Kijk je ogen uit en ontdek de architectuur van Casablanca. Naast de klassieke paleizen biedt Marokko een boeiende afwisseling tussen traditie en moderne invloeden. Ontdek tijdens je vakantie het gevarieerde en magische Marokko. Het relatief onbekende Casablanca is de ideale stad om kennis te maken met de typische, Marokkaanse architectuur. Casablanca wordt ook wel De Witte dame genoemd en heeft een hoop in petto op historisch en cultureel gebied.

Beleef het Casablanca van de jaren '20 en '30

Een mix van stijlen

De architectuur van Casablanca (Casa voor intimi)beleefde een spectaculaire groei aan het begin van de 20e eeuw. In die tijd was Marokko een Frans protectoraat en maarschalk Lyautey koesterde de ambitie om buiten de stadsmuren een nieuwe stad op te bouwen. Deze nieuwe stad vind je ten noorden van het oude centrum van Casablanca.

Langs de brede lanen, passages en hallen kom je oog in oog te staan met opvallende gebouwen uit de jaren '20. Dit historische erfgoed geeft een goed beeld van de tijd waarin Casablanca een grote voorloper was op het gebied van architectuur. Stromingen als Art Deco en Bauhaus worden hier met de traditionele Marokkaanse stijl gecombineerd tot een kunstvorm die ook wel Neo-moors wordt genoemd.

Gegrilde vis en erfgoed uit de roerige jaren twintig

Als je tussen de middag trek begint te krijgen, kun je een bezoekje brengen aan de centrale markt. Kies bij de kraampjes een vis uit en laat die door de 'grilexpert' bereiden op één van de omliggende terrasjes. Maak de lunch compleet met een Marokkaanse salade en traditioneel brood. En geniet van het moment!

eglise sacre coeur(2).jpgDe Heilig-Hart kerk van Casablanca

Op een steenworp afstand vind je het Mohammed-V plein. Dit plein neemt je mee naar de roerige jaren twintig van Casablanca. Je vindt hier het paleis van justitie en de wilaya (administratief gebouw). Sluit de verrassende wandeling af bij de Heilig-Hart kerk en neem de tijd voor de tijdelijke expositie in dit voormalige katholieke toevluchtsoord. Het park van de Arabische Liga is ook een echte aanrader.

Als je meer wilt weten over het erfgoed van Casablanca uit de jaren '20 en '30 kun je contact opnemen met de vereniging Casa Mémoire die boeiende rondleidingen organiseren. De vrijwilligers van de vereniging hebben als doel de prachtige architectuur van de stad te behouden.

De beroemde medina

De oude medina

De oude medina wordt omringd door stadsmuren uit de 16e eeuw en toont de authentieke uitstraling van de Marokkaanse steden. Dwaal door het doolhof van smalle steegjes en laat je meeslepen door de drukte van de kleurrijke markt.

Op het plein van de Koubba Sidi Bou'Smara loop je langs de vestingmuren tot aan de Squala. Dit bolwerk uit de 18e eeuw is gebouwd tegenover de vissershaven. De Andalusische tuin met haar fonteinen is uitermate geschikt om even te ontsnappen aan de drukte van de stad.

De nieuwe medina

Een kort taxiritje brengt je naar de nieuwe medina. Door de typisch Marokkaanse uitstraling, in lijn met die van een traditionele souk (markt), lijkt de wijk 100% Marokkaans, maar niets is minder waar. Verrassend genoeg is de Habous wijk een creatie van Franse architecten uit de jaren '20. Je kunt er van alles vinden: van kruiden en olijven tot tapijten, antiek en traditionele medicijnen. Vergeet niet een pauze te nemen bij Bennis Habous, om te genieten van de meest onweerstaanbare Marokkaanse gebakjes.

De Hassan II moskee

Daar word je stil van..

