In Italië is een presepe, kerststal, niet compleet zonder pizzabakkers, wasvrouwen, spelende kinderen en landlopers rondom de kribbe. Ook beroemdheden als Berlusconi, Obama, Maradonna, Totò en paus Franciscus hebben een plek naast de engelen, koningen en herders. Ook in de vijf mooiste kerststallen van Italië vind je meer dan Maria, Jozef, de os en de ezel - het zijn stuk voor stuk hele toneelstukken die zich rondom de kribbe afspelen.

De kerststal van de Romeinse straatvegers

De Romeinse netturbini, straatvegers en vuilnisophalers, hebben een wel heel bijzondere kerststal gemaakt in het depot van de AMA, de Romeinse vuilnisdienst. Elk jaar wordt de kerststal weer wat uitgebreid. Naast Maria, Jozef en de kribbe bestaat de kerststal uit zo'n honderd huisjes, 650 treden en trappetjes (waarvan er 400 gemaakt zijn met marmer van de colonnades op het Sint Pietersplein) en een waterput.

Via dei Cavalleggeri 5, Rome

Foto: Saskia Balmaekers

Duizenden lichtjes in Cinque Terre

In Manarola (Cinque Terre) is vanaf begin december de grootste kerststal van licht ter wereld te zien. Hoog op een heuvel schitteren Maria, Jozef, Jezus, herders, engelen, koningen en andere figuren in een zee van ongeveer 150.000 (!) kleurrijke lichtjes. Voor deze regenboog aan engelen, herders, schapen, koningen en vissers is 11 kilometer aan kabels nodig. Un vero spettacolo!

Foto: Miriam Rossignoli, CC BY 2.0

Pizzabakkers en profvoetballers

In Napels is het maken van kerststallen tot kunst verheven. In de Via San Gregorio Armeno vind je allerlei kleine winkeltjes die alles voor de kerststal verkopen, inclusief pizzabakkers en profvoetballers. In de Via Anticaglia vind je de échte kerststalkunstenaars, onder wie Umberto Jannacone. In zijn atelier staan de drie koningen zij aan zij met de sterspelers van FC Napoli, de os en de ezel houden politici warm en Pulcinella buigt zich over het kerstkindje.

Umberto's atelier ligt aan de Via Anticaglia 24 in Napels.

Foto: Eduardo Mazza, CC BY 2.0

Kerststal van pasta

In Varese, in het noorden van Italië, maken de pastamakers van Pastificio Cantù elk jaar een kerststal van pasta, die ze in de etalage tentoonstellen. Druk je neus tegen de ruit en geniet van dit pastaspektakel. Als je goed kijkt, herken je tal van verschillende pastavormen, van de conchiglie bij de varkentjes tot de penne rigate als de mouwen van het hemd van de herder.

Corso Giacomo Matteotti 16, Varese.

Foto: Saskia Balmaekers

Levende kerststal in Matera

Het Zuid-Italiaanse Matera biedt altijd al een magische aanblik, maar in de winter is het er nog sfeervoller. De sassi, de unieke grotwoningen die op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan, bieden dan onderdak aan de heilige familie. Matera is dan even 'het Galilea van 2000 jaar geleden'. Je reist er echt terug in de tijd, met de kribbe als stralend middelpunt.

De levende kerststal in Matera is slechts even te zien, meestal pas ná de kerst, begin januari.

Foto: Francesca Cappa, CC BY 2.0