Gent is niet alleen de stad van waterzooi, wafels en bier: ook voor een flinke dosis inspiratie op het gebied van kunst en design ben je er aan het juiste adres. Na een citytrip naar onze zuiderburen weet je een ding zeker: deze stad bruist van de creativiteit.

ART

Reis door de tijd

Stadsmuseum STAM (1) is dé plek om je inspiratie-expeditie door Gent te beginnen. In dit interactieve museum word je aan de hand van kunstobjecten en multimediale toepassingen meegezogen in de historie van Gent: van middeleeuwse metropool tot stad van kennis en cultuur. Na je bezoek weet je wat je te doen staat: het topstuk bezichtigen, namelijk de stad zelf, waar nog veel meer inspiratie op je wacht.

Doe maar modern

Met meer dan tweeduizend werken uit de periode 1945 tot nu zou je wel een heel weekend kunnen uittrekken voor S.M.A.K. (2). In het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst kun je urenlang grasduinen door de collectie van originele en eigenzinnige objecten van zowel jonge als door de wol geverfde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Nog niet genoeg? Naast de vaste collectie zijn er wisselende exposities.

Ghent_art_museum_visualhunt.jpgKijk je ogen uit in het S.M.A.K. Foto: Marco Raaphorst via VisualHunt / CC BY

Meesterwerken

Er is zo veel moois te zien in Gent dat het nog lastig kiezen is tijdens een citytrip. Het Museum voor Schone Kunsten (3) mag je in elk geval níet links laten liggen. Van de middeleeuwen tot de eerste helft van de twintigste eeuw: in deze classicistische kunsttempel krijg je een stoomcursus over het werk van oude meesters en modernisten uit Vlaanderen en Nederland. Bespied de voluptueuze naakten van Peter Paul Rubens, verlies jezelf in de renaissancestukken van Jeroen Bosch en vergaap je aan 'De Aanbidding van het Lam Gods' van de gebroeders Van Eyck, het topstuk van de oude Vlaamse schilderkunst.

Van de straat

Gent is meer dan een gezellige oude stad. Want wie goed kijkt, ontdekt tussen de eeuwenoude kathedralen en pittoreske gevels de tofste street art. Kunstenaars als ROA en Bué gebruiken de straten van Gent al jaren als hun canvas. Hun werk bekijken kost je niets; je hoeft alleen maar door de stad te wandelen of op de fiets te stappen. Sla vooral de Tweebruggenstraat niet over! Bij toerismebureau Visit Gent (4) kun je een wandel- of fietsroute halen langs alle straatkunst in de stad. Een georganiseerde rondleiding kan ook, zoals de graffititocht van Graffiti VZW (5).

DESIGN

Voor de vorm

Laat je niet misleiden door de gevel van het achttiende-eeuwse pand: eenmaal over de drempel van Design museum Gent (6) krijg je een flinke portie hedendaags design voor je kiezen. De focus ligt op alledaagse gebruiksvoorwerpen waar je huis vol mee staat. Kasten, stoelen, vazen, tapijten, tafels, bedden: hier draait het allemaal om de vorm. En grappig: zelfs naar het toilet gaan doe je hier in stijl.

Ghent_Art_street art_visualhunt.jpgModerne kunst is overal in historisch Gent; ook op straat! Foto: ell brown via VisualHunt.com / CC BY-SA

Watt wil je doen

Op naar de rand van de stad! De oude Elektrion-fabriek, waar ooit motorolie werd geproduceerd, is nu de thuishaven van jong creatief talent. Kunst- en designcollectief Watt (7) barst werkelijk uit z'n voegen van de creativiteit. Het complex met jaren-60-vibe biedt onder meer onderdak aan designmerk Espoo, dat meubels en accessoires met een goed verhaal verkoopt. En je kunt hier meer. Veel meer. Kunst kopen, koffie drinken, designers ontdekken, workshops volgen, tentoonstellingen bekijken, brunchen, cocktails proeven of brainstormen in een vintageloft.

Trek een ontwerper aan

Kan de inhoud van jouw kledingkast wel een upgrade gebruiken? In Gent kun je shoppen, shoppen en nog eens shoppen. Bij Elle & Gand (8) zou je bijvoorbeeld zomaar je nieuwe lievelingsjurkje van Samsøe & Samsøe, Roos Vandekerckhove of Bruuns Bazaar kunnen vinden. De rekken hangen er vol met Scandinavisch design en collecties van jonge Belgische ontwerpers. Ook in town: de flagshipstore van Nathalie Vleeschouwer (9), die bekendstaat om haar op-en-top vrouwelijke ontwerpen.

