Antwerpen telt tal van theaterzalen en andere kunstcentra, maar wist je dat er ook erg leuke muziekcafés zijn? Meestal zijn ze alleen bij de locals bekend en zou je er zo voorbij lopen, maar met dit lijstje weet jij nu ook waar je moet zijn voor een avondje jazz of soul in de Belgische modehoofdstad.

Relaxed genieten bij De Kleine Hedonist

In De Kleine Hedonist staat het ontspannen genieten centraal, of je dat nu doet onderuit gezakt aan een tafel met een biertje in de hand of al dansend zonder op je horloge te kijken. Meerdere keren per week kan je hier terecht voor live muziek, jamsessies, feestjes met DJ's en soms ook debatten en poëzieavonden. De zaak heeft een eigen bibliotheek voor klanten die willen wegzakken met een boek, maar biedt ook gratis WiFi.

Sint-Jacobsmarkt 34

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Zoeken naar een plekje bij Jazzcafé De Muze

Het bruine jazzcafé De Muze is een begrip in Antwerpen, en daar heeft de flamboyante cafébaas Jan Van den Braak zeker iets mee te maken. Toen hij failliet dreigde te gaan, hielpen bekende en onbekende Antwerpenaren De Muze er weer bovenop. Zo geliefd is het café. Tijdens optredens zit het hier altijd stampvol en ook op het grote terras moet je vaak aanschuiven voor een plekje.

Melkmarkt 10

Foto: bigdrumthump, CC BY 2.0

Back to basics bij Café Cabron

Café Cabron is een typisch bruin podiumcafé met sobere aankleding, maar des te meer sfeer. Hier kan je terecht voor ska-, jazz-, country- en bluesoptredens, maar ook voor live DJ-sets. De prijzen blijven hier, zeker voor het toeristische centrum van Antwerpen, nog erg binnen te perken. Dit trekt wat alternatievere Antwerpenaren aan, maar zeker ook toeristen. Die vinden het café vaak op weg naar de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal.

Kaasrui 1

Foto: Visualhunt, CC0 1.0

Jazz in een trendy setting bij Café Hopper

In Café Hopper kan je in de zomer twee keer en in de winter drie keer per week live jazzoptredens bijwonen, maar ook op andere momenten is het hier aangenaam vertoeven. Café Hopper ligt op het hippe Zuid, recht tegenover het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Het café heeft een groot terras en de kans is groot dat je er bekende Antwerpenaren spot.

Leopold de Waelstraat 2

Foto: Daniele Febei, CC BY-SA 2.0

Terug naar de fifties in Café Kiebooms

Café Kiebooms is helaas recentelijk gesloten.