houten kramen versierd met gekleurde lampjes en gevuld met lekkernijen en kerstdecoraties. In je handen een warme beker kruidige Glühwein of heerlijke Reibekuchen. De sprookjesachtige, winterse kerstmarkten in Duitsland laten je genieten van een onvergetelijke kerstsfeer. De leukste kerstmarkten van Duitsland op een rij.

Glühwein in Osnabrück

De historische kerstmarkt van Osnabrück is één van de mooiste in Noord-Duitsland. De kraampjes rondom de Markt en het Domplein zijn gevuld met kerstcadeaus, lekkernijen en zoetigheden. Overal hangt de geur van geroosterde amandelen en Glühwein. Bijzonder zijn de gerestaureerde kindercarrousel uit 1907 en 's werelds grootste kerstmuziekdoos die bekende kerstliederen speelt. Wanneer je de toren van de Marienkerk beklimt heb je een prachtig uitzicht op de sfeervolle kerstmarkt.

Markt, 49074 Osnabrück, Duitsland

Foto: rpavich, CC BY 2.0

Snoepen van Aachener Printen in Aken

De drukbezochte kerstmarkt van Aken is ondanks de grootte toch traditioneel en erg gezellig. De binnenstad van Aken rondom de Dom en het stadhuis is prachtig gedecoreerd met duizenden lichtjes en sfeervol versierde kerstetalages. Op de kerstmarkt met kleine kraampjes vloeit de Glühwein rijkelijk. Maar de echte lekkernijen uit Aken zijn natuurlijk de Aachener Printen, een soort koeken. Je hebt bijna eindeloos keuze uit Printen gevuld met noten en amandelen of omhuld met chocolade of glazuur.

Marktplatz en Katschhof, 52062, Aken, Duitsland

Foto: Petra Links, CC BY 2.0

Terug in de tijd in Berlijn

Berlijn heeft bijna honderd kerstmarkten, de een nog uitbundiger dan de ander. Op Alexanderplatz maak je een ritje in een reuzenrad en op de Weihnachtzauber koop je de mooiste handgemaakte producten. Bijzonder is de Berliner Weihnachtszeit bij Roten Rathaus. Poppenspelers, verhalenvertellers en historische draaimolens brengen je 100 jaar terug in de tijd en geven de kerstmarkt een historische uitstraling. Iedere dag komt een kerstman met zijn koets en zijn rendieren langs.

Berliner Weihnachtszeit, Vor dem Roten Rathaus

Foto: Jorge Franganillo, CC BY 2.0

Kerstmarkt onder de Dom in Keulen

De wereldberoemde Dom in Keulen is het decor van een prachtig verlichte kerstmarkt. Op de pleinen rondom de Dom zijn honderdzestig kraampjes gevuld met lekkernijen en leuke cadeautjes voor onder de kerstboom. In dit winterwonderland kan je uiteraard ook heerlijke glühwein drinken. De mooie locatie en kerstverlichting maken de kerstmarkt van Keulen absoluut het bezoeken waard. En na een bezoek aan de kerstmarkt kun je heerlijk (kerst)shoppen in de winkelstraten.

Domkloster 4, 50667 Keulen, Duitsland

Foto: Annie and Andrew, CC BY 2.0

Engeltjesmarkt in Düsseldorf

Geen traditionele houten, maar prachtige smeedijzeren kraampjes staan uitgestald op de Engelchenmarkt (Engeltjesmarkt) op de Heinrich-Heine-Platz in Düsseldorf. Gouden engeltjes hullen het prachtige art-nouveauplein tijdens de feestdagen in een echte hemelse sfeer. Net zo bijzonder is de Sternchenmarkt bij Stadtbrückchen. Talloze schitterende sterren zorgen voor duizenden kleuren en mysterieus licht. De zes verschillende kerstmarkten van Düsseldorf hebben elk hun eigen thema en samen maken ze Düsseldorf de meest populaire kerstbestemming van Duitsland!

Heinrich-Heine-Platz, Düsseldorf, Duitsland

Foto: La Citta Vita, CC BY-SA 2.0