Gent intrigeert. De stad is een combinatie van oud en nieuw, van respect voor de geschiedenis en de drang iets nieuws te creëren. Die variatie vind je ook terug in de Gentse kunstscène, waar er plaats is voor zowel Schone Kunsten als experiment, zowel in musea als in andere publieke ruimten en zelfs op straat.

De restauratie van het Lam Gods in het (MSK)

De vaste collectie van het Museum voor Schone Kunsten beslaat de periode van de Middeleeuwen tot het begin van de 20e eeuw, maar de grootste aandacht gaat naar werken uit de 19e en het begin van de 20e eeuw. Daarnaast organiseert het MSK ook tijdelijke tentoonstellingen met recentere werken. Paradepaardje van het museum is de restauratie van het Lam Gods. Die gebeurt achter glazen wanden zodat bezoekers alles live kunnen volgen.

Citadelpark, Fernand Scribedreef 1, Gent

Foto: Marco Raaphorst, CC BY 2.0

Wonen van 1860 tot nu in het Design Museum Gent

In het Design Museum Gent ontdek je gebruiksobjecten uit privéwoningen van 1860 tot nu. Er worden ook regelmatig tijdelijke exposities georganiseerd, gewijd aan het werk van een bepaalde designer, een specifieke verzamelaar of een bepaald thema. Wie meer wil weten over de collectie of design in het algemeen, kan een rondleiding, lezing of workshop volgen. En de museumshop? Dat is de ideale plek om een leuk cadeau of souvenir uit te zoeken.

Jan Breydelstraat 5, Gent

Foto: Bobo Boom, CC BY 2.0

Laat je uitdagen in het S.M.A.K.

Het Museum voor Actuele Kunsten combineert een vaste collectie van nationale en internationale werken met tijdelijke tentoonstellingen die je uitdagen, doen nadenken en soms ook wel shockeren. Voor toegankelijke kunst moet je hier niet zijn. Het gebouw is trouwens even intrigerend als de werken die het herbergt, als een doolhof waarin de bezoeker zijn eigen weg moet vinden. Weer buiten kan je genieten van een wandeling in het Citadelpark.

Jan Hoetplein 1, Gent

Foto: Metro Centric, CC BY 2.0

Bewonder het Lam Gods

Er zijn hele boeken geschreven over het 15e-eeuwse altaarstuk het Lam Gods. Dit werk door de Vlaamse Primitieven Hubrecht en Jan van Eyck doorstond machtswissels en oorlogen. Nu hangt het al meer dan 50 jaar rustig in de Sint-Baafskathedraal in Gent, waar je het elke dag kan gaan bewonderen. Het stuk wordt paneel voor paneel gerestaureerd in het Museum voor Schone Kunsten, waar bezoekers dat proces live kunnen volgen.

Sint-Baafskathedraal, Sint-Baafsplein, Gent

Foto: Megan Amaral, CC BY 2.0

Ga schuilen onder de Stadshal

Ontsnappen aan de zon, de regen, de vermoeidheid of de dorst; het kan allemaal onder de Stadshal. Deze moderne 'boog' overdekt een brasserie, openbare toiletten en een fietsenstalling. Er zijn ook artiestenloges, want in de hal kunnen evenementen worden georganiseerd. Het bouwwerk van glas, metaal en beton valt op in het historische centrum van Gent en is ook precies om die reden nog steeds controversieel.

Poeljemarkt, Gent

Foto: Bernt Rostad, CC BY 2.0

De straat op om graffiti te spotten

Bezoekers kennen Gent voornamelijk als een historische stad, maar weinig mensen weten dat je hier fantastische street art kunt spotten. Op de website van Visit Gent kan je de Concrete Canvas Tour downloaden, een wandeling die je langs de mooiste graffiti van Gent leidt. Heb je weinig tijd, dan is zeker het bekende "graffitistraatje" een must. Hier krijgen graffitispuiters vrij spel.

Concrete Canvas Tour: Graffitistraatje, Werregarenstraatje, Gent

Foto: Sofie Couwenbergh

Je zintuigen bekoren in Kunstencentrum Vooruit

Kunstencentrum Vooruit is een monument in Gent. Letterlijk en figuurlijk, want het prachtige honderd jaar oude gebouw telt 4 podia en nog eens evenveel studio's waar lezingen en tentoonstellingen georganiseerd worden. Bij Vooruit kan je terecht voor dans, muziek, literatuur en gesprekken over kunst en samenleving. Het grote café is een belangrijke ontmoetingsplaats in de stad, waar je ook iets kan eten of drinken.

Sint-Pietersnieuwstraat 23, Gent

Foto: Anton Raath, CC BY-SA 2.0