Je zult je mening echt moeten bijstellen als je denkt dat er in Marseille niets anders is dan het zangerige accent, de bouillabaisse en het velodroom. Marseille heeft namelijk een verjongingskuur ondergaan voordat de stad in 2013 culturele hoofdstad van Europa werd. Het resultaat? Behalve fonkelnieuwe musea is er nog heel veel meer om te gaan ontdekken tijdens je weekendje Marseille.

Dag 1

In de Oude Haven, het hart van Marseille, sta je midden in de geschiedenis van de stad die steeds weer iets nieuws biedt.

MuCEM, het prominente museum van Marseille

Je vraagt je vast af wat deze kolossale moderne kubus bij de ingang van de Oude Haven moet voorstellen. Loop maar binnen bij het MuCEM (Museum van de beschavingen van Europa en de Middellandse Zee), dan ontdek je het vanzelf. Het ligt tegenover het fort St. Jean en is een gebouw met enorme afmetingen ontworpen door de Franse architect Rudy Ricciotti. Het MuCEM is het eerste museum ter wereld dat gewijd is aan de beschavingen rond de Middellandse Zee. Op 44.000 m² vind je collecties in een hele mooie ruimte, helemaal nieuw, heel licht en met aan weerskanten een grote loopbrug. Goed voor het imago van Marseille, want dit museum vormt een figuurlijke brug tussen de twee oevers van de Middellandse Zee.

Ga ook even een kijkje nemen op het terras dat omgeven is met betonnen sierwerk, en dat heerlijk aan het helderblauwe water van de Middellandse Zee ligt. Je kunt urenlang rondkijken in dit gebouw dat echt een boeiend juweel is.

Architecturale wandeling rondom het MuCEM

De esplanade J4 die het MuCEM verbindt met de kathedraal de la Major biedt veel mogelijkheden voor wandelingen om dit nieuw ontwikkelde gebied aan de kust van Marseille te ontdekken. De Villa Méditerranée doet niet onder voor het MuCEM en is net zo gewaagd qua architectuur.

Een blikje sardientjes voor de lunch, vind je dat lekker? Als dat niet het geval is, probeer dan eens La boîte à Sardine: een vermaard etablissement in Marseille. In deze viswinkel/restaurant liggen heerlijke vissen en schaaldieren op je te wachten, die je in het leuk ingerichte restaurant kunt proeven. Kookkunst made in La Cannebière!

Een kunstzinnige wandeling langs de Cours Julien

Na het eten is het een goed idee om een wandelingetje voor de spijsvertering te maken over de Cours Julien; zoveel creativiteit moet je zien. Deze leuke wijk in het 6earrondissement is het domein van yuppen, artiesten en muzikanten, en hier vind je veel boetieks van kunstenaars en kunstgalerieën. Overal waar je kijkt zie je kunst. Graffiti, sjablonenschilderingen, mozaïeken en stickers; je kijkt je ogen uit en binnen de kortste keren is de geheugenkaart van je fototoestel vol.

"Tijd voor een aperitief! " Dit is het uitgelezen moment om lekker een terrasje te pakken bij café Oogie.

Van daaruit loop je zo naar Mama Shelter waar je in een design omgeving kunt dineren. De Franse ontwerper Philippe Starck is het brein achter deze inrichting die een aparte en nonchalante sfeer uitademt. En op je bord voert de Middellandse Zee de boventoon!

france-marseille-culture-1.jpgMuCEM Marseille - Foto: Pixabay

Dag 2

Deze dag staat in het teken van de hedendaagse kunst in Marseille!

Regionaal fonds voor hedendaagse kunst (FRAC) in de streek Provence-Alpes-Côte-d'Azur (PACA).

Het gebouw met enorme afmetingen en de pui van gepixeld glas loop je niet zomaar voorbij. Het gebouw van het FRAC is het werk van de Japanse architect Kengo Kuma en ligt midden in de vernieuwde wijk La Joliette en is volledig gewijd aan de hedendaagse kunst.

Als kunst je dorst naar cultuur bevredigt, dan heb je alleen nog maar honger. Tijd dus voor een bezoek aan het café-restaurant Les Grandes Tables, midden in cultureel centrum Friche Belle de Mai. Hier kun je de zondagse brunch nuttigen in een zeer avant-gardistische industriële omgeving.

Cultureel centrum La Friche Belle de Mai

Achter deze poëtische naam schuilt een voormalige tabaksfabriek, die veranderd is in een voornaam centrum voor het maken en verspreiden van kunst. Verspreid over niet minder dan vijf hectaren herbergt dit gebouw 70 organisaties die werken, creëren, concepten en projecten uitwerken en exposities en voorstellingen verzorgen. Beeldende kunst, circuskunst, theater, dans, filmkunst, street art en digitale kunst, iedereen werkt samen in deze experimenteerruimte die uniek is in Europa.

Als bonus worden ook skatelessen of workshops knutselen op de website aangeboden. Het fantastische dakterras is een bezoek waard; het ligt hoog en is het uitzichtspunt van Marseille. Als er een prijs zou worden uitgereikt voor het mooiste uitzicht, zou dit dakterras makkelijk de eerste prijs binnenslepen.

france-marseille-culture-2 (2).jpgFRAC Marseille - Foto: Fred Romero, CC BY 2.0

Het schitterede wooncomplex van Le Corbusier

De Cité radieuse (stralende woonwijk) heeft als spottende bijnaam 'de mallemolen'. Het complex dankt zijn bestaan aan de Franse overheid. Vlak na de Tweede Wereldoorlog moest er een dringend een oplossing komen voor het tekort aan woningwetwoningen. Als architect werd Le Corbusier aangewezen om een wooneenheid te bouwen in Marseille.

In 1952 werd de Cité radieuse in gebruik genomen. Het is een soort 'verticale woonwijk' met gemeenschappelijke voorzieningen (bioscoop, school, bibliotheek, terras, zwembad enz.), omgeven door tuinen. In het ontwerp van Le Corbusier gaan mens en leven samen; het is een echt staaltje van moderne architectuur.

Marseille beschreven door Éléonore Desurmont en Jean-Pierre Cassely

Een moskee uit de 17eeeuw, een ondergrondse jeu de boules-baan, het huis van een bekende architect, het atelier van een meester-kunstenaar die bronzen beelden maakt: Marseille biedt heel veel bijzonders. Éléonore Desurmont en Jean-Pierre Cassely nemen je in hun boek Marseille insolite et secrète (het onbekende en verborgen Marseille) mee op ontdekkingstocht langs deze mooie maar onbekende plekken. Een absolute must om het andere Marseille te ontdekken!

4 niet te missen evenementen in Marseille

Maart: Salon international de l'art contemporain, expositie van hedendaagse kunst

Mei: Printemps de l'Art contemporain, hedendaagse kunst voor het voetlicht

Mei: Europese nacht van de musea, avondopenstelling van musea

September: Open monumentendagen, met allerlei feestelijkheden

Marseille in het kort

Beste tijd om te gaan

Het voor-en najaar zijn heel geschikte seizoenen voor cultuurliefhebbers en andere verstokte stedenbezoekers. De zomer is aangenaam door de mistral en is de mooiste tjid voor liefhebbers van zon, zee en strand. 's Winters kan de temperatuur overdag nog heel aangenaam (18 ºC) zijn.

Vervoer

Er is niets mooiers dan een wandeling van de Oude Haven naar de Cours Julien, door de wijk Le Panier.

Vanaf 05.00 uur tot 00.30 uur kun je de tram, bus en metro nemen.

Er zijn 130 zelfbedienings fietsverhuurpunten van het netwerk 'Le vélo'.

Overnachten

De wijken Le Panier, Le Vieux-Port en de Cours Julien worden aanbevolen aan liefhebbers van culturele en artistieke uitjes, tot diep in de nacht. Hotels in Marseille vind je op Expedia.nl

Eten en drinken

La Boîte à Sardine: 2, boulevard de la Libération, 1e arr.

Mama Shelter: 64, rue de la Loubière, 6e arr.

Les Grandes Tables: 41, rue Jobin, 3e arr.

O'Bidul: 79, rue de la Palud, 6e arr.