Oud en nieuw: je houdt ervan of je hebt er een hekel aan. Waar de één intens geniet van de oudejaarsconferences, grote feesten, oliebollen en het vuurwerkgeknal, kan het de ander gestolen worden. Ik behoor duidelijk tot de laatste categorie. Veel liever ontsnap ik aan de Hollandse winter en vier ik oud en nieuw elders. En waar kun je dat nou beter doen dan op een tropisch strand?

Thailand

Thailand is een van de populairste tropische bestemmingen om de jaarwisseling door te brengen. Niet zo gek, want als je op tijd boekt kun je ook met een beperkt budget op een idyllisch eiland vertoeven. Of je nou een liefhebber van rust bent of een doorgewinterde feestvierder, er is keuze genoeg. Met je voeten in het zand en een cocktail in je hand, trust me: je wilt niets anders meer.

Foto: Ju5tMe, CC0 1.0

Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, Rio ooooh! Wapperende palmbomen, straten vol dansende mensen en vrolijke muziek: dat de Brazilianen niet vies zijn van een feestje is geen geheim. In de beroemde Copacabana gaan ieder jaar duizenden in het wit geklede mensen uit hun dak: een van de grootste en meest uitbundige nieuwjaarsfeesten ter wereld. Bucketlist materiaal, als je het mij vraagt!

Foto: anapaulafelic, CC0 1.0

Kaapstad

Winter in Nederland is zomer in Zuid-Afrika en dus wissel je koude polderlandschappen en regenachtige steden (want van sneeuw zal het wel niet komen) in voor jeepsafari's, wijngaarden en zandstranden. In Kaapstad geen straten vol vuurwerk, maar openluchtfestivals en feesten aan de boulevards. Helemaal bijzonder: beklim de Tafelberg en toast op het nieuwe jaar wanneer het feest beneden los barst.

Foto: Counselling, CC0 1.0

Filipijnen

Houd je juist wél van grote vuurwerkshows en luide knallen, dan ben je op de Filipijnen aan het juiste adres. De Filippino's zijn namelijk dól op oud en nieuw en vieren het graag uitbundig en met veel lawaai. Nu is een reis naar de prachtige Filipijnen natuurlijk sowieso de moeite al waard, maar hun traditionele viering van de jaarwisseling maakt het extra speciaal.

Foto: nicik220, CC0 1.0

Miami

Miami: een kleurrijke stad waar de Latijns-Amerikaanse invloeden duidelijk zicht- en voelbaar zijn. Niet alleen haar heerlijke klimaat, fotogenieke stranden en boulevards maken het een geliefd oord: Miami staat tevens bekend om haar bruisende nachtleven. DJ's worden van over de hele wereld ingevlogen en draaien in hippe clubs en op de grootste festivals. Een ding is zeker: oud en nieuw in Miami betekent dansen tot de zon weer op komt!

Foto: rmorris3, CC0 1.0