Zelfs in de winter, tijdens de feestdagen, kun je nog genieten van de Provençaalse zon. Aan het eind van het jaar waait hier nog een zacht briesje dat magisch aanvoelt.

De kersttradities van de Provence beginnen op 4 december, dan wordt het feest van Sint Barbara gevierd. Daarna volgen veel verschillende festiviteiten. Doe gezellig mee in Saint-Rémy-de-Provence en Aix-en-Provence. Er zijn kerstmarkten en traditionele kerststallen om samen het jaar mooi af te sluiten. Maar waar moet je beginnen? We voeren je langs alle plekken die je echt moet zien tijdens je kerstvakantie in de Provence.

Platteland en ambacht in Saint-Rémy-de-Provence

Middeleeuwse spektakels

Een paar dagen voor Kerst nodigen de inwoners van Saint-Rémy-de-Provence je uit op het Place Jean-de-Renaud om een traditionele theatervoorstelling te aanschouwen. Het stuk heet 'Pastorale Provençale' (een traditioneel Provençaals muziekstuk). De oorsprong van de Provençaalse muziekvoorstelling ligt in de Middeleeuwen. In die tijd speelden de inwoners van de regio de geboorte van Christus na tijdens volksvoorstellingen. Deze traditie bestaat nu nog steeds. Tegenwoordig kun je de amateurtoneelspelers toejuichen die met veel passie hetauthentieke stuk met de charme van vroeger laten zien.

In de open lucht - doe dus een dikke jas aan - kruipen de acteurs voor een dag in de huid van een santon de Provence, een figuur uit de kerststal. Kinderen en volwassenen spelen gedurende twee uur de verschillende scènes van het kerstspel na. Een ideale manier om in de kerstsfeer te komen en de lokale gewoontes te ontdekken.

santons_de_provence.jpgTraditionele 'Santons de Provence'

De kerstmarkten van Saint-Rémy-de-Provence

Waar komt toch die heerlijke geur van honing, spijs en kruiden vandaan? Je komt in de buurt van de Petit Marché du Gros Souper (kleine markt voor een groot diner) van Saint-Rémy-de-Provence, op het Place de la République.

Neem een rieten mandje mee en ga op jacht naar heerlijke Provençaalse producten. De kraampjes van deze traditionele markt verkopen alle ingrediënten die je nodig hebt voor de Provençaalse 7 gerechten en 13 desserts die tijdens het kerstdiner worden geserveerd. Gedroogd fruit, broodjes, jam, vers fruit, nougat, vis, groenten en kastanjes zorgen ervoor dat het water je in de mond loopt. Geniet volop van deze typisch Provençaalse lekkernijen. Je kersttafel zal vol staan met eten na een bezoekje aan deze markten.

Nu is het tijd om kerstcadeaus te kopen. Bij de Foire aux Santons en de markt met Provençaalse ontwerpers in de buurt van de kerstmarkt kun je genoeg leuke ideeën opdoen.

Santons en tradities in Aix-en-Provence

De kerststal van Aix-en-Provence

Een kerstvakantie in de Provence zonder dat je een santon hebt gezien? Dat is onmogelijk. Deze handgeschilderde beeldjes van klei zijn karakteristiek voor de regio. Elk van deze kleine santons (santoun in de lokale taal) staat voor een personage uit het kerstspel of een inwoner van een Provençaals dorp. Volgens sommige historici zijn de santons ontstaan in 1223. De eerste kerststallen (zoals we die nu kennen) waren vanaf de 16e eeuw in kerken te zien.

In Aix-en-Provence staat een levende kerststal aan de Cours Mirabeau. Bewonder het precieze werk van de ambachtslieden uit Aix-en-Provence. Zij maken elk jaar het decor van de geboorte van Jezus na.

Vind je deze gekleurde beeldjes ook zo leuk? De Foire aux Santons ligt op een klein stukje lopen van de kerststal. Hier kun je zelf een paar van deze symbolen van de Provence kopen, zodat je thuis je eigen Provençaalse kerststal kunt maken.

fontaine_de_la_rotonde_a_aix.jpgEen prachtig verlichte fontein in Aix-en-Provence

De kerstmarkt van Aix-en-Provence

Nu is het tijd voor de vijftig chalets van ambachtslieden en handelaarsdie samen de kerstmarkt van Aix-en-Provence vormen. Het is een goed idee om hierheen te gaan als je trek hebt. Heb je bijvoorbeeld zin in een tussendoortje? Koop dan wat calissons. Deze gebakjes met spijs zijn kenmerkend voor Aix-en-Provence. Of koop een pompe à huile, een suikerbroodje met olijfolie.

Bij je tussendoortje drink je een glas vin cuit (gekookte wijn). Als je nog een gaatje hebt, kun je ook nog een heerlijk stukje nougat proeven.

Met een volle maag loop je verder door de magische sfeer van het centrum van Aix-en-Provence. Je volgende bestemming zijn de chalets van ambachtslieden. Hier kun je regionale producten en unieke creaties van ontwerpers kopen die ideaal zijn voor onder de kerstboom.

Met alles wat je vandaag hebt gekocht, begin je al op een echte Kerstman te lijken. Het moment is aangebroken om iedereen een bon nouvè te wensen (vrolijke Kerst in het Provençaals).

De 7 lichte gerechten en de 13 desserts van het Grote Feestmaal

Het Grote Feestmaal wordt gegeten op kerstavond. Het is een eeuwenoude traditie in de Provence.

De 7 lichte gerechten staan voor de 7 smarten van Maria. Deze gerechten bestaan uit wintergroenten, schelpdieren, soep, vis, slakken en knoflooksoep. De 13 desserts staan voor de 12 apostelen en Jezus. Ze bestaan onder andere uit mendiants (gebakjes met gedroogde vijgen, amandelen, rozijnen en noten), dadels, nougat, pompe à huile, gekonfijt fruit, wafeltjes en vers fruit.

De Provence in het kort

Beste tijd om te gaan

Ga begin december naar de Provence om de grote regionale kerststallen te bewonderen.

Vervoer

Diabline: dit zijn kleine elektrische wagentjes die 7 personen kunnen vervoeren. Ze rijden overdag door het centrum van Aix-en-Provence.

Te voet: zo kun je op de kerstmarkten van kraampje naar kraampje struinen, terwijl je geniet van de lekkernijen uit de Provence.

Auto: als je niet met je eigen auto richting de Provence bent gereden, loont het de moeite een auto te huren via Expedia, zodat je op je gemak de omgeving kunt verkennen.

Slapen

In een bed & breakfast in het binnenland om echt tussen de Provençaalse inwoners te logeren. Of in een hotel in het historische centrum van Aix-en-Provence of Saint-Rémy-de-Provence, waar de santons 's nachts over je waken.

Eten & drinken

L'esprit de la Violette: 10, avenue de la Violette, Aix-en-Provence. Franse keuken, menu's van € 33 tot € 100*

Mas de l'Amarine: ancienne voie Aurélia, Saint-Rémy-de-Provence. Provençaalse keuken, menu's van € 18 tot € 110*: 17,

La Pergùla: 28, rue Porte-de-Laure, Arles. Franse keuken, menu's van € 11 tot € 28*

Le Poivre d'Ane: 40, forum des Cardeurs, Aix-en-Provence. Franse keuken, menu's van € 28 tot € 44*

* Prijzen kunnen afwijken.