Op elke straathoek een kunstmuseum, prachtige gebouwen door de hele stad, art-collecties waar je u tegen zegt: in Zagreb weten ze wel hoe ze mooie dingen moeten maken. De stad is opgedeeld in mooie pleinen, waaraan de musea en gebouwen liggen. Wandel mee langs de kunst- en architectuurcollectie van de Kroatische hoofdstad.

 1. Oud & nieuw

Aan het Strossmayerplein, vernoemd naar bisschop en kunstverzamelaar Josip Juraj Strossmayer, ligt de Kroatisch Academie van Kunsten en Wetenschappen (1). Met een bezoek aan dit instituut, dat door dezelfde Strossmayer werd gesticht, sla je twee vliegen in één klap: het neorenaissancistische gebouw is een prachtig staaltje architectuur. Binnen tref je indrukwekkende kunst uit vervlogen tijden. Zo kun je de Strossmayer Galerie van Oude Meesters bewonderen, met onder andere werken uit Nederland, Vlaanderen en Italië. Houd je meer van modern, steek dan het plein over naar de Galerij van Moderne Kunst (2), tot de nok toe gevuld met werken van lokale kunstenaars uit de periode 1850-1950.

 1. Art-centrum

Het wordt de mooiste tentoonstellingsruimte van Zagreb genoemd: het Kunstpaviljoen (3). Dit indrukwekkende gebouw in art nouveau-stijl staat aan het Tomislav-plein en is dé plek voor tijdelijke kunstexposities. Het paviljoen werd in de negentiende eeuw in Boedapest gebouwd ter ere van het 900-jarige bestaan van de Hongaarse monarchie, en veel Kroatische artiesten exposeerden er hun werk. Daarna werd het in z'n geheel verplaatst naar Zagreb. Op maandag kun je er gratis naar binnen. Plof voor een een welverdiende pauze tussen al dat kunst kijken door neer op het terras van Korzo Caffe Bar (4), in een zijstraatje van het Tomislav-plein. Dit art-decocafé is óók een banketbakker en heeft lokaal lekkers op de kaart staan.

Zagreb_Art_VisualHunt.jpgHet Kunstpaviljoen, Foto: archer10 (Dennis) (78M Views) via VisualHunt / CC BY-SA
 1. Lekker origineel

Ben je nog in de kunstsferen? Bezoek dan deze twee musea met originele thema's. Zo is er het Kroatisch Museum van de Naïeve Kunst (5), waar meer dan honderd kunstwerken hangen uit de naïeve stroming. Kunstenaars zetten zich in de 20e eeuw af tegen de heersende kunstnormen, wat nogal spannende anders-dan-anders werken opleverde. Nog zo'n pareltje, maar minder bekend is het Museum of Broken Relationships (6). Dit museum toont spullen die herinneren aan voorbije liefdesrelaties tussen mensen, zoals liefdesbrieven en kapot gegooide spullen na ruzies. De items zijn tot ware kunst verheven. Ben je in de buurt, prik meteen een authentiek Kroatisch vorkje bij restaurant Stari Fijaker 900 (7).

 1. Wereldkunst

Vooral niet overslaan: het Louvre van de Balkan. Oftewel: het Mimara Museum (8) aan het park Rooseveltov trg. Kunstverzamelaar Ante Topic Mimara doneerde zijn gehele collectie aan het museum, en daarnaast vind je er kunst uit alle windstreken. Zelfs Hollandse meesters als Vincent van Gogh en Rembrandt zijn er vertegenwoordigd. Het gebouw zelf is ook het bestuderen waard, het doet nauwelijks onder voor een heus paleis. Aanrader: hef het glas tussen de locals in het bekende biercafé The Beertija (9) in de buurt van het museum. Opgeladen vervolg je daarna je weg naar het Maarschalk Titoplein, waar je in het Museum voor Kunst en Nijverheid (10) naast kunst ook ander Kroatisch cultureel erfgoed kunt bekijken.

 1. Rondje in de kerk

Voor nóg meer overweldigende gebouwen loop je eerst naar de Sint Stefanuskathedraal (11) midden in de stad. De gotische kathedraal werd verwoest door een aardbeving in de 19e eeuw, maar opnieuw opgebouwd door een Duitse architect. Leuk detail: de twee torens zijn niet even hoog, om de asymmetrie in de natuur uit te beelden. In de kerk vind je verder veel religieuze kunstwerken en schilderijen, die je voor nop mag bekijken. Alleen voor de schatkamer betaal je entree. De Sint-Marcuskerk (12) is minder bekend, maar absoluut het bezoeken waard. Vooral het dak verdient een nadere bestudering: de gekleurde dakpannen beelden de wapens uit van de diverse streken in Kroatië.

Zagreb_Art_StMarkChurch_VisualHunt.jpgDe Sint-Marcuskerk, foto: archer10 (Dennis) (77M Views) via Visual hunt / CC BY-SA
 1. Wat een mooie gebouwen

De place to be als je van architectuur houdt, is zonder twijfel het Ben Jelacic Square, vernoemd naar de graaf Josip Jelacic. Midden op het plein staat zijn standbeeld. Daarnaast staat een prachtige fontein, gebouwd op de oorspronkelijke bron die tot het einde van de 19e eeuw heel Zagreb van water voorzag. Rondom het plein kun je een aantal historische gebouwen met verschillende bouwstijlen bewonderen. Van biedermeier tot art nouveau en post-modernisme. Het autovrije plein is naast een walhalla voor architectuurliefhebbers ook een ontmoetingsplaats voor de lokale bevolking. De Corner Bar (13) is een perfecte plek om te loungen op een mooi terras.

