Als je van kerstmarkten houdt, dan zit je in Hamburg helemaal goed: vanaf eind november lijkt de stad ermee bezaaid. Naast de grote klassiekers zijn er ook veel schattige kleine kerstmarkten te vinden. Ik zet de vijf leukste voor je op een rijtje:

Historische kerstmarkt bij het Rathaus

De grootste en drukste kerstmarkt van Hamburg trekt alles uit de kast. Traditionele kraampjes met houtsnijwerk of Lebkuchen, of natuurlijk Glühwein brengen je meteen in de kerstsfeer. Drie keer per dag 'vliegt' hier zelfs een kerstman over. Hoe dat eruit ziet, kun je natuurlijk het beste zelf gaan ontdekken! Het leukste is deze kerstmarkt op de zaterdagavonden in december, dan loopt er namelijk een Weihnachtsparade langs.

Rathausmarkt | U/S-Bahn: Rathausmarkt, Jungfernstieg of Mönkenbergstraße

Foto: Mark Michaelis, CC BY 2.0

Santa Pauli in St. Pauli

Een kerstman die samen met zijn 'heiße Engeln' een stripshow opvoert, Pornokaraoke, en opwindende speeltjes in de kraampjes, dat vind je op de spannendste kerstmarkt van Hamburg: Santa Pauli in St. Pauli, het redlight district. Ter plekke een intieme piercing laten zetten kan ook. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon doen wat ik het liefste doe op Santa Pauli: lekker met een glaasje Bratapfelpunsch bij het vuur gaan zitten en mensen kijken.

Spielbudenplatz | U/S-Bahn: Reeperbahn of St. Pauli

Foto: Fem Eggers

Victorian Christmas Market

De Victorian Christmas Market duurt maar 2 dagen maar ademt daarom niet minder kerstsfeer uit, integendeel zelfs! Het motto van deze kerstmarkt is 'Victoriaanse kerststemming ontmoet Europese Jugendstil' en je kunt je dan ook helemaal onderdompelen in de traditionele (en toegegeven, soms wat kitscherige) kerstspulletjes, Christmas carols en uiteraard ook scones en shortbread.
Iedereen in de kraampjes is uitgedost in Victoriaans kostuum.

Privathotel Baseler Hof, Esplanade 11, op loopafstand van de Jungfernstieg

Foto: Benson Kua, CC BY-SA 2.0

Christgrindelmarkt

De kerstmarkt in het Grindelviertel is zo leuk omdat het meer is dan alleen een kerstmarkt: de Christgrindelmarkt heeft namelijk een uitgebreid cultuurprogramma. Tijdens het kerstshoppen hoor je live muziek, maar kun je ook genieten van cabaret en toneel. De artiesten komen (meestal) uit Hamburg. Voor kinderen is er een sprookjesverteller, die stiekem ook heel leuk is voor volwassenen...

Allendeplatz | ma-za 12-22 u., zo tot 20 u. | het best bereikbaar met bus M4 of M5

Foto: Jack, CC BY-SA 2.0

Kerstmarkt in Ottensen

Ottensen is een bonte wijk en dat zie je terug in de kerstmarkt. Naast de kraampjes met traditioneel houtsnijwerk of geroosterde amandelen, vind je hier ook kraampjes met een Turkse hapjes en Afrikaans houtsnijwerk. Voor kinderen is er een draaimolen en een speciaal kinderprogramma in winkelcentrum Mercado, waar geknutseld en (koekjes) gebakken wordt. Feuerzangenbowl of Glühwein drink je op de Ottenser kerstmarkt tijdens het Happy Hour van de Glühwurm. Tip: probeer eens witte Glühwein - dat klinkt misschien raar, maar smaakt heel lekker. Het is mijn favoriet.

Ottenser Hauptstraße | U/S-Bahn: direct aan Bahnhof Altona

Foto: Ivar Husevåg Døskeland, CC BY 2.0