Voor je broodnodige portie kunst en cultuur hoef je in Tel Aviv niet per sé naar een museum, hier kom je namelijk op elke hoek van de straat wel een kunstwerk tegen. Van indrukwekkende graffiti die het complete exterieur van een gebouw bedekt tot experimentele installaties waar je niet omheen kunt: dit zijn de beste plekken om street art te spotten in Tel Aviv.

Grappige straatkunst in de smalle steegjes van Jaffa

Jaffa is de naam van het oude centrum van Tel Aviv, een voormalig havenstadje dat uitgroeide tot een bloeiende metropool. Dit deel van de stad bestaat uit een netwerk van historische steegjes, geflankeerd door zandstenen huizen die galeries en kunstwinkels herbergen. De kunst blijft hier niet beperkt tot binnenshuis, want de bijzondere installaties, beelden en grappige kunstwerkjes zijn ook volop vertegenwoordigd in het straatbeeld.

Jaffa

Foto: Stéphanie Versteeg

Pakhuizen en graffiti in de oude haven van Jaffa

De oude haven in Jaffa is een van de hipste plekken van de stad, dankzij de voormalige pakhuizen die zijn omgetoverd tot hippe concept stores en de opvallend kleurrijke street art. Lokale artiesten en kunstenaars hebben dit deel van Tel Aviv flink onder handen genomen en leveren hét bewijs dat experimentele straatkunst prima samengaat met het historische karakter van Jaffa.

Nemal Yafo Street

Foto: Stéphanie Versteeg

Kunst op de zevende verdieping van het busstation

Het Tel Aviv Central Bus Station is volgens velen het lelijkste gebouw van de stad, maar met de komst van een permanente graffiti-tentoonstelling is het niet meer zo vervelend als je hier de bus mist. Zo'n 160 kunstenaars van over de hele wereld hebben het grijze decor van de bovenste verdieping voorzien van rake kunstwerken en zijn het beste excuus voor een extra rondje door het pand.

Levinsky 108

Foto: Stéphanie Versteeg

Het gebit op de oude Dolfinarium-discotheek

De Dolfinarium-discotheek was in 2001 het toneel van een aanslag waarbij 21 jongeren om het leven kwamen. De ruïnes van het verlaten complex vormen sindsdien het canvas van zowel bekende als onbekende straatartiesten. Maar vooral het werk van de Israëlische kunstenaar Dede valt op: hij transformeerde het pand in een reusachtig gebit. Neem er snel een kijkje, want dit pand staat al jaren op de nominatie om gesloopt te worden.

Retsif Herbert Samuel Street 1

Foto: Stéphanie Versteeg

De wijk Neve Tzedek

Neve Tzedek is een knusse wijk die bekend staat om de vele bijzondere boetieks, speciaalzaken en de gezellige terrasjes. De street art is hier een stuk subtieler en minder aanwezig dan elders in de stad, maar als je erop gaat letten dan zie je de kleine kunstwerkjes overal in het straatbeeld terugkomen: van kunstig mozaïek tot bijna onopvallende ornamenten aan de gevels.

Migdal Street

Foto: Stéphanie Versteeg