Dubrovnik is niet de eerste stad waar je aan denkt als je Oud en Nieuw in het buitenland wil vieren, maar daar komt hierna snel verandering in. Want ook al is het niet zo'n grote stad, de Kroaten weten wel hoe je een feestje moet bouwen. Maak het mee, Oudejaarsavond in de mooie en romantische ommuurde binnenstad van het Kroatische Dubrovnik, dat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Stort je in de feestvreugde op straat

Oudejaarsavond in de bekendste straat van Dubrovnik: de Stradun. Een belevenis! Bekende artiesten en bands treden op in het oude centrum. Ook al ken je de Kroatische sterren niet, het is leuk om het feest mee te maken. Stort je in de menigte, drink een biertje tussen de locals en geniet van het spektakel. Ben je op vakantie met je gezin? Op 31 december is er overdag vanaf 12:00u een programma speciaal voor de kleintjes.

Stradun, 20000 Dubrovnik, Kroatië

Foto: Denise Miltenburg

Bewonder het vuurwerk

Om klokslag twaalf kun je op 1 januari genieten van het vuurwerk boven Dubrovnik. Vlakbij de Ploce poort (dus niet de Pile poort) is een klein pleintje waarvandaan je het mooi kunt zien. Stelletjes zitten romantisch op het muurtje en genieten van het kleurrijke schouwspel: de prachtig verlichte oude stad, het door het siervuurwerk oplichtende haventje en de schitteringen in de Adriatische Zee.

Vlakbij Ulica Vrata od Ploča, 20000 Dubrovnik, Kroatië

Foto: Denise Miltenburg

Ga dansen in Culture Club Revelin

Houd je van housemuziek en een mooie locatie en stoor je je niet aan optredens van schaarsgeklede dames? Dan zul je je zeker vermaken in Culture Club Revelin. Meiden dragen ultrakorte jurkjes en de hoogste hakken; dat ze daar de honderden keitjes van de Stradun mee over moeten, deert ze niet. De trendy club is gevestigd in een 16e eeuws fort en zit aan de oude stadsmuur vast, bij stadspoort Ploce. Behalve de Revelin zijn er natuurlijk nog veel meer fijne clubs in Dubrovnik om het jaar af te sluiten.

Svetog Dominika 3, 20000 Dubrovnik, Kroatië

Foto: Denise Miltenburg

Slenteren en ontspannen op Nieuwjaarsdag

Start het jaar goed met het gratis nieuwjaarsconcert in de openlucht van het Dubrovnik Symphony Orchestra. Slenter rond in de oude haven en neem de kabelbaan de berg op om Dubrovnik vanaf grote hoogte te bekijken. Ook vanaf het panoramarestaurant heb je mooi uitzicht over Lokrum, de eilanden in zee en zelfs Montenegro. Zit je in een hotel met spa, sluit 1 januari dan af met een avondje wellness en ga herboren het nieuwe jaar in.

Adres kabelbaan: Petra Kresimira 4. Bb, 20000 Dubrovnik

Foto: Denise Miltenburg

Uitgebreid tafelen

In de winter zijn de leuke tentjes op de stadsmuur helaas niet open, maar er zijn genoeg andere opties. Heel leuk en lekker eet je bij het kleine restaurantje Taj Mahal met een (gek genoeg) Bosnische keuken. Het zit verborgen in een klein steegje. Iets toeristischer maar met uitzicht op de oude haven: restaurant Komarda. Met een beetje geluk kun je hier ook eind december buiten lunchen en van het uitzicht genieten. Ook voortreffelijk is de keuken van hotel Bellevue.

Restaurant Taj Mahal: Nikole Gucetica 2, 20000 Dubrovnik

Foto: Denise Miltenburg