Miami heeft meer te bieden dan alleen paradijselijke stranden, onvergetelijke feesten en grote motoren. Het is een stad met een unieke architectuur en een levendige artistieke wereld. Ga op ontdekkingsreis door Miami en bekijk de verschillende architectonische stijlen. Loop van de Art Deco wijk naar MiMo en vergaap je aan de historische gebouwen: bereid je voor om overdonderd te worden.

Art Deco paradijs Miami Beach

Als je het over kunst in Miami hebt, kun je niet onder de karakteristieke architectuur van de stad uit, die sterk is geïnspireerd door de Art Deco stroming. Ga naar de Art Deco wijk bij uitstek: Miami Beach, een eiland dat door een brug met het vasteland wordt verbonden.

In deze wijk staan typische Art Deco gebouwen die tussen 1926 en 1944 zijn opgetrokken. Ze liggen zich aan drie grote wegen: Ocean Drive, Washington Avenue en Collins Avenue. Deze gebouwen zijn het toonbeeld van Art Deco en zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende kleuren en de 'wimpers' die de ramen beschermen tegen de zon.

De indrukwekkendste voorbeelden van deze stijl aan Ocean Drive zijn onder andere hotel Park Central, hotel Majestic, het Imperial en vooral het mythische hotel Colony.

Miami_Art_ArtDeco_CC1.0.jpgArt Deco paradijs Miami Beach. Foto door Kat Grigg onder licentie CC BY 2.0

Neem ook een kijkje bij het beroemde Amsterdam Palace. Dit is de laatste verblijfplaats van Gianni Versace. Deze bekende Italiaanse ontwerper is voor het hek van dit gebouw vermoord. Dit weelderige Art Deco gebouw is inmiddels getransformeerd tot een chique hotel-restaurant.

Laat je aan Collins Avenue verleiden door de charme van Webster of hotel Delano, gebouwd in 1940. Het ronde postkantoor van Miami Beach aan Washington Avenue is ook een mooi voorbeeld van Art Deco.

Om zeker te weten dat je geen enkele regionale schat mist, kun je een rondleiding volgen langs alle Art Deco hoogtepunten. De rondleidingen worden georganiseerd door de Miami Design Preservation League. Deze vereniging komt op voor het behoud van Art Deco gebouwen in Miami.

Little Havana en Little Haïti: steden in de stad

Little Havana

De immigratiegolven van de afgelopen decennia hebben van Miami een smeltkroes van culturen gemaakt. Dit zie, hoor en voel je overal op straat.

Wil je het met eigen ogen zien? Neem dan een kijkje bij de Cubaanse gemeenschap die sinds de jaren '60 in de kleurrijke wijk Little Havana gevestigd is. Ga naar 8th Street, oftewel 'Calle Ocho', zoals hij in het Spaans heet, waar felgekleurde kraampjes en huizen de Cubaanse levenslust laten zien. Iedere vrijdag vindt hier de viernes cultural (culturele vrijdag) plaats. Deze dag biedt regionale kunstenaars de kans om hun werken tentoon te stellen en biedt nieuwsgierige bezoekers de kans de werken te bewonderen.

Een plek die je daarnaast niet mag missen is Domino Park. Dit is een plein waar de inwoners samen komen om domino te spelen, een sigaar te roken of de dag door te nemen.

Miami_Art_LittleHaiti_CC2.0.jpgKunst op straat in Little Haïti. Foto door Phillip Pessar onder licentie CC BY 2.0

### Little Haïti

De andere bestemming is Little Haïti. Deze wijk heeft een unieke sfeer en is een van de mooiste wijken van Miami. Hij is ontstaan in de jaren '70 en '80 toen veel Haïtianen naar Miami kwamen. Vroeger heette de wijk Lemon City, vanwege de citroenplantages die er waren. De nieuwe inwoners hebben ervoor gezorgd dat kleuren van het eiland Haïti steeds meer werden overgenomen in de wijk. De mooie gebouwen, fresco's en muurschilderingen in deze wijk zullen je niet snel vervelen.

