Wil jij er nog even tussenuit voor of tijdens de feestdagen? In veel Europese steden vind je in december gezellige kerstmarkten, schaatsbanen en sfeervolle kerstversiering. Maar welke steden springen er nu echt uit? Hieronder onze 7 tips voor de leukste stedentrips met Kerst!

1) Wenen
In de kerstperiode is het centrum van Wenen extra sfeervol met mooie kerstverlichting en gezellige kerstmarkten. Verspreid over de stad zijn er meerdere kerstmarkten, zoals de kerstmarkt op de Rathausplatz. Vanwege de locatie is de meest bijzondere kerstmarkt (maar ook meest toeristische) die bij Schloss Schönbrunn. Als je wilt weten waar je lekker kunt eten in Wenen, lees dan dit artikel met restauranttips.

stedentrips met kerst, WenenKerst in Wenen, foto: christoph_sammer via Visual hunt / CC BY

2) Londen
In Londen vind je verspreid over de stad verschillende kerstmarkten. Aanraders zijn Winter Wonderland in Hyde Park, de kerstmarkt op Leicester Square en Wintertime at the Southbank Centre vlakbij reuzenrad London Eye. Schaatsen in kerstsfeer kan ook, bijvoorbeeld op de schaatsbaan bij Somerset House of bij het Natural History Museum. Daarnaast is Londen natuurlijk een hele fijne stad om kerstinkopen te doen, bijvoorbeeld in het prachtig verlichte warenhuis Harrods, in Oxford Street of Carnaby Street.
stedentrips met kerst, Londen

3) Brugge
Brugge is altijd al sprookjesachtig mooi, maar in de kerstperiode wordt daar nog een schepje bovenop gedaan met de feestelijke kerstversiering en de sfeervolle kerstmarkten in de stad. Tot en met 2 januari kun je kerstinkopen doen op de kerstmarkt, gezellig een glaasje glühwein drinken en schaatsen op de ijsbaan.

4) Lille
In het Noord-Franse Lille staat de hele stad t/m 30 december in het teken van kerst. Op Place Rihour vind je een grote kerstmarkt met ca. 80 kraampjes. Maak voor een prachtig uitzicht over de feestelijk verlichte stad een rondje in het reuzenrad op de Grote Markt van Lille.

stedentrips met kerst

Kerst in Lille, fotot: [DocChewbacca](https://www.flickr.com/photos/st3f4n/3106600103/) via [VisualHunt.com](https://visualhunt.com/photos/christmas/) / [CC BY-SA](http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/)

5) Hamburg
In Hamburg kun je vanaf eind november naar verschillende kerstmarkten in de stad. Bijvoorbeeld de historische kerstmarkt op de Rathausmarkt en de kerstmarkt rondom de Mönckebergstraße, met ca. 150 kraampjes en attracties voor kinderen. Als je op zaterdag in Hamburg bent, mag je de Kerstparade niet missen. Lees ook de insider tips van Fem Eggers voor kerstshoppen in Hamburg.

6) Valkenburg
Ook in ons eigen land zijn in veel steden kerstmarkten te vinden, maar Valkenburg is wel een van de meest bijzondere steden met kerst. Al is het alleen maar vanwege de kerstmarkten die hier in grotten plaatsvinden, in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. Op woensdag- en zaterdagavond kun je kijken naar de Christmas Parade. In Valkenburg kun je t/m 7 januari van de kerstsfeer genieten. Lees ook de insider tips van Daisy Scholte.

stedentrips met kerst, <figcaption>Valkenburg</figcaption>Valkenburg

7) Berlijn
Ook in Berlijn kun je tot en met eind december verschillende kerstmarkten bezoeken. De populairste zijn Winterwelt op de Potsdamer Platz en de kerstmarkten op de Alexanderplatz, de Gendarmenmarkt en bij Schloss Charlottenburg. Ga schaatsen op de ijsbaan bij het Roten Rathaus en bezoek ook het prachtig verlichte Under den Linden en het met kerstverlichting versierde warenhuis KaDeWe. Lees ook de insider tips van Marjolein voor kerstmarkten die net even anders zijn.

Welke stad vind jij het leuks met Kerst?