Schatzoeken

Leuk om naar te kijken natuurlijk, al dat prachtige design, maar nog leuker als dat eenmaal thuis nog steeds kan. Bij Ydee Design Shop (10) scoor je te gekke designaccessoires die je zo in je kofferbak kunt laden. Meer-meer-meer? In de showroom van Ydee Design House (11) zijn allerlei inspiratiekamers ingericht en kun je als je wilt zelfs een compleet nieuw interieur aanschaffen. Ook zeker niet overslaan: Travak (12), een bezoek aan deze creatieve shop-upzone vol kunst en design voelt als een wandeling door Pinterest. Op de vintagetoer? Zet dan koers naar Depot09 (13), een oud pakhuis waarin je kunt schatzoeken bij designantiquairs uit binnen- en buitenland.

Doe er je voordeel mee

Korting is altijd fijn, en deze korting al helemaal! Met de CityCard Gent krijg je gratis toegang tot de belangrijkste musea (en veel andere monumenten en attracties), reis je kosteloos met het OV en mag je ook nog eens voor nop een dag een fiets huren! Handig dus om aan te schaffen als je op jacht gaat naar kunst en design in de stad. Je kunt 'm kopen bij hotels, musea en Visit Gent (4).

Eten & drinken

Aan leuke eet- en drinkgelegenheden geen gebrek in Gent, maar nu je toch in de art & design-stemming bent, kun je je ontbijt, lunch, borrel of diner maar beter nuttig besteden. In een prachtig oud herenhuis net ten westen van het centrum vind je bijvoorbeeld Huset (14), een tentoonstellingsruimte voor jonge kunstenaars waar je ook huisgemaakte taart en soep kunt eten of een biertje kunt drinken. Of plof neer op een van de vintagefauteuils van Gust Gent (15), dat alleen al vanwege het toffe retro-interieur een bezoek waard is en waar je de hele dag kunt ontbijten. Geen tijd om te blijven? Haal hier tussen de middag een Boterhamdoos, gevuld met verantwoorde en verrassend belegde bammetjes.

Top 3 art & design-festivals

 • Februari: BAD (Belgium Art and Design), voor designlovers en art-addicts.
 • Juli: Gentse Feesten, naast heel veel muziek kun je er ook terecht voor tentoonstellingen en straattheater.
 • November - december: Ganda XXI, kunst-, antiek- en designhandelaren gooien hun deuren open.

Overnachten

Een hoofd vol nieuwe indrukken, inspiratie en ideeën? Dan kan een nacht goed slapen geen kwaad. Er zijn zat heerlijke hotels in de stad, bijvoorbeeld in de buurt van de winkelstraten en het STAM (Stadsmuseum Gent).

Contacten

 1. STAM: Godshuizenlaan 2, 9000 Gent, +32 92671400
 2. S.M.A.K.: Jan Hoetplein 1, 9000 Gent, +32 92407601
 3. Museum voor Schone Kunsten: Fernand Scribedreef 1, 9000 Gent, +32 92400700
 4. Visit Gent: Sint-Veerleplein 5, 9000 Gent, +32 92665660
 5. Graffiti VZW: Dampoortstraat 84, 9000 Gent,+32 92337986
 6. Design museum Gent: Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, +32 92679999
 7. Watt: Nieuwewandeling 62, 9000 Gent
 8. Elle et Gand: Jan Palfijnstraat 36, 9000 Gent +32 92342333
 9. Nathalie Vleeschouwer: Onderbergen 17, 9000 Gent, +32 92789278
 10. Ydee Design Shop: Onderbergen 21, 9000 Gent, +32 93914262
 11. Ydee Design House: Oudburg 56, 9000 Gent, +32 93950044
 12. Travak: Brabantdam, 9000 Gent, +32 92101060
 13. Depot09: Nieuwevaart 118, 9000 Gent, +32 486897385
 14. Huset: Hoogstraat 49, 9000 Gent
 15. Gust Gent: Annonciadenstraat 4, 9000 Gent, +32 474416595