De Bodensee is de enige plek ter wereld waar je wakker kunt worden in het ene land, op de fiets naar het tweede rijdt en 's middags luncht in het derde land. De Bodensee is namelijk het knusse punt waar Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland samenkomen. En met kerst is het helemaal een plaatje: een perfecte bestemming dus voor de kerstvakantie.

Kerstmarkt van Konstanz, Duitsland

Konstanz is de grootste plaats aan de Bodensee. Het stadje heeft een mooie wandelpromenade langs met meer, met uitzicht op de dramatische bergtoppen die de Bodensee omzomen en vanaf eind november tot kerstmis vind je langs deze promenade een gezellige kerstmarkt. Je kunt er naar hartenlust lokale specialiteiten proeven, handgemaakte kerstcadeautjes kopen en natuurlijk ontbreekt de glühwein niet.

Wendelgardweg, Konstanz

Foto: Mike Powell, CC BY 2.0

Charmant Stein am Rhein, Zwitserland

De plaatsjes langs de Bodensee zijn met een efficiënt treinnetwerk met elkaar verbonden. Je springt zo in de trein naar Zwitserland en zo'n twintig minuten over de grens stap je uit in Stein am Rhein, een idyllisch dorpje met bont versierde vakwerkhuizen (sommige zelfs met fresco's!), een schattige kerstmarkt en gezellige cafés voor een uitgebreide lunch.

Oberstadt, Stein am Rhein

_Foto: Patrick Nouhailler, CC BY-SA 2.0_

Dagtrip vanaf Zürich, Zwitserland

Waar je ook logeert aan de Bodensee, je bent in een mum van tijd in het Zwitserse Zürich. Een goed idee voor een dagtrip. De smalle, kronkelende straatjes komen uit op pleinen met eeuwenoude kerken en gezellige restaurants. Ook een wandelingetje langs de oevers van het meer van Zürich is de moeite waard, met de besneeuwde toppen van de Alpen in de verte.

General Guisan Quai, Zürich

_Foto: Patrick Nouhailler, CC BY-SA 2.0_

Sprookjesachtig Meersburg, Duitsland

Neem je handschoenen en muts mee en stap op de veerboot naar het dorpje Meersburg. In de winter gaan de ferry's minder vaak, maar een tochtje op het meer mag je niet missen. De winterse uitzichten zijn prachtig. Kers op de taart: aankomen in het dorpje Meersburg waar je het sprookjesachtige oude en nieuwe slot kunt bezoeken. Plof ook neer bij een van de wijnbars, een glaasje lokale Pinot Noir is niet te versmaden.

Schloßplatz, Meersburg

Foto: Jessica Gardner, CC BY-SA 2.0

In een zeppelin in Friedrichshafen, Duitsland

Leuk weetje: de eerste zeppelin ging de lucht in aan de Bodensee. In Friedrichshafen om precies te zijn. Deze plaats is met de veerboot te bereiken. Hier mag je een bezoek aan het Zeppelin Museum niet overslaan. Niet alleen kom je hier alles te weten over de immense luchtschepen, het is ook een bijzonder museum omdat het kunst en technologie met elkaar combineert.

Seestraße 22, Friedrichshafen

Foto: hakelbudel, CC0 1.0