De combinatie van hypermoderne architectuur en historische panden maakt Groningeninteressant voor architectuurliefhebbers. Als Hanzestad maakte Groningen deel uit van het handelsnetwerk van landen rond de Oostzee. Dat is te zien aan de vele pakhuizen langs de kades. Maar ook de 20e eeuw heeft bouwkundige sporen nagelaten. Het Groninger Museum is daarvan het bekendste voorbeeld. Ontdek veelzijdig Groningen!

BEKENDE ARCHITECTUUR

Postmodernisme aan de singel

Het Groninger Museum (1) kan ook twintig jaar na voltooiing nog op verdeelde meningen rekenen. Maar wat je er ook van vindt: het kleurrijke postmoderne ontwerp van Allessandro Mendini valt in elk geval op tegenover het mooi gerestaureerde 19e-eeuwse Centraal Station. De collectie bestaat uit archeologische vondsten, schilderijen, Gronings zilver, Aziatische keramiek, maar ook uit moderne beeldende kunst en design. Bijkomen van dit postmoderne geweld kan in het oude pand van het nabije Grand Café Groningen (2) waar de Groningse vlag uithangt.

groningen_-_martini_tower.jpgMartinitoren

In de voetsporen van kooplieden

Groningen onderhield tussen 1282 en 1669 sterke handelsbanden met de landen rond de Oostzee.Het Hanze Huis (3) herinnert aan deze rijke tijd. Je kunt er luxe ambachtelijke producten vinden uitHanzesteden, zoals marsepein uit Lübeck, Bang's Jam uit Kopenhagen en Mr. Stanley's Fudge uit Londen. Hoewel de monumentale Korenbeurs (4) om de hoek op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, is het tegenwoordig 'gewoon' een Albert Heijn. Bijzonder is de neoclassicistische voorkant en de sierlijke 19e-eeuwse staalconstructie aan de achterkant.

Op historische kroegentocht

De Grote Markt is het kloppende hart van Groningen, met aan de ene kant de Martinitoren en aan de andere kant het stadhuis. Schrik niet van de hoogwerkers vlakbij het grote plein: de komende jaren herrijst aan de Grote Markt een nieuw architectonisch hoogstandje: het Groninger Forum. Aan de zuidzijde van de markt staan nog enkele eeuwenoude panden. Hotel de Doelen (5) is het oudste hotel-restaurant van Groningen. Enkele panden zijn met elkaar verbonden, waaronder deDrie Gezusters (6) en Groote Griet (7), geliefd eetcafé en bruine kroeg. Liever iets kosmopolitischer? Mr. Mofongo (8) serveert om de hoek aan de Oude Boteringestraat internationale klassiekers en mixt cocktails met een robotarm!

ONBEKENDE ARCHITECTUUR

Scheepvaarthistorie in Groningen

Voordat zeedijken bescherming boden lag Groningen aan zee, iets wat maar weinig mensen weten. De stad heeft dan ook een rijke scheepvaarthistorie. Het Noordelijk Scheepvaartmuseum (9) toont deze geschiedenis in twee prachtige historische panden: het Gotische huis en het Canterhuis. Even verderop aan de Oosterhaven is het goed toeven op het terras van Silo Today(10). Gevestigd in een verbouwde graansilo uit 1890, biedt deze gelegenheid naast koffie en lunch ook muziek- en filmvoorstellingen.

groningenstad_architectuur_groningermuseum.jpgGroninger Museum. Foto: Michiel Jelijs, CC BY 2.0

Winkelen en eten in rijksmonumenten

Groningen zit vol verborgen architectonische pareltjes die in gebruik zijn als horecagelegenheid. Niet te missen is het Goudkantoor uit 1635 (11), achter het stadhuis. Ook een bezoekje waard zijn de Brugstraat met een winkelgalerij uit 1909 in art-nouveaustijl en het rijksmonumentje op de hoek van het 'Koude Gat', een straat onder een poortje naar het centrum. Achter de originele winkelpui uit 1912, met teakhouten omlijsting en gebogen glas, maakt Coffee United (12) goede espresso. Café-restaurant Land van Kokanje (13) zit in een typisch Jugendstil-pand.

