Plan je in december een uitstapje naar België, dan moet je zeker ook een kerstmarkt bezoeken. Zelfs de kleinste dorpjes in België organiseren hun eigen kerstmarkt, maar je moet er natuurlijk wel van op de hoogte zijn. Daarom stelde ik voor jullie deze lijst samen van de 5 leukste kerstmarkten in België.

De kerstmarkt van Durbuy

De inwoners van Durbuy beweren dat hun stad de kleinste ter wereld is. Klein is 'ie zeker, maar ook gezellig, met een historisch stadscentrum en tal van kronkelende steegjes. Dat historische centrum is ook waar jaarlijks de kerstmarkt plaatsvindt. Naast de typische kramen bezoeken, kan je er schaatsen of je weg zoeken door het labyrint.

Parc Roi Baudouin, Durbuy

Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

De kerstmarkt van Brussel

De kerstmarkt van Brussel staat op het grote Place St. Catherine, maar eigenlijk is er overal in het stadscentrum wel wat te doen. Op de Grote Markt wordt er iedere avond een lichtspektakel vertoond en in de straten vind je tal van eet- en drankkramen. Aan de kerstmarkt staat ook ieder jaar een groot reuzenrad. Je hebt toch geen hoogtevrees?

Tussen Grote Markt en Place St. Catherine, Brussel

Foto: Gary Bembridge, CC BY 2.0

De kerstmarkt van Brugge

Brugge is zonder twijfel de meest feeërieke stad van België, met oude huizen, kleine straten en tal van kanalen. Je kan je wel voorstellen dat de gezellige sfeer die er altijd al hangt, alleen nog maar versterkt wordt rond de kerstperiode. Dan is de stad versierd met lichtjes en staat er op twee pleinen een typische kerstmarkt, waar je seizoensproducten kan kopen en natuurlijk ook warme wijn kan drinken.

Grote Markt en Simon Stevinplein, Brugge

Foto: Richard Barrett-Small, CC BY 2.0

De kerstmarkt van Geel

Geel is niet meteen bekend als een toeristisch trekpleister, maar met kerst komen er jaarlijks zo'n 10.000 mensen naar de kerstmarkt. Hoe dat komt? Wel, natuurlijk is er de kerstmarkt met tal van leuke kramen, maar Geel heeft een extra troef achter de hand: een kerstmusical. Die wordt opgevoerd in een verwarmde tent en is geschikt voor jong en oud.

Werft en Markt, Geel

Foto: Anna & Michal, CC BY-SA 2.0

De kerstmarkt van Chimay

De kerstmarkt van Chimay bezoek je vooral vanwege de locatie. De markt staat gedeeltelijk op het binnenhof van het Prinselijk Kasteel en op de Grand Place. Ambachtslui bieden er hun werken aan en lokale producenten laten je er proeven van hun lekkere waren. Dat alles met sfeervolle muziek op de achtergrond, straatanimaties en lichtjes boven je hoofd. Alles wat je van een kerstmarkt kunt wensen, toch?

Cour du Château des Princes de Chimay en Grand-Place, Chimay

Foto: ines s., CC BY 2.0