Miami, de culturele stad boordevol musea

Als je van musea houdt, dan zal Miami je verrassen met haar uitgebreide culturele aanbod. In het Vero Beach Museum of Art kun je vele Amerikaanse kunstenaars ontdekken. Vervolgens is het Riverside Park, dat naast het museum ligt, de ideale plek voor een picknick.

Het Bass Museum is erg interessant voor kunstliefhebbers: het heeft niet alleen een geweldige kunstcollectie, maar ook een prachtige architectuur. Het gebouw, dat in 1930 is gebouwd, is een van de oudste van de stad en is bekleed met gefossiliseerd koraal.

Miami volgens de broers Farrelly

Als je de Amerikaanse comedy There's Something About Mary van Robert en Peter Farrelly bekijkt, zie je veel kenmerkende plekken van Miami. De personages, gespeeld door Cameron Diaz en Ben Stiller, gaan bijvoorbeeld naar het Big Pink Restaurant aan Collins Avenue en bezoeken een expositie over architectuur in het Miami Cultural Arts Center. Ook de werkplek van Mary, gelegen naast Brickell Park, is gemakkelijk herkenbaar, net als het hotel waar Ted overnacht. Het gaat om hotel Cardozo aan Ocean Drive, een geweldig voorbeeld van de Art Deco in Miami.

MiMo

Hoewel Art Deco de stijl is die kenmerkend is voor Miami, wekt het Miami Modernist Architecture, ook wel MiMo genoemd, ook de interesse van toeristen. Hier vind je een stijl die vlak na de Tweede Wereldoorlog bedacht is in de stad. Je kunt 'em terugvinden in het Bacardigebouw aan Biscayne Boulevard. De meeste voorbeelden van deze stijl zijn te zien in de wijken Middle en Upper Miami.

Miami in het kort

Beste tijd om te gaan

Het gunstige klimaat van Florida zorgt ervoor dat Miami het hele jaar door een aangename bestemming is. Bijna het hele jaar, want in de herfst moet je oppassen voor orkanen.

Vervoer

Auto: Een goede manier om van wijk naar wijk te gaan in de grote stad.

Te voet: Het is de enige manier om een wijk echt te ontdekken, te proeven van de sfeer en de architectonische gevels in detail te bekijken.

Slapen

Het zou zonde zijn om ver weg van de Art Deco hoogstandjes te overnachten. Kies daarom voor een hotel in Miami Beach of in de buurt van het Art Deco Museum.

Eten & drinken

Jerry's Famous Deli: 1450 Collins Avenue

Verde: 1103 Biscayne Boulevard (Perez Art Museum Miami)

Cavalli Club: 150, Ocean Drive

"Het was december, wat op Miami Beach slechts een puur anekdotische betekenis heeft."

De Amerikaanse auteur en journalist Tom Wolfe heeft zijn boek Back to Blood opgedragen aan de inwoners van Miami en aan de verschillende culturen die elkaar daar ontmoeten: o.a. Amerikanen, Cubanen, Russen en Haïtianen. Om zijn werk vorm te geven, heeft Wolfe als reporter de straten van de stad doorkruist en mensen van alle leeftijden en sociale klassen ontmoet. Allemaal hadden ze een unieke achtergrond. Het boek is vooral interessant voor wie de geschiedenis en daarmee de artistieke en architectonische stijlen van de stad, beter wil begrijpen.

Top 5 kunstevenementen

Januari: Art Deco Weekend, ontdek het architectonische erfgoed van Miami. Januari: Beaux Arts Festival of Arts, kunstwedstrijd en liefdadigheidsevenement om kinderen kennis te laten maken met kunst.

Februari: Coconut Grove Art Festival, meer dan 380 artiesten en ambachtslieden stellen hun werken tentoon.

Augustus-september: Home Design and Remodeling Show, grote beurs voor interieurontwerp en -decoratie.

December: Art Basel Miami Beach, internationale expositie van bekende en minder bekende artiesten, op meerdere plekken in de stad.