Met haar middeleeuwse charme van toren, stadsmuren en kleurige huizen aan klinkerstraatjes eist de binnenstad van Tallinn alle aandacht op. Neem je de tijd om net even wat verder te kijken, dan ontdek je een heel ander Tallinn buiten de binnenstad. Een stad met stranden, een spookgevangenis en het paleis van Peter de Grote.

Patarei-gevangenis

Deze oude Sovjetgevangenis is een droom voor fotografen. Alles is op een dag in 2004 zo achtergelaten en nu kan je tegen een klein entreebedrag in de zomermaanden door dit gebouw zwerven. De verf bladdert van de muren, maar in de cellen staan nog de bedden van de gevangen. Aangetast door wind en regen liggen er de stapels boeken die de laatste bewoner graag las. Het is een plek om je reisgenoten dicht bij je te houden, want hier moeten wel spoken wonen.

Kalaranna 2, 10415 Tallinn, Estland

Foto: Bobo Boom, CC BY 2.0

Kumu Museum

Het Kumu kunstmuseum is één van de meer recentere aanwinsten in Tallinn. Het is het grootste kunstmuseum van de Baltische staten en zowel de architectuur als de tentoongestelde werken maken het meer dan de moeite waard om er het oude stadscentrum voor te verlaten. In de permanente collectie zie je voornamelijk schilderijen van Estse kunstenaars uit de 18 en 19e eeuw. Daarnaast zijn er altijd een aantal tijdelijke collecties te zien. Dit kunnen internationaal reizende tentoonstellingen zijn, maar vaak kiest het museum toch voor niche collecties met een nationaal karakter, zoals primitieve Estse computerkunst.

Valge 1, 10127 Tallinn, Estland

Foto: Jean-Pierre Dalbéra, CC BY 2.0

Het strand van Tallinn

Bij Estland denk je misschien niet direct aan een strandvakantie. De wijk Pirita ligt echter aan de zee en er is hier een heel mooi strand dat in de zomermaanden vol zit met zonnebaders en zwemmers. De rest van het jaar is het een prettige plek om lekker uit te waaien en te wandelen.

Pirita beach

Foto: Tikva Looijen

Lennusadam

Het leukste museum van Tallinn voor gezinnen bevindt zich in een aantal oude hangars die ooit gebruikt werden voor zeppelins. Nu is hier de maritieme geschiedenis van het land te zien. Trek je uniform aan als piraat of kapitein en ga op ontdekking. De hallen zijn zo enorm groot, dat er meerdere schepen waaronder een complete onderzeeër tentoongesteld worden. Je mag bijna overal in- en aanzitten. Dankzij moderne technologie is er ook van alles wat je zelf kunt doen, zoals een complete zeeslag naspelen.

Vesilennuki 6, 10415 Tallinn, Estland

Foto: Teemu Mäntynen, CC BY-SA 2.0

Kadriorgpaleis van Peter de Grote

Een 18e eeuws paleis dat Peter de Grote liet bouwen voor zijn vrouw Catherina. Nu is het een museum dat is ingericht met meubels uit de periode. Daarnaast zijn er verschillende buitenlandse kunstwerken te zien. Vlakbij het museum staat nog een heel simpel en sober ingericht huisje. Volgens de verhalen zou Tsaar Peter de Grote hier hebben gewoond tot het Kadriorg af was, hoewel het waarschijnlijker is dat hij de meeste tijd in zijn andere paleizen doorbracht.

A. Weizenbergi 37, 10127 Tallinn, Estland

Foto: Leo-setä, CC BY 2.0

St Bridget kloosterruïnes

Tegenwoordig liggen de ruïnes van het St Bridget klooster in een buitenwijk van Tallinn maar vroeger was dit een klooster buiten de stadsmuren. Het klooster raakte in verval, maar een aantal buitenmuren en de fundamenten van de keukens bleven goed bewaard. De ruïnes liggen in een grote rustige tuin en het is een fijne plek om te picknicken.

Merivalja tee 18, Tallin, Estland

Foto: Tikva Looijen

De TV-toren

Voor het beste uitzicht over Tallinn en omgeving moet je naar de TV-toren, die na een complete make-over een paar jaar geleden geopend is voor toeristen. Een snelle lift neemt je mee omhoog en op 170 meter hoogte is er een dek dat toegankelijk is voor bezoekers. Nog een verdieping hoger zit een luxe restaurant, zodat je ook kunt dineren met uitzicht. Als je een echte durfal bent kan je zelfs een wandeling langs de buitenrand boeken of meedoen aan de jaarlijkse wedstrijd "wie het snelst boven is", wel over de 1000 traptreden uiteraard.

Kloostrimetsa tee 58a, 11913 Tallinn, Estland

Foto: Tikva Looijen