Met maar liefst 400 parken en tuinen is Parijs een van de groenste hoofdsteden van Europa. Elk park heeft zijn eigen karakter: modern of klassiek, met fonteinen, beeldhouwwerken en speeltuinen. En overal bankjes of stoeltjes waar je even van de omgeving en de rust kunt genieten. Hieronder een overzicht van de mooiste parken van Parijs.

De mooiste parken van Parijs Jardin du Luxembourg (Foto: Pixabay)

Jardin du Luxembourg, in het 6e arrondissement, is een van de grootste, mooiste en drukste stadsparken van Parijs. Het park werd in 1612 aangelegd rond het Palais du Luxembourg. Naast het paleis, vijvers met fonteinen en meer dan honderd standbeelden, vind je er ook speeltuinen, een openluchtcafé, een poppentheater, tennisbanen en een muziektent. Overal staan losse stoeltjes, zodat je kunt zitten waar je maar wilt. Bij de grootste vijver van het park, het achthoekige 'Grand Bassin', kun je voor kinderen een miniatuur zeilbootje huren dat ze kunnen laten varen op de vijver.

Doolhof, rozentuin en waterval
In het 12e arrondissement, tegenover Bibliothèque nationale François Mitterrand, ligt Parc de Bercy. In het verleden was hier een wijndepot en dit kun je nog terugzien in de paden in het park en delen van oude spoorrails waarover vroeger de wijn werd vervoerd. Het park bestaat uit drie met elkaar verbonden tuinen: een romantische tuin met vijvers, 'La Prairie' met grasvelden en bomen, en 'Les Parterres' met een moestuin, wijngaard, doolhof en een rozentuin met ca. 90 verschillende soorten rozen.

Parc des Buttes-Chaumont ligt in het noordoosten van Parijs, in het 19e arrondissement. Het park is groot en heuvelachtig, waardoor je een mooi uitzicht hebt over Montmartre. Wandel over de kronkelige paden langs het kunstmatig aangelegde meer met eilandje, een op een hoge rots gelegen tempel in Romeinse stijl, een grot met een waterval, en twee bruggen (waarvan er een de wat minder gezellige bijnaam 'zelfmoordbrug' heeft...). Je moet absoluut wat gaan drinken op het terras van het populaire café Rosa Bonheur, midden in het park. Officieel is Rosa Bonheur overigens geen café maar een guinguette: 'een plek waar je kunt drinken, eten en dansen'.

Jardin des Tuileries, Parijs
Jardin des Tuileries is het grootste en oudste park van Parijs, tussen het Louvre en Place de la Concorde, en hoorde vroeger bij Palais des Tuileries. Het paleis werd in 1871 verwoest door brand, maar twee gebouwen zijn bewaard gebleven. Hierin zijn nu musea gevestigd: Galerie Nationale du Jeu de Paume en het Musée de l'Orangerie, waar je enkele Waterlelies-schilderijen van Claude Monet kunt bewonderen. Buiten in het park staan veel beelden van onder andere Rodin. Ook in dit park staan overal vrij te gebruiken stoeltjes en er zijn een paar kiosken en cafés. Voor kinderen zijn er een speeltuin en ponyritjes, en in juli en augustus is er een kermis.

Op de linkeroever van de Seine in het 5e arrondissement ligt Jardin des Plantes, een botanische tuin met duizenden plantensoorten. Bezienswaardigheden in dit park zijn de serres met tropische planten, de rozentuin, het Muséum National d'Histoire Naturelle (natuurkundig museum) en de Ménagerie, een van de oudste dierentuinen ter wereld met voornamelijk kleine zoogdieren, vogels en reptielen.

Het moderne Parc de la Vilette ligt aan de rand van Parijs in het 19e arrondissement en wordt daardoor wat minder vaak bezocht door toeristen. Het park heeft een aantal thematuinen, zoals een neveltuin, een bamboetuin en een spiegeltuin. Overal staan 'follies': opvallende, grappige gebouwtjes. In het park bevindt zich het wetenschapsmuseum Cité des Sciences et de l'Industrie, dat ook een gedeelte heeft speciaal voor kinderen, Cité des Enfants.

Hebben we een mooi park gemist dat echt in deze lijst thuishoort? Laat het weten in een reactie!