Woorden schieten tekort om het formaat van de Hassan II moskee te beschrijven. Dit reusachtige gebouw is het stralende middelpunt van de monumenten in Casablanca. De moskee is, na Mekka en Medina, de grootste ter wereld en de minaret, met een hoogte van 200 meter, is met recht de hoogste ter wereld. Aan het gebouw, dat in 1993 werd geopend, werkten maar liefst 35.000 bouwvakkers, 100 ambachtslieden en 90 architecten en ingenieurs. In het gebouw kunnen wel 100.000 gelovigen terecht, waarvan 80.000 op het voorplein.

mosquee hassan II(2).jpgHassan II Moskee

Schitterende versieringen

De monumentale gebouw dat vlakbij de oceaan ligt, is een lust voor het oog door haar harmonieuze verhoudingen en vele details. Overal waar je kijkt zijn geometrische motieven, elegante krullenen bloemmotieven in het steen uitgehouwen. Het interieur van de moskee is al net zo stijlvol. In het indrukwekkende marmer worden de mooiste Marokkaanse tegels, bewerkt cederhout en stuc en kalligrafieën weerspiegeld.

De Hassan II moskee geeft een goed beeld van het traditionele Marokkaanse vakwerk, maar ook van de allernieuwste technologie. Het gebouw heeft een open dak, verwarmde vloer en laserstralen in de richting van Mekka en verwijderbare deuren van titanium.Het is duidelijk dat Casablanca het perfecte evenwicht tussen traditie en moderniteit heeft weten te vinden.

Wil je nog meer Marokkaanse cultuur snuiven? Breng dan een bezoek aan historisch Marrakech.

Net als in de film

Wie kent de filmklassieker Casablanca niet, die werd bekroond met 3 Oscars? Een Amerikaanse die zich in Casablanca vestigde, kwam door deze film op het idee om hier legendarische Rick's café te openen. Het resultaat is verbluffend. Je hebt het gevoel dat Humphrey Bogart en Ingrid Bergman ineens naast je kunnen staan. Er is echter één verschil: het Rick's café heeft nooit echt bestaan. De film van Michael Curtiz werd namelijk opgenomen in de studio's van Hollywood.

Casablanca in het kort

Beste tijd om te gaan

Casablanca is door het uitzonderlijk zonnige klimaat het hele jaar te bezoeken. De winters zijn vrij fris (8°C tot 20°C) en de zomers zijn warm (17°C tot 28°C), maar de grote hitte, zoals in het binnenland, blijft uit.

Vervoer

Het drukke verkeer en de Arabische (of afwezige) verkeersborden zorgen ervoor dat het verkeer niet aan toeristen aan te raden is. Neem liever één van de vele goedkope taxi's of de tram.

Slapen

In Casablanca zijn vele betaalbare opties te vinden. Als je de prachtige architectuur wilt bewonderen die de stad rijk is, boek dan een hotel in de buurt van de beroemde Hassan II moskee.

Eten

Rick's Café: 248, Boulevard Sour Jdid. Place du jardin public, Oude medina, Casablanca

L'Etoile Centrale: 107 rue Allal ben Abdellah, Casablanca

La Scala: Boulevard des Almohades, Casablanca

Al Mounia: 95 rue du Prince Moulay-Abdallah, Casablanca

Bennis Habous: 2, rue Fkih El Gabbas

Formaliteiten: een geldig paspoort volstaat voor inwoners van de EU.

Medische voorzieningen: De medische voorzieningen zijn voldoende aanwezig, maar in privéklinieken kunnen de kosten oplopen. We raden aan om een repatriëringsverzekering af te sluiten.

"Een anarchistische en ongestructureerde metropool. Een boeiende, stimulerende stad van uitersten, die een geschiedenis, nostalgie en het geheugen heeft."

Aldus Abdelkader Lagtaâ, filmmaker en kind van Casablanca.

Top 3 culturele evenementen

Juni: Casablanca Monumentendagen, rondleidingen en animaties.

Augustus: Festival van Casablanca, genieten van muziek en cultuur.

September: De Boulevard, de nieuwe Marokkaanse kunstenaarsscène in de schijnwerpers.