Bij kerstmarkten denk je meestal meteen aan de traditionele kerstmarkten in Duitsland en de winterse taferelen in Scandinavië. Maar dichter bij huis mogen we ook niet klagen. Op een paar uur rijden of treinen vind je de leukste kerstmarkten van de Benelux.

Fonkelend Maastricht

Vanaf eind november fonkelt en glittert Maastricht: de Markt, Maasboulevard, het Vrijthof en de Servaasbrug zijn helemaal in winterse sferen. Zo kun je op het Vrijthof de schaatsen onderbinden, kerstinkopen op de kerstmarkt doen of een glaasje glühwein drinken. Zin om iets te ondernemen? Volg in het donker de lichtroute, die die langs de bekendste bezienswaardigheden van de stad voert.

Vrijthof, Maastricht

Foto: Jorge Franganillo, CC BY 2.0

Luik: de grootste kerstmarkt van België

Voor de grootste kerstmarkt van de Benelux hoef je geen uren in de auto te zitten. Deze vind je net over de Belgische grens, in Luik. Door de hele stad vind je honderden kraampjes met leuke cadeautjes en lekker eten. Op de Place de la Cathédrale kun je zwieren op de ijsbaan, maar je kunt op de Luikse kerstmarkt ook sleetje rijden.

Place de la Cathédrale, Liège/Luik

Foto: CMFRIESE, CC BY 2.0

Kerstdorp in Luxemburg Stad

Luxemburg Stad is wat mij betreft sowieso een stedentrip waard, met de historische kazematten en geweldige restaurants. In de kerstvakantie worden de Place d'Armes, Place de la Constitution en Place de Paris omgetoverd tot een knus kerstdorp. Probeer typische Luxemburgse kerstspecialiteiten als Thüringer Mettwurscht (worstjes) of Gromperekichelcher (aardappelpannenkoekjes).

Place de la Constitution, Luxemburg

Foto: Susanne Nilsson, CC BY-SA 2.0

Brussel: 2 kilometer kerstmarkt

De kerstmarkt van Brussel staat al jaren in de top 3 'Beste Europese Kerstmarkten' en ik snap dat wel. De Grote Markt wordt opgesierd door een enorme kerstboom die een maand lang het stralend middelpunt van de stad is. De kerstmarkt van Brussel is maar liefst 2 kilometer lang en op de Baksteenkaai ligt een enorme schaatsbaan. Door de hele stad zijn bovendien winterse festivals.

Grote Markt, Brussel

Foto: Alan Eng, CC BY 2.0

Dickens in Deventer

In Deventer is het heerlijk dwalen. Het centrum bestaat uit een wirwar van straatjes die allemaal uit lijken te komen op gezellige pleintjes, met cafés en terrasjes. Dit is in december het decor van het Dickens festival. Het Engeland van de 19de eeuw herleeft. En terwijl je als bezoeker geniet van punch of gepofte kastanjes kun je zomaar Oliver Twist, Artful Dodger of Fagin tegenkomen.

Bergkwartier, Deventer

Foto: marja kingma, CC BY-SA 2.0