 1. Fijn design

Met zo veel kunst en architectuur in de stad is het geen wonder dat je in Zagreb de meest bijzondere designspullen op de kop kunt tikken. In de Croatian Design Super Store (14) worden originele verzinsels van lokale designers te koop aangeboden. Kleiner, maar minstens zo bijzonder is Modus Design Shop (15). Iets meenemen voor het thuisfront? Onder andere bij Kloto (16) scoor je fantastische, handgemaakte souvenirs gemaakt door locals. Daar kun je mee thuiskomen!

Eigen kaart is goud waard

Zagreb staat bol van de musea, en als je alles wilt bezoek ben je een vermogen kwijt. Gelukkig is er de Zagreb Card, waarmee je dikke kortingen krijgt op entreeprijzen voor musea en attrachtieparken en op restaurants, bars, winkels en theaters. Alsof dat nog niet genoeg is, kun je óók nog gratis reizen met het openbaar vervoer. Een 24-uurskaart kost € 7,90, voor 72 uur betaal je € 11,80. Kijk op zagrebcard.com voor verkooppunten.

Eten & drinken

Kroaten zijn gek op koffie. En dat is te merken: Zagreb staat vol met gezellige koffietenten, zoals Cogito Coffee (17) dicht bij het Ben Jelacic Square. Liefst drinken de Kroaten de hele dag door koffie, als het niet op een gegeven moment beer o'clock is, want ook bier is een grote favoriet onder de lokale bevolking. Ozujsko is bijvoorbeeld zelfgebrouwen bier dat hier veel gedronken wordt. Het is geen verrassing dat de Kroaten óók dol zijn op lekker eten en er een vrij bourgondische levensstijl op na houden. Bijzonder zijn de Konoba's: tavernes met een kleine kaart vol lokale gerechten. Een van de populairste in Zagreb is Didov San (18). Je kunt er onder andere veel vis en vlees eten en Zagrebački (een soort cordon bleu) en Samoborski steak bestellen.

Vliegen & overnachten

Van al dat rondwandelen langs musea en gebouwen worden je benen behoorlijk moe. Gelukkig kun je ze laten rusten in fijne hotels in het centrum van Zagreb. Zo kun je goed overnachten in de buurt van het Ben Jelacic Square. Maar ook op steenworp afstand van het Kunstpaviljoen liggen prima hotels. Vanuit Nederland kun je rechtstreeks naar Zagreb vliegen.

Top 3 evenementen

Juni: International Design Festival, lokale en internationale designers showen hun creaties in het culturele centrum Pogon Jedinstvo (19).

Juli - Augustus: Exit Theatre Summer Nights, bijzondere voorstellingen van lokale theatermakers in het Museum voor Kunst en Nijverheid.

September: ARTichoke Festival, muziek, beeldhouwkunst, fotografie, dans en schilderkunst: jonge kunstenaars verzamelen zich in Zrinjevac Park.

Contacten

 1. Kroatisch Academie van Kunsten en Wetenschappen: Trg Nikole Šubića Zrinskog 11, 10000 Zagreb, +385 14895111
 2. Galerij van Moderne Kunst: Andrije Hebranga 1, 10000 Zagreb, +385 16041040
 3. Kunstpaviljoen: Plein vanTomislav 22, 10000 Zagreb
 4. Korzo Caffe Bar: Trg Drage Iblera 10, 10000Zagreb
 5. Kroatisch Museum van de Naïeve Kunst: Ćirilometodska 3, 10000 Zagreb
 6. Museum of Broken Relationships: Ćirilometodska ul. 2, 10000 Zagreb, +385 14851021
 7. Stari Fijaker 900: Mesnička ul. 6, 10000 Zagreb, +385 14833829
 8. Mimara Museum: Rooseveltov trg 5, 10000 Zagreb, +385 14828100
 9. The Beertija: Ul. Pavla Hatza 16, 10000 Zagreb, +385 15635482
 10. Museum voor Kunst en Nijverheid:
 11. Sint Stefanuskathedraal:
 12. Sint-Marcuskerk: Trg Svetog Marka 5,Zagreb, +385 4851611
 13. Corner Bar: Ul. Augusta Cesarca 4, 10000 Zagreb
 14. Croatian Design Super Store: Martićeva ulica 4, 10000 Zagreb, +385 15806565
 15. Modus Design Shop: Ul. Ivana Tkalčića 48, 10000 Zagreb, +385 14813470
 16. Kloto: Masarykova 14, Zagreb, +385 14872659
 17. Cogito Coffee: Varšavska ul. 11, 10000 Zagreb
 18. Didov San: Mletačka ul., 10000 Zagreb, +385 14851154
 19. Pogon Jedinstvo: Trnjanski nasip, 10000 Zagreb, +385 14682463