Ontdek in een weekend de vele verschillende bouwstijlen in monumentaal Berlijn.

De Berlijnse bouwkunst weerspiegelt de geschiedenis van deze stad: indrukwekkend, soms hartverscheurend en visionair. Doorkruis Berlijn van west naar oost langs de stedenbouwkundige hoogtepunten.

DAG 1

Urania en steaks in Mitte

Geen beter begin van je architectuurweekend Berlijn dan een uitgebreid ontbijt compleet met eieren, worstjes en verse broodjes bij Café Alex. De naam verwijst naar het Alexanderplatz dat hier vlakbij ligt, ook in Mitte (Centrum). Aan dat plein vind je twee van de beroemdste gebouwen van Berlijn: het Alexanderhaus en het Berolinahaus, de twee voorbeelden van de vooroorlogse architectuur die nog overeind staan.

Vlakbij staat de Weltzeituhr, ofwel de Wereldkok Urania. Met zijn gewicht van zestien ton en hoogte van tien meter fungeert de klok vaak als meetingpoint in Berlijn. Vanaf hier loop je door naar de fontein van de Internationale Vriendschap, die in dezelfde tijd is neergezet als de wereldklok, bij de herinrichting van het plein in 1970.

Lunchtijd. Het moment om erachter te komen of de steaks van Block House inderdaad de lekkerste van de stad zijn, zoals veel Berlijners beweren. Eet er een gepofte aardappel met huisgemaakte crème bij - een traktatie voor de vleesliefhebber.

Alexanderplatz-24955.jpgBerlijnse Alexanderplatz

Indrukwekkende bouwwerken

Als je 's middags naar het westen van de stad gaat, kun je niet om de Brandenburger Tor heen. Deze neoklassieke poort is aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd door de koning van Pruissen en was toen geïnspireerd op de Acropolis van Athene. Drie decennia lang was de Tor onderdeel van de Berlijnse Muur, die Oost en West van elkaar scheidde. Maar tegenwoordig is dit gebouw juist hét symbool van de Duitse hereniging.

Iets verder naar het zuiden kom je de Philharmonie van Berlijn tegen. Aan de buitenkant is de organische architectuur van het gebouw al goed zichtbaar, maar binnen is het effect daarvan helemaal verbluffend. Dankzij het innovatieve concept waarin alles in dienst staat van klank en akoestiek is dit een van de beroemdste muziekzalen ter wereld.

's Avonds ga je terug naar het centrum van de stad, naar de Potsdamer Platz. Hier maak je kennis met een van de modernere wijken van de Duitse hoofdstad. Overweldigend is het Sony Center met zijn doorzichtige structuur van staal en glas. In totaal zijn dit maar liefst acht gebouwen die samen één koepel delen.

Is het eenmaal donker, ga dan lekker eten op een terras aan het forum. Dan zit je onder de verlichte koepel waarvan de kleuren voortdurend veranderen.

DAG 2

Architectuur van de grote ruimte

Op zondagochtend trek je je wandelschoenen aan en zet koers naar de wijk Westend. Daar ga je de Teufelsberg verkennen, een kunstmatige heuvel die na het einde van de Tweede Wereldoorlog door de Geallieerden is gevormd met het puin van de verwoeste hoofdstad. Op de top tref je een van de interessantste bouwwerken van Berlijn: de Verticale Stad van Le Corbusier. De beroemde architect ontwierp deze 'Wooneenheid' in 1957. Aanvankelijk was het gebouw bedoeld als een 'paradijs voor gezinnen'. Middenin moest een winkelstraat komen en op het dak instellingen zoals scholen en theaters. Toen die laatste niet doorgingen en van het dak alleen het kale beton werd geschilderd, trok Le Corbusier zijn handen ervan af.

teufelsberg.jpgTeufelsberg, beroemde kunstmatige heuvel in Berlijn

Getuigen van het verleden

's Middags ga je naar de Lindenstrasse in het oostelijk deel, voor een bezoek aan een van de grootste musea van Europa: het Joods Museum van Berlijn. Het wordt vaak de 'Blitz' genoemd, omdat het vanuit de lucht gezien de vorm van een bliksemschicht heeft. In werkelijkheid stelt het een 'gebroken Davidsster' voor. Het hele gebouw symboliseert het trauma van de Holocaust, en ontwerper Daniel Libeskind noemt het gebouw 'Between the Lines'. Als je er bent, ga dan zeker naar de 'Tuin van de verbanning' (Garden of Exile), met zijn schuine vloer die de bezoekers uit hun evenwicht brengt. Al is dit in de openlucht, toch maken de dikke muren en zuilen deze ruimte heel beklemmend.

Na dit museum moet je vast even bijkomen van alle emoties. Besluit je architectuurweekend Berlijn met een waar koningsmaal bij het chique restaurant Das Stue. Schrik niet van de krokodillenkop bij de entree onderaan de majestueuze trap. Bij de exquise hapjes die chef Paco Pérez heeft gecreëerd heffen jullie het glas: op de 1001 gezichten van de Duitse hoofdstad. Zum Wohl, Berlin!

Geïnteresseerd in architectuur? Kijk dan ook naar onze gids over het hedendaagse Barcelona.

De Reichstag

Als je van architectuur houdt, is het gebouw van het Duitse parlement een feest. Het is opgetrokken in neoklassieke stijl en de enorme koepel is maar liefst 75 meter hoog. Vanuit die koepel heb je een geweldig uitzicht over Berlijn. Op de vier hoeken van het gebouw staan torens die elk een van de vier koninkrijken van het vroegere rijk symboliseren: Beieren, Saksen, Pruissen en Würtemberg. De Rijksdag werd in 1933 in brand gestoken, maar vanaf 1961 gerenoveerd onder leiding van architect Paul Baumgarten.

Berlijn in het kort

Beste tijd om te gaan

Het hele jaar! De architectuur van Berlijn is in de winter even mooi als in de zomer.

Vervoer

Er zijn kaartjes te koop waarmee je met alle vormen van het openbaar vervoer kunt reizen.

Metro: 10 lijnen van 04:00 tot 01:00 en de hele nacht van vrijdag op zaterdag.

Tram: 22 lijnen.

Bus: 147 lijnen overdag en 46 's nachts.

Taxi: Starttarief € 3,20, daarna tussen € 1,28 en € 1,65 per kilometer.*

Slapen

In het centrum (Mitte) vind je een ruim aanbod van hotels in verschillende prijsklassen.

Eten en drinken

Café Alex: Panoramastrasse 1a

Block House: Karl Liebknechtstrasse 7

Das Stue Hotel: Drakestrasse 1

*Prijzen kunnen variëren

Citaat

"Architectuur, dat is geen vak, het is een kronkel van de geest."

De wereldberoemde architect en stedenbouwkundige Le Corbusier studeerde aan de kunstacademie, voordat hij zijn invloed deed gelden in heel Europa. Hij is de schepper van het purisme, dat het kubisme verwierp en terugkeerde naar het strakke ontwerp van gebouwen. Hij bedacht de 'verticale stad' als oplossing voor de woningnood door de groeiende urbanisatie in het naoorlogse Berlijn.

Het beste van

Top 5 architectuur evenementen

Juni: DMY International Design Festival.

Augustus: Museumnacht.

September-december: Biennale van Hedendaagse kunst.

Oktober: Lichtfestival, de mooiste monumenten zijn 's nachts verlicht.

31 december: Nieuwjaarsfeest bij de Brandenburger Tor.