Waarom zou het gezelligste feest van het jaar maar twee dagen mogen duren? In Valkenburg vieren ze drie maanden kerst. Van begin november tot eind januari fonkelt de Limburgse stad van gekleurde kerstballen en stralende lichtjes. Ik zet de vijf leukste kerstattractie in Valkenburg voor je op een rij.

Kerstmarkt Gemeentegrot

Wel eens naar een ondergrondse kerstmarkt geweest? Het gigantische gangenstelsel van de Gemeentegrot wordt in de winter omgetoverd tot magisch kerstparadijs. Dit is de grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa! Tussen de honderden vrolijk verlichte kraampjes vind je hoe dan ook het perfecte cadeau voor onder de boom.

Foto: Daisy Scholte

Route d'Amuse

Kerst en lekker eten horen bij elkaar. Met de strippenkaart van de Route d'amuse geniet je van vijf heerlijke hapjes. Maar je moet er wel wat voor doen. Elk hapje wordt geserveerd in een ander restaurant. In de benen dus! Zo leer je ook gelijk het prachtige geulstadje Valkenburg kennen.

Foto: Daisy Scholte

Kerstparade

Van half november tot eind december paradeert de Kerstman met zijn gevolg door de straten van Valkenburg. Op de woensdagavonden en zaterdagavonden is het raak en vullen de smalle straten zich met honderden toeschouwers. Een waar spektakel met de allure van een Disneyfestijn.

Foto: Daisy Scholte

Ondergrondse kerststal

Om het kerstgevoel compleet te maken moet je op z'n minst een kerststal gezien hebben. Maar waarom één van verklede mensen als je er ook één van zand kunt zien? Precies! In de Wilhelminagroeve staan indrukwekkende zandsculpturen die het kerstverhaal verbeelden. Van schattige engeltjes tot de skyline van Betlehem, je kijkt je ogen uit.

Foto: Daisy Scholte

Santa's Village

Het centrum van Valkenburg is voor even het thuis van de Kerstman. Met een kop dampende wijn luister je hier naar een jubelend kerstkoor. Alleen al de geur van glühwein laat je meteen de winterkou vergeten. In de houten chalets koop je churos en oliebollen of een suikerspin voor de kids. Kortom; in Santa's Village is het altijd gezellig.

Foto: Daisy Scholte