Groningen op de Italiaanse toer

Veel moderne architectuur in Groningen is van de hand van Italiaanse architecten. Zo is deOpenbare Bibliotheek (14) van de hand van Georgio Grassi . Het vormt een groot contrast met het stokoude Calmershuis, het buurpand uit 1250. Allessandro Mendini nam het Groninger Museumvoor zijn rekening en Adolfo Natalini verwerkte het Goudkantoor in zijn bouwtekeningen. Een bijpassende Italiaanse maaltijd eet je bij een van de beste Italianen van de stad: Lo Stivale (15), dat een grote selectie verse vis op de kaart heeft.

Leuke weetjes

 • Het plafond van het Centraal Station is gemaakt van papier-maché.
 • De klokken van de Martinitoren (16) worden nog steeds met de hand geluid.
 • Het Calmershuis (17) - gebouwd rond 1250 - is een van de oudste stenen huizen van de stad.
 • Op enkele bruggen over het Verbindingskanaal in het centrum, staan kunstwerken die tevoorschijn komen als de brug wordt opgehaald.
 • Het Tingtangstraatje, het smalle straatje tussen de straten Koude Gat en Tussen Beide Markten, zou genoemd zijn naar het geluid van de klok die daar eeuwen geleden hing.
 • Het Groninger Museum kon worden gebouwd dankzij een donatie van 25 miljoen gulden door de Nederlandse Gasunie.

Praktische informatie

Overnachten

In de buurt van de Grote Markt en de Martinikerk zitten veel hotels en B&B's. Ook in de omgeving van het Noordelijk Scheepvaartmuseum vind je knusse én luxe overnachtingsmogelijkheden.

Eten

Groningen heeft alle keukens in huis die je mag verwachten van een grote stad. A-la-carte restaurantPrinsenhof Groningen (18) gevestigd in een monumentaal pand in het centrum. Honderden jaren geleden was dit een kerk. Het hoge plafond en de glas-in-lood ramen herinneren je hier nog aan.

Beste tijd om te gaan

Groningen is een stad waar je je het hele jaar door kunt vermaken. In de studentenstad is altijd wel wat te doen. Zowel in de winter als in de zomer vergaap je je aan bijzondere architectonische meesterwerken.

Contacten

 1. Groninger Museum: Museumeiland 1, 050 3666555
 2. Grand Café Groningen: Gedempte Zuiderdiep 56, 050 3640081
 3. Hanze Huis: A-kerkhof 2, 050 3188280
 4. Korenbeurs: A-kerhof
 5. Hotel de Doelen: Grote Markt 36, 050 3127041
 6. De Drie Gezusters: Grote Markt 36/39, 050 3127041
 7. Sportcafé de Groote Griet: Grote markt 36/39
 8. Mr. Mofongo: Oude Boteringestraat 26, 050 3144266
 9. Noordelijk Scheepvaartmuseum: Brugstraat 24, 050 3122202
 10. Silo Today: Griffeweg 4, 06 51208521
 11. Café Restaurant Goudkantoor: Waagplein 1, 050 5891888
 12. Coffee United: Herestraat 7
 13. Land van Kokanje: Oude Boteringestraat 9, 050 3180622
 14. Openbare Bibliotheek: Oude Boteringestraat 18, 050 3683683
 15. Lo Stivale: Nieuwe Ebbingestraat 44, 050 3120764
 16. Martinitoren: Martinikerkhof 1
 17. Calmershuis: Oude Boteringestraat 24
 18. Prinsenhof Groningen: Martinikerkhof 23, 050 3176550

Top 3 architectuurevenementen

Januari-februari: Architectuurfilmfestival Groningen, een weekend lang films over architectuur, stedenbouw en de stad.

September: Open Monumentendag, jaarlijkse houden monumentale panden open huis. Je kunt ook meedoen aan wandel- of fietsroutes en rondleidingen.

Juni: Dag van de Architectuur, een weekend vol open deuren, rondleidingen, fiets- en wandeltochten, workshops en films op het gebied van architectuur.