Wie aan parken in New York denkt, denkt waarschijnlijk meteen aan Central Park, want dat is veruit de grootste en bekendste. Maar er zijn veel meer parken, je moet alleen weten waar je ze kunt vinden. In dit artikel een overzicht van de mooiste parken in New York, een stad die eigenlijk veel groener is dan je denkt.

Parken in New York, Central Park

Laten we er meteen maar mee beginnen: Central Parkin Manhattan, bekend uit films en televisieseries. Central Park ligt van noord naar zuid tussen 110th Street en 59th Street - een afstand van ca. 4 kilometer - en van west naar oost tussen Central Park West en 5th Avenue. Aan één bezoek aan dit park heb je eigenlijk niet genoeg, omdat er zoveel te doen is. Door het hele park vind je speeltuinen en sportvelden. Aan de noordkant van het park zijn de watervallen van The Loch en The Ravine, en een groot kunstmatig aangelegd meer (The Reservoir). Aan de zuidkant is een carrousel, de Central Park Zoo en de Sheep Meadow; een uitgestrekt grasveld dat oorspronkelijk bedoeld was voor een kudde schapen. En in het midden? Daar zijn de Shakespeare Garden, Belvedere Castle, de elegante Bow Bridge en 'The Lake', het op een na grootste meer van het park. En dit is slechts een kleine greep uit alles wat er te zien is in Central Park!

Prospect Park bij Flatbush Avenue in Brooklyn is groot en er is zowel in de zomer als in de winter veel te doen. Er zijn concerten en andere evenementen, er is een Zoo en een (rol)schaatsbaan. Het park is ontworpen door de ontwerpers van Central Park: Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux. Net als in Central Park creëerden zij ook hier een stukje ruige natuur compleet met watervallen (The Ravine). Elke zaterdag is er een Greenmarket met biologische producten bij Grand Army Plaza, aan de noordkant van het park.

Parken in New York,<figcaption>Bryant Park in Manhattan</figcaption> Bryant Park in Manhattan

Bryant Parkis een oase van rust tussen de wolkenkrabbers in Manhattan. Het park ligt achter de Public Library tussen 40th en 42nd Street, en 5th en 6th Avenue. Bij mooi weer is het er druk met de mensen die in de omringende kantoorgebouwen werken. Het is niet zo groot, maar heeft toch van alles te bieden: voor kinderen is er een carrousel, er zijn stoeltjes door het hele park, er zijn een café en wat eetstalletjes, en in de winter is er een kerstmarkt en een schaatsbaan. In de Reading Room kun je gratis boeken en tijdschriften lenen.

Parken met uitzicht
Brooklyn Bridge Parkligt aan de oever van de East River en loopt tot onder de Brooklyn Bridge - vandaar de naam dus. Je vindt hier wandel- en fietspaden, strandjes, speeltuintjes en grasvelden, maar vooral een heel mooi uitzicht op de bekende brug en Manhattan. Het park is opgedeeld in gebieden en Piers, elk met een eigen karakter. Ga voor mooi uitzicht op de Brooklyn Bridge bijvoorbeeld naar Pier 1, om te sporten naar Pier 2 en voor een picknick of barbecue naar Pier 5. De Brooklyn Bridge Garden Bar bij Pier 1 is een leuke plek om wat te drinken, bij Fornino bij Pier 6 kun je pizza eten en bij Luke's Lobster vlak onder de brug kun je hun beroemde broodje kreeft proberen.

Parken in New York, High Line Park High Line Park (Photo: Beyond my Ken, CC by 3.0)

Het bijzondere High Line Park in Manhattan is aangelegd op een verhoogde oude spoorlijn en loopt van Gansevoort Street in het populaire Meatpacking District tot aan West 34th Street. De spoorlijn is sinds de jaren 80 niet meer in gebruik, waarna het plan ontstond om er een stadspark van te maken. Het werd ontworpen door de Nederlander Piet Oudolf. Het eerste deel van het park werd in 2009 geopend voor publiek, het derde deel in september 2014. Doordat het park ongeveer 9 meter boven straatniveau ligt, heb je mooi uitzicht over rivier de Hudson aan de ene kant en de straten van Manhattan aan de andere kant. Er zijn stoelen en bankjes, kunstwerken, street art en je ziet hier en daar nog stukken spoorlijn. Een aanrader!

Wat vind jij het mooiste park in New York? Deel het onderaan dit artikel.