Parijs is een van de populairste en drukst bezochte steden ter wereld. De 'stad van de liefde' heeft met bezienswaardigheden als de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre een magnetische aantrekkingskracht op toeristen. Voor veel bekende attracties moet je entree betalen, maar er zijn ook gratis bezienswaardigheden en activiteiten. Vijf tips.

Tip 1: gratis naar musea in Parijs
Parijs heeft talloze interessante musea, zoals het Louvre, Centre Georges Pompidou, Musée d'Orsay en Musée Rodin. Maar wist je dat je op bepaalde momenten gratis toegang kunt krijgen? Sommige musea zijn iedere dag gratis te bezoeken, andere bijvoorbeeld alleen de eerste zondag van de maand of voor iedereen jonger dan 18 of 26 jaar. Houd er wel rekening mee dat je op de eerste zondag van de maand niet de enige zult zijn die gratis naar het Louvre wil!

Centre Pompidou

Tip 2: de beroemdste begraafplaats van Parijs
Parijs telt vele begraafplaatsen. Het Cimetière du Père-Lachaise is de grootste en een van de beroemdste ter wereld. De beroemdheden die er begraven liggen en de bijzondere grafmonumenten maken het tot een toeristische trekpleister. Père-Lachaise is de laatste rustplaats van onder andere Karel Appel, Frédéric Chopin, Jim Morrison, Édith Piaf, Oscar Wilde en Marcel Proust.

Tip 3: gratis naar de Nationale Bibliotheek
De Bibliothèque nationale de France - BNF voor ingewijden - is in 1996 geopend met als doel een plekje te veroveren op de lijst van de grootste en modernste bibliotheken ter wereld. De bibliotheek bestaat uit 4 torens: Tour des Temps (Toren van de Tijd), Tour des Lois (Toren van de Wetten), Tour des Nombres (Toren van de Getallen) en Tour des Lettres (Toren van de Letters). Alle gebouwen zijn L-vormig en doen denken aan een opengeslagen boek. De bibliotheek beschikt over ca. 14 miljoen boeken. Er zijn tentoonstellingen, cafés en tussen de vier torens is een grote binnentuin aangelegd.

Notre Dame, Parijs

Tip 4: gratis bezienswaardigheden
Net als de musea zijn ook veel monumenten in Parijs gratis te bezoeken op de eerste zondag van de maand, tussen 1 november en 31 maart. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Arc de Triomphe, het Pantheon, de torens van de Notre-Dame en het paleis van Versailles. Na 31 maart moet je voor deze bezienswaardigheden elke zondag gewoon entree betalen.

Tip 5: gratis naar een concert in Parijs
Houd je van klassieke muziek? Lucky you, want in veel kerken in Parijs kun je gratis genieten van een klassiek concert. En het conservatorium van Parijs organiseert op verschillende locaties concerten en dansvoorstellingen die je gratis kunt bijwonen. Op die manier kunnen de conservatoriumstudenten podiumervaring opdoen.

En nog een extra tip: de parken van Parijs zijn natuurlijk ook allemaal gratis te bezoeken!

Ken jij meer gratis activiteiten en bezienswaardigheden in Parijs? Deel je tips onderaan dit artikel.

(Dit artikel is een bewerking van '5 choses gratuites à faire à Paris' geschreven door Fabienne Henry, community manager bij Blogs de Voyage.)