Als je in New York bent, wil je naast een bezoek aan bekende bezienswaardigheden als de Empire State Building en Central Park misschien ook naar een museum. En daarvan zijn er meer dan genoeg: van het bekende Guggenheim Museum tot aan het minder bekende Dyckman Farmhouse Museum. In dit artikel een kleine greep uit de vele musea in New York.

Guggenheim Museum in New York Guggenheim Museum

Laten we maar meteen beginnen met het bekendste museum van New York: het Solomon R. Guggenheim Museum, oftewel 'het Guggenheim' in Manhattan's Upper East Side. Het futuristische gebouw van architect Frank Loyd Wright is een bezienswaardigheid op zich. Naast de vaste collectie - zoals de Thannhauser Collection met kunstwerken van bekende kunstenaars als Van Gogh, Cézanne en Picasso - zijn er ook wisselende tentoonstellingen. Het museum is op donderdag gesloten. Entreeprijs volwassene $ 25,-, kinderen tot 12 jaar gratis*.

Het Metropolitan Museum of Art - 'The Met' voor ingewijden - is enorm groot en biedt collecties variërend van kunst uit het oude Egypte tot bekende schilderijen van Rembrandt, Vermeer en Monet en fototentoonstellingen. Er zijn meer dan 2 miljoen kunststukken te bezichtigen, dus alles zien is vrijwel onmogelijk. Als je er naar toe gaat kun je The Met App downloaden of een door het museum voorgestelde route lopen, bijvoorbeeld als je maar een halve dag de tijd hebt. Het museum is 7 dagen per week geopend, entreeprijs volwassene $ 25,-, kinderen tot 12 jaar gratis*.

Het Museum of Modern Art (MoMA) in midtown Manhattan is een must voor iedereen die van moderne kunst houdt. In de vaste collectie veel werken van grote namen als Van Gogh, Monet, Pollock en Warhol. Daarnaast zijn de wisselende tentoonstellingen ook zeer de moeite waard. Het museum is erg groot, dus trek er genoeg tijd voor uit! Dagelijks geopend, entreeprijs volwassene $ 25,-*, kinderen t/m 16 jaar mogen gratis naar binnen*.

Museum of Modern Art, New York Museum of Modern Art (MoMA)

Interessant voor jong en oud

Altijd al een vliegdekschip van dichtbij willen bekijken, of een onderzeeër? Dan moet je naar het Intrepid Sea, Air & Space Museum gelegen aan Pier 86 aan de westkant van Manhattan. Naast het gigantische vliegdekschip Intrepid zie je hier ook verschillende (gevechts)vliegtuigen, waaronder een Concorde, en een onderzeeër waar je ook binnen mag kijken. Voor toegang tot het bijbehorende Space Shuttle Pavilion moet je bijbetalen. Hier kun je de eerste space shuttle ooit bekijken: de Enterprise. Entreeprijs volwassene $ 33/kind $ 24 (Intrepid incl. de onderzeeër en de Space Shuttle Pavilion)*.

Het grote, kindvriendelijke American Museum of Natural History in de Upper West Side is bekend uit de film 'Night at the Museum' met Ben Stiller. Loop door een nagebootst regenwoud in de Hall of Biodiversity en bekijk opgezette dieren, fossielen en levensgrote skeletten van dinosaurussen. Dagelijks geopend vanaf 10 uur 's ochtends; entreeprijs volwassene $ 22 /kind $ 12,50*.

Kleinere musea

Veel minder groot is het Skyscraper Museum in lower Manhattan's Battery Park City. Hier kom je meer te weten over de architectuur van New York en de geschiedenis van de wolkenkrabber. Een aanrader als je geïnteresseerd bent in architectuur dus! Vaste tentoonstellingen zijn 'mini-manhattan', de wederopbouw van Ground Zero en modellen van de hoogste wolkenkrabbers ter wereld. Entreeprijs volwassene $ 5*, gesloten op maandag en dinsdag.

Het Dyckman Farmhouse Museum is niet zo bekend en ligt wat afgelegen in Inwood, in het noorden van Manhattan. Midden in de stad staat nog deze in Nederlands koloniale stijl gebouwde boerderij uit de 18de eeuw. Na een grote restauratie is de boerderij - gebouwd door Hollandse boer William Dyckman - in 2005 weer opengesteld voor publiek. Alleen geopend van donderdag t/m zondag, de entreeprijs is een vrijwillige donatie (of gratis dus)*.

Laatste tip: als je de New York City Pass aanschaft, dan is de toegang tot de meeste van bovengenoemde musea gratis.

*Entreeprijzen zijn aan verandering onderhevig. Prijzen zijn voor het laatst gecheckt in